🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започна изграждането на център за чисти технологии за 23 млн. лв. в София

Проектът е финансиран по програма "Наука" и трябва да се превърне в инкубатор за иновативни бизнеси в сферата на водите, енергията и отпадъците

Сградата на центъра ще бъде на 4 етажа
Сградата на центъра ще бъде на 4 етажа
Сградата на центъра ще бъде на 4 етажа    ©  Clean & Circle
Сградата на центъра ще бъде на 4 етажа    ©  Clean & Circle
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Центърът за компетентност "Clean & Circle" започна изграждането на своята високотехнологична сграда в София, която трябва да създаде ефективна инфраструктура и научноизследователски капацитет, които да стимулират научното развитие на страната в сферата на водите, енергията и управление на отпадъците и тяхното внедряване в кръговата икономика. Проектът е финансиран с 23 млн. лв. програма "Наука и образование за интелигентен растеж", от които 3.5 млн. лв. са национално финансиране и в него си партнират Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Софийска вода". Самата сграда ще е разположена в кампуса на университета в кв. "Лозенец", в съседство с физичния, химичния и математическия факултет. Тя трябва да е готова през втората половина на 2023 г.

Високотехнологичният център ще е сграда от изцяло нов тип за страната, като всяка една част от него е предвидена да служи за научни цели. Покривът например ще е покрит със соларни панели и ще съдейства за изследването на умните сгради и оптимизирането на тяхната енергийна ефективност. Разделители на водите ще се използват за изследване за най-ефективно пречистване и рециклиране на водите в сградата и експлоатация на ВиК мрежите. На този етап около 75% от средствата по проекта са предвидени за самата сграда и апаратурата, която вече е закупена, макар че разходите по сградата се очаква да се увеличат предвид икономическата и глобалната политическа ситуация.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар