Подкаст: INSAIT и изкуството да сбъдваш мечтите си

Проф. Мартин Вечев за пътя на България към световна сила в Deep Tech

Подкаст: INSAIT и изкуството да сбъдваш мечтите си
Подкаст: INSAIT и изкуството да сбъдваш мечтите си

Може ли в България да се създават истински технологични стартъпи и какво липсва в родната екосистема, за да са те ежедневие, а не новинарска рядкост? Каква е ролята на INSAIT - новия Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, както и колко време и средства са необходими, за да се видят първите резултати от дейността му, разказва неговият основател проф. Мартин Вечев в новия епизод на подкаста на Storio.

През 2022 г. обучението си в INSAIT ще започнат 10 докторанти, които ще бъдат избрани от над сто и осемдесетте изключително конкурентни международни кандидати. Всеки от тях ще се обучава по същия формализиран процес, по който се преподава във водещите изследователски центрове, и ще има достъп до преподаватели от световна величина. Част от професорите в института ще работят в София постоянно, други ще са на разположение 50% от времето си, а за работата си с част от тях докторантите ще пътуват до партньорските университети в света. Проф. Люк ван Гуул, световноизвестно име и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение, е от преподавателите, изцяло базирани в София.

С проф. Вечев говорим и за това какъв е процесът, който един млад човек, стремящ се да се развива в областта на технологиите, трябва да следва. В епизода ще чуете отговори и на въпроси, ключови за завършващите математически и езикови гимназии, но за които малко се говори в България - каква трябва да е минималната продължителност на образованието, задължителна ли е вече докторантската програма и кога трябва да се случва тя, какви са измерителите за успех в технологичния свят.

Слушайте тук:

Ако този епизод ви е харесал и искате да чуете и следващите от подкаста на Storio, последвайте ни в нашите канали в Spotify, SoundCloud, Apple podcasts, Google Podcasts и YouTube.

Интервю с проф. Мартин Вечев за "Капитал" четете тук

Още за INSAIT четете тук и тук

За докторантската програма на института четете тук

Все още няма коментари
Нов коментар