Ще помогне ли Законът за цифровите пазари на Европа да развие дигитални гиганти?

Вероятно не

DMA има за цел да стимулира още повече такова "развъждане" чрез създаване на равнопоставени условия, при които стартиращите компании могат да се конкурират с технологичните гиганти на САЩ.
DMA има за цел да стимулира още повече такова "развъждане" чрез създаване на равнопоставени условия, при които стартиращите компании могат да се конкурират с технологичните гиганти на САЩ.
DMA има за цел да стимулира още повече такова "развъждане" чрез създаване на равнопоставени условия, при които стартиращите компании могат да се конкурират с технологичните гиганти на САЩ.    ©  Reuters
DMA има за цел да стимулира още повече такова "развъждане" чрез създаване на равнопоставени условия, при които стартиращите компании могат да се конкурират с технологичните гиганти на САЩ.    ©  Reuters

В началото на 70-те години на миналия век шепа бивши служители в IBM, тогава най-големият производител на компютри в света, прекарват седмици в двойни смени. През деня те разпитват работниците в завод за найлон в Южна Германия какво движи тяхната фабрика. През нощта те старателно превръщат това знание в код и го изпробват. Резултатът от целия този труд е една от първите в света изчерпателни части от бизнес софтуер. Компанията зад нея, SAP, все още е най-могъщият технологичен титан в Европа по приходи, с годишни продажби близо 30 млрд. евро (33 млрд. долара). Той има пазарна стойност 123 млрд. евро, тъй като празнува своята 50-а годишнина на 1 април (без шега).

Подобна издръжливост е подвиг, но също така повдига тревожни въпроси за европейската технологична индустрия. Защо SAP остава водещата дигитална фирма в Европа толкова дълго? Защо континентът не е създал Apple или Amazon за трилиони долари? Може ли някой в крайна сметка да се появи? И може ли подобно развитие да се ускори от знаковия технологичен закон на Европейския съюз - Закона за цифровите пазари (или DMA накратко), който беше одобрен от блока?

Дълголетието на SAP е най-лесно за обяснение. След като фирмите изберат определен тип бизнес софтуер, става досадно (а понякога и невъзможно) да го заменят. Това гарантира на доставчика редовен поток от приходи и затворен пазар за разширения. SAP също така имаше предвидливостта да проектира своя софтуер от самото начало, така че да не остарее, когато основната изчислителна инфраструктура се промени. В резултат на това той е един от малкото гиганти в областта на информационните технологии, които са оцелели при три "смени на платформата": от мейнфрейм компютри към по-разпределени системи "клиент - сървър", след това към интернет и сега към изчислителния облак.

Защо няма европейски Apple и Google

Защо SAP остава самотно европейско присъствие в дигитално царство, управлявано от американски технологични гиганти, е по-малко очевидно. Често обясненията включват, че предприемачи и потребители на континента не са склонни към риск, липса на рисков капитал (VC), бюрокрация и фрагментиран вътрешен пазар. Бенедикт Евънс, бивш рисков капиталист, който сега публикува широко разпространен бюлетин, смята, че причината е далеч по-проста: технологиите се разраснаха в родното си място, Силициевата долина. Допреди няколко години дори амбициозни американски технологични центрове като Остин, Маями и Ню Йорк се справяха малко по-добре в създаването на цифрови любимци от Берлин, Лондон или Париж.

Самият SAP е доказателство, че появата на правилното място в точното време е от съществено значение за превръщането му в технология. Централата на фирмата може да е изградена на поле за аспержи на 15 минути път с кола южно от Хайделберг, но регионът комбинира много фактори, които са допринесли за успеха й: повече от една добре организирана фабрика, чиито бизнес процеси позволяват да бъдат превърнати в софтуер; много счетоводители и физици, които биха могли да усъвършенстват програмите на SAP; няма фирми за рискови капитали, които да я карат да доставя полуготови продукти в търсене на бързи пари. Тъй като германският пазар беше сравнително малък, SAP също така проектира своя код да работи с много валути - функция, която американските конкуренти, включително Oracle, трябваше да добавят усилено след завършването на продукта си.

В наши дни отглеждането на технологични звезди е по-лесно. Търсенето на дигитални услуги нараства в Европа, привличайки пари, опитни предприемачи и правила, подходящи за стартъпи, като по-спокойно отношение към акциите на служителите, казва Анабел Гауер, която ръководи Центъра по цифрова икономика в Университета в Съри. Броят на европейските технологични фирми на стойност над 1 млрд. долара - както публични, така и непублични, нарасна през последните години. Когато Mosaic Ventures, фирма за рискови капитали в Лондон, проучи такива компании по-рано тази година, преди колебание в технологичните оценки, тя преброи около 180 нови от 2010 г. насам на обща стойност около 1 трлн. долара (виж графиката).

Равнопоставени условия

DMA има за цел да стимулира още повече такова "развъждане" чрез създаване на равнопоставени условия, при които стартиращите компании могат да се конкурират с технологичните гиганти на САЩ. Разпоредбите му ще се прилагат за "пазители на врата", които оперират с една или повече "услуги на основна платформа" и имат пазарна капитализация над 75 млрд. евро и годишен приход в Европа над 7.5 млрд. евро през последните три финансови години. Въпросните услуги включват онлайн търсене, социални мрежи, споделяне на видео, операционни системи, облачни компютри и онлайн реклама: хлябът и маслото на големите американски технологии, с други думи.

DMA може също да затрудни европейските фирми да станат наистина големи.

По-конкретно, DMA може, наред с други неща, да принуди Apple да позволи на потребителите на iPhone да заобикалят нейния магазин за приложения и "странично зареждане" на софтуера от другаде; да принуди Meta да накара своите WhatsApp и други услуги за съобщения да работят с конкурентни такива; и да изисква от Google да показва съдържание от европейски издатели в своята търсачка. Без такива правила, казва Маргрете Вестагер, еврокомисар за конкуренцията в ЕС, "другите няма да имат място за растеж".

Може би. Тези са изискванията, които трябва да бъдат изпълнени, преди да се стигне до въпроса дали наистина ще има достатъчно втечнен газ за внос. Ако няма достатъчно свободен капацитет за производство на LNG, за да покрие нуждите на Германия и другите страни от ЕС, това означава ценова война с Азия, докато капацитетът се осигури. Досега подходът също не беше точно продуктивен за проблем, който не е само германски, но и за целия ЕС.Тези са изискванията, които трябва да бъдат изпълнени, преди да се стигне до въпроса дали наистина ще има достатъчно втечнен газ за внос. Ако няма достатъчно свободен капацитет за производство на LNG, за да покрие нуждите на Германия и другите страни от ЕС, това означава ценова война с Азия, докато капацитетът се осигури. Досега подходът също не беше точно продуктивен за проблем, който не е само германски, но и за целия ЕС.оже също да затрудни европейските фирми да станат наистина големи. Някои предприемачи може да предпочетат да избегнат изискванията да се съобразяват с нейните ограничения. Ентусиазмът на инвеститорите за фирми, чиито перспективи за растеж могат да бъдат ограничени в резултат на новия закон, също може да бъде охладен. И прилагането на новите правила срещу американски фирми с дълбоки джобове може да е трудно, казва Томас Виндж, ветеран антитръстов адвокат в адвокатската кантора Clifford Chance. За да бъде избегнато прилагането на DMA по различен начин в 27-те държави - членки на ЕС, ще отговаря Европейската комисия. Но 80-те длъжностни лица, на които първоначално е делегирано да изпълняват задачата, може да се затруднят. Британският орган за конкуренция и пазари планира да наеме три пъти повече хора, които да изпълняват подобна функция само за една страна.

След 50 години SAP най-накрая вижда сериозни предизвикателства пред своето господство в европейските технологии. Adyen, нидерландски доставчик на цифрови плащания, има пазарна стойност над 60 млрд. долара. Частната шведска компания Klarna се оценява на 46 млрд. долара. Би било ирония, ако новите правила на ЕС затрудняват тези нововъзникнали компании да нараснат отвъд определен размер - и дори по-голям, ако позволяват на SAP, чийто бизнес софтуер не се счита за основна услуга на платформата, да задържи короната си.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар