Дигитални модели: стъртъпи за мобилни игри, архитекти и по-чисти опаковки

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

//гейминг

Нов начин за правене на мобилни игри

Гейминг индустрията се разраства значително през последните години, като най-добре представящият се сегмент са мобилните игри. Данни от Newzoo сочат, че приходите от мобилни игри за 2021 г. надхвърлят тези на конзолните и компютърни игри, взети заедно. По-голямата част от игрите в AppStore или Google Play обаче имат между 50 и 100 сваляния, което не им позволява да разгърнат потенциала си. Тук идва израелският стартъп Kooply, който иска да разработи нова платформа за разработка на мобилни игри, която да позволява работа както на професионални разработчици, така и на ентусиасти. Компанията все още не е представила продукта си, като амбицията е до края на годината да е направено ограничено пускане на платформата. Kooply вече си гарантира 18 милиона долара в начален кръг, воден съвместно от Microsoft, чрез нейния фонд M12, TPY Capitial и израелския гигант за мобилни казино игри Playtika. Парите ще бъдат насочени към продължаване на развойната дейност, както и към наемането на нови специалисти.
//ремонти

Лесното намиране на строители и архитекти става реалност

Намирането на подходящия майстор или архитект, когато ще се прави ремонт или строи сграда, може да бъде дълъг и досаден процес. Английският стартъп Weaver обаче иска да промени това с приложението си. То дава възможност за избиране от списък с архитекти и строители, като всеки един от тях е бил проверен от служители на компанията. Освен свързването с тях приложението на Weaver дава възможност и за уговорка на среща или просто комуникация с избрания изпълнител и размяна на документи. Компанията обяви, че е завършила кръг за първоначално финансиране, като от него са били събрани 4 млн. долара. Средствата ще бъдат инвестирани в разширяване на дейността на компанията на Острова, а сред имената на инвеститорите личат тези на btov Partners, FJ Labs и Enterprise Fund. "Weaver решава основен проблем с комуникацията между собствениците на жилища и изпълнителите в следния ред: първо, набавяне на изпълнители, на които могат да се доверят, а след това и изграждане на доверие в цената на ремонта", заяви основателят на компанията Грег Кийн пред TechCrunch.
//намаляване на емисиите

Екология по веригата на доставки

Намаляването на вредните емисии е голяма задача пред всяка една компания по света, а това става и все по-важно за все повече клиенти. Именно по тази причина базираният в Манчестър стартъп Sourceful бива създаден. Компанията предлага платформа, чрез която компаниите могат да експериментират с опаковките на продуктите си и тяхната съставка, като крайната цел е сваляне на емисиите. Sourceful представи платформата си в началото на годината, като до момента има 30 клиента. Въпреки това компанията успя да приключи финансиране от рунд А, което носи свежи 20 млн. долара на компанията. Главните инвеститори в този рунд са Index, Coatue и Eka Ventures. Основателят на Sourceful Уинг Чан обяви пред TechCrunch, че свежият капитал ще бъде инвестиран в разширяването на компанията на чуждестранни пазари, като търсените пазари са в Европа, САЩ и Азия. Той също така има за цел да удвои броя на служители в компанията до две години, като в момента за Sourceful работят 65 души.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал