Илън Мъск vs. Twitter: Кой ще изпие отровното хапче

Предложението за изкупуване социалната мрежа от основателя на Tesla за над 43 млрд. долара предизвика корпоративна война за платформата и за бъдещето й

След офертата си Илън Мъск обяви, че се бори за свободното слово
След офертата си Илън Мъск обяви, че се бори за свободното слово
След офертата си Илън Мъск обяви, че се бори за свободното слово    ©  Reuters
След офертата си Илън Мъск обяви, че се бори за свободното слово    ©  Reuters

Само за две седмици Илън Мъск придоби миноритарен дял в Twitter, влезе в борда на социалната мрежа, после го напусна и обяви, че подава оферта над 43 млрд. долара за компанията. Хаотичните на пръв поглед действия са запазена марка на основателя на Tesla и SpaceX. Но доведоха до корпоративна война за Twitter, която може да промени мрежата из основи.

Хапче срещу Илън

На 4 април Мъск купи дял 9.2% в Twitter срещу над 2.6 млрд. долара, с което стана най-големият акционер в дружеството. Само седмица преди това милиардерът беше пуснал анкета сред 80 млн. свои последователи в Twitter (естествено) с въпрос дали мрежата спазва принципите на свободното слово, с което показа, че има планове за компанията. Делът му осигури място в борда на директорите с мандат до 2024 г. И макар първоначално Мъск да обяви, че очаква с нетърпение да работи с изпълнителния директор на Twitter Параг Аргавал и останалите директори, впоследствие в свой стил той се отказа от тази идея. Според анализатори решението му има ясно обяснение - в условията на мандата му имаше изрични ограничения да не купува повече от 14.9% от акциите на компанията. Само дни по-късно стана ясна и причината за отказването му - на 13 април босът на Tesla и SpaceX подаде враждебна оферта за целия Twitter от 54.20 долара на акция, което обаче е далеч под цената отпреди година например, когато тя беше над 60 долара, но пък и доста над тази от началото на годината.

Сега офертата на Мъск оценява компанията на 43.4 млрд. долара, с една трета повече от пазарната им цена. Наричаната "враждебна оферта" (hostile takeover bid) всъщност означава нещо много просто - предложение за изкупуване срещу желанието и без одобрение на сегашния собственик. Или всичко зависи от волята на акционерите дали да си продадат акциите или не. Ако придобие компанията, той смята да я свали от фондовата борса в Ню Йорк.

Решението на Мъск е поредният тест за Аргавал, който замени неочаквано основателя на Twitter Джак Дорси начело на компанията през ноември. Новият бос обеща няколко неща: да увеличи прозрачността, да подобри продукта, да повиши годишния оборот до 7.5 млрд. долара и да достигне 315 млн. дневни потребители до края на 2023 г. при 217 млн. в момента.

Офертата на Мъск обаче поставя началото на голяма корпоративна война за бъдещето на Twitter, която тепърва има потенциала да се разраства. Бордът на директорите на социалната мрежа отговори на враждебното предложение на Мъск с тъй нареченото отровно хапче (poison pill), като по този начин най-малкото си спечели време, за да обмисли следващия си ход.

Отровното хапче е често срещан термин в корпоративния речник за акционерните права. Тази мярка дава възможност на акционерите да купуват допълнителни книжа в компанията с отстъпка, като по този начин "разводняват" стойността на всяка отделна акция. Заплашена от враждебно поглъщане компания - в случая Twitter, може да приложи плана, ако някой купи 15% от акциите без одобрението на борда. Така на всички останали акционери ще бъде предоставена възможност да изкупят повече акции.

На 18 април Twitter подаде документа 8-K пред Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) с подробности за плана си: Акционерите ще могат да платят 210 долара за една хилядна от привилегирована акция в Twitter срещу всяка обикновена акция на Twitter, която притежават. Всяка изкупена част от привилегированите акции ще им даде право на глас и вече ще струва двойна изкупна цена, т.е. 420 долара.

В подадения документ до SEC от Twitter казват, че планът има за цел "да защити акционерите от принудителни или други нелоялни тактики за поглъщане".

Според преподавателя по корпоративно право в University of Michigan Law School Адам Причард действията на Twitter не само ще обезценят хвърлените от Мъск пари за дела от 9.2%, но бизнесменът ще трябва да плати и далече повече от предложените 43 млрд. долара, ако иска наистина да купи социалната мрежа.

"Това е икономическо самоубийство. Никой досега не е задействал "отровното хапче", макар тези мерки да са налични още от 80-те години на ХХ век", заяви експертът пред Reuters.

Няколко варианта

След "хапчето" има няколко варианта за отношенията между Мъск и Twitter. Според анализ на инвестиционната компания Wedbush милиардерът може да обяви финансовата си стратегия, като набере дълг срещу дяловете си в Tesla и SpaceX. Така той може да убеди някои от инвеститорите в Twitter, които де факто не са получавали сериозен дивидент от листването на социалната мрежа досега. Акциите на компанията са съвсем леко нагоре от 2013 г. досега, докато индексът Nasdaq 100 е скочил с 440% през този период. Милиардерът трябва да спечели институционалните инвеститори и да си осигури 51% от правото на глас, след което ще може да замени сегашния борд, в който е и основателят Дорси. Сред големите акционери в Twitter са фондове на Vanguard и Blackrock, както и банки като Morgan Stanley и Barclays.

Друга възможност е Мъск да намери стратегически партньор и да увеличи офертата си до 60 долара на акция, което според Wedbush може да е по-реална цена. Но откриването на такива съюзници, особено сред фондовете за дялови инвестиции, ще е трудно, тъй като финансовото представяне на Twitter не е впечатляващо.

Третият вариант е най-малко вероятен на този етап - Мъск директно да се откаже от идеите си и да продаде натрупания дял в мрежата.

Естествено, има и друга възможност - излизането на друг кандидат за Twitter. Фондът Thoma Bravo, който управлява активи за над 100 млрд. долара, е сред интересуващите се от социалната мрежа, съобщи Reuters. Друг инвестиционен играч - Apollo Global Management, също обмисля да се включи като финансираща страна в бъдеща сделка за Twitter - с Мъск или някой друг кандидат, съобщиха източници от фонда, цитирани от CNBC.

Бъдещето

В публичните си изяви след офертата си Мъск обяви, че се бори за свободното слово. Самата социална мрежа досега е била мегафон на вижданията му, тъй като милиардерът е един от най-популярните фигури в нея. "Мъск е независим играч, успешен в бизнеса си и мога да разбера желанието му да има комуникационна платформа, която ще му позволи да изразява вижданията си по начин, който отговаря на личността му", заяви пред Wired Гари Купър, бизнес професор в Manchester Business School.

Но дори и Мъск да не успее да придобие Twitter, по всяка вероятност социалната мрежа ще трябва тотално да преосмисли и промени модела си. Създадена две години след Facebook, Twitter така и не успя да издържи на темповете на далеч по-големия гигант. Въпреки че се използва от най-популярните и могъщи хора в света, растежът на потребителите и приходите са бавни. На огромни критики е подложено и модерирането на съдържанието: едни казват, че е прекалено меко, други - че е прекалено строго, коментира Financial Times. Според изданието бъдещето може да е свързано както с предлагането на специфични алгоритми според интересите на отделните потребители, така дори и на платена версия на социалната мрежа. Офертата на Илън Мъск само допълнително ще увеличи натиска за промени в Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар