Корпоративният шпионаж навлиза в нова ера

Компаниите трябва да се отнесат по-сериозно към него

Индустрията на корпоративното разузнаване възникна по време на жестоките битки за придобивания през 80-те години на миналия век и оттогава се развива с главоломна скорост.
Индустрията на корпоративното разузнаване възникна по време на жестоките битки за придобивания през 80-те години на миналия век и оттогава се развива с главоломна скорост.
Индустрията на корпоративното разузнаване възникна по време на жестоките битки за придобивания през 80-те години на миналия век и оттогава се развива с главоломна скорост.    ©  Shutterstock
Индустрията на корпоративното разузнаване възникна по време на жестоките битки за придобивания през 80-те години на миналия век и оттогава се развива с главоломна скорост.    ©  Shutterstock

Що се отнася до шпионаж от типа "Плащ и кинжал", трудно може да надминете страниците на Джон льо Каре или Иън Флеминг. Но светът на корпоративния шпионаж има много драматични моменти. Вземете например предполагаемите мошеничества в приключило наскоро дело между две американски софтуерни фирми. През май съдебно жури присъди на Appian, чиято централа се намира в Маклййн, Вирджиния, огромните 2 млрд. долара обезщетение, след като тя беше обвинила базираната в Масачузетс Pegasystems в незаконно шпиониране, за да спечели конкурентно предимство. Делото разкри, че ръководителите на Pegasystems са наричали изпълнител, нает да се сдобие с тайния сос на Appian, "нашия шпионин" във вътрешни документи, както и че са били описали цялостната шпионска дейност Project Crush. Pegasystems, чиито акции се сринаха след решението и която ще се изправи пред множество колективни искове от недоволни инвеститори, обеща, че ще обжалва "несправедливото" решение.

По-голям периметър

Този епизод илюстрира как интересът към корпоративния шпионаж и изучаването как да се предотврати се е разширил. Шпионирането вече не е насочено само върху няколко "чувствителни" индустрии, като например отбраната и фармацевтиката. То все по-често се насочва към по-малки компании в изненадващи сектори, включително образованието и земеделието. Накратко, то се е превърнало по-скоро в общ риск за бизнеса. Точно както в масовото въображение студената война е била разцветът на шпионажа на великите сили, така и корпоративният шпионаж в момента може да навлиза в своя златен век.

За това има две тясно свързани причини. Първата е неудържимият растеж на нематериалната икономика; интелектуалната собственост (IP) все повече се превръща във валутата на бизнеса. Втората е все по-усъвършенстваните онлайн хакери. Изпълнителните директори трябва да се притесняват, когато видят, че тайните на техните фирми се продават в тъмната мрежа: един нов пазар, Industrial Spy, продава откраднати данни и документи на "легитимни" бизнеси. Информацията се продава в пакети, вариращи от няколко долара до милиони. Запазването на IP в дигитален трезор може да бъде дяволски трудно.

Когато чуят за IP, повечето хора си мислят за патенти. Осигуряването на патенти може да намали риска, но това е станало по-трудно, поне в САЩ, след като две решения на Върховния съд през последното десетилетие намалиха съответно защитата на "бизнес методите" и "абстрактните идеи" (каквито са много софтуерни изобретения).

Това е оставило компании да разчитат повече на разработването и предпазването на също толкова ценен тип IP: търговски тайни. Те могат да бъдат всичко - от алгоритми и листи с клиенти до химически процеси и маркетинг планове. Сред най-известните търговски тайни са рецептата на Coca-Cola и формулата на WD-40. Повечето са по-обикновени: последни съдебни битки са включвали промишлени агенти за изпичане и формули за подова смола. Патентите предлагат по-силна защита, но търговските тайни траят вечно - ако са добре пазени.

Голямото приключение на шпионите

Кристин Стрийтфийлд от юридическата компания Baker McKenzie говори за "обрат" през последните пет години, тъй като все повече компании осъзнават необходимостта да предпазват своите тайни. Тя посочва подобрените усилия при потребителските стоки, стоманата и дори канабиса. Baker McKenzie е съветвала легални производители на марихуана в САЩ за стъпките, които трябва да вземат, за да ограничат достъпа на конкурентите си до техните техники за култивиране, рецептите на почвата, ароматизирането на екстрактите и т.н.

Дигитализацията изостря проблема. След като повече индустрии - от автомобилостроенето до образованието, увеличиха инвестициите си в технологии, свързани със софтуер, те имат повече битове и байтове, които си струва да се откраднат. Индустрии с множество стартъпи са особено уязвими, казва Сидхардха Камараджу от юридическата компания Pryor Cashman, тъй като те комбинират много нови технологии с мобилни служители, които бързо минават от една в друга изгряващи фирми. През 2018 г. подразделението на Alphabet за самоуправляващи се автомобили Waymo спечели обезщетение за 245 млн. долара от Uber след твърдение, че един от бившите инженери от Waymo е изнесъл търговски тайни заедно с вещите си от офиса, когато е напуснал за фирмата за превоз на пътници.

По-добра законова защита

Добрите новини за фирмите са, че законовата защита за търговски тайни се е разраснала значително. Повратна точка в САЩ беше Законът за защита на търговските тайни, приет през 2016 г., който значително разшири типа и броя на тайните, обхванати от федералния закон - и чието приемане доведе до скок от 30% на заведени дела, обяснява Тим Лондерган от Tangibly, фирма за управление на IP.

Лошите новини са, че много фирми са изненадващо лоши мениджъри на подобни тайни. Не е достатъчно да положите разумни усилия, за да запазите поверителността на информацията. Тайните също така трябва да бъдат ясно формулирани. Неуспехът да направят това е било разкрито в множество дела, стигнали до съда през последните години. В едно от тях Mallet, фирма за продукти за печене, не е успяла да блокира стартиращ конкурент да използва отлепящи агенти (които позволяват по-лесното изваждане на хлябовете и питките от тавите) подобни на своите собствени, след като американски апелативен съд постановил, че на практика Mallet не е описала и документирала по подходящ начин тайната си формула.

Патентите предлагат по-силна защита, но търговските тайни траят вечно - ако са добре пазени.

Подобни решения окуражават все повече корпоративни лидери да изискват "одити на IP" и използват резултатите, за да подобрят своето опазване на ценни тайни. Това на свой ред стимулира разрастването на индустрията на консултантите по търговски тайни и фирмите за софтуерни решения. Адвокатите също така са желани. "Има много патентни адвокати, но не достатъчно такива, които наистина разбират търговските тайни, и те са склонни да се фокусират върху съдебни спорове, след като проблемът вече е възникнал, казва Лондерган. Компаниите се нуждаят от помощ на по-ранен етап."

Те също така трябва да се фокусират върху рисковете, произтичащи от корпоративни партньори, например общи предприятия. Това често е "второстепенна задача" дори сред мултинационалните компании, предполага Лондерган. Той посочва тайванския производител на чипове TSMC като една от малкото активни в световен мащаб компании, които се доближават до най-добрите практики по отношение на начина, по който формулират и управляват търговските си тайни.

Има добри причини TSMC да иска да го прави добре. Тя извършва дейност в изключително чувствителна индустрия, пълна с поверителна информация, до която конкурентите биха искали да се доберат. На прага ѝ се намира Китай, който проявява неприязън към Тайван и е широко разпознат като един от лидерите в кражбата на интелектуална собственост (като той самият е бил жертва през XVIII век, когато йезуитски свещеници са били изпратени от Европа, за да откраднат китайските търговски тайни за производството на порцелан). Тайванските власти казват, че през последните месеци са разкрили няколко опита на Китай да привлече инженери на полупроводници, използвайки китайски фирми, незаконно регистрирани на острова чрез прикриване на произхода си. През май месец тайванският парламент прие закон, който наказва всеки, опитал се да придобие или използва определените като "основни" технологии в полза на "външни организации", с до 12 години затвор.

САЩ също са предприели мерки заради опасността от Китай. Според американското министерство на правосъдието около 4/5 от всички заведени от него дела за икономически шпионаж "съдържат твърдения за поведение, което би било в полза на китайската държава". Най-известното дело на предполагаем шпионаж от страна на Китай, свързано с производителя на телекомуникационно оборудване Huawei, е върхът на голям айсберг.

Колкото и голяма заплаха да е Китай, той не е единствен. Привидно приятелски държави също шпионират. Известно е, че Израел шпионира американски фирми в полза на своята технологична и военна индустрия. И невинаги е полезно да се мисли за заплахите, породени от различни видове участници - вътрешни лица в компанията, корпоративни конкуренти или правителства - като за самостоятелни. Понякога някои от тях работят заедно. Вземете неотдавнашната присъда на Ю Сяоронг, бивш химик в Coca-Cola, на 14 години за радост на чичо Сам. Г-жа Ю беше обвинена в кражба на търговски тайни, свързани с покритието на вътрешността на кенчета за напитки. Тя е използвала открадната формула, за да основе собствена компания в Китай с подкрепата на местен партньор. Тяхното предприятие е било подкрепено с грантове от китайското правителство. Не е известно дали китайските власти са били наясно с кражбата или не.

Делото подчертава друго предизвикателство пред компаниите, опитващи се да запазят тайни. Те могат да похарчат колкото искат за подобряване на своите IT системи, но все още трябва да наблюдават за по-стари, по-аналогови форми на изтичане. Работници за Procter & Gamble (P&G) веднъж бяха заловени да ровят в контейнерите за отпадъци пред офис на Unilever в Чикаго в търсене на информация относно маркетинговата стратегия на своя конкурент в потребителските стоки. Г-жа Ю очевидно е използвала своя телефон, за да направи снимки на поверителни документи, за да заобиколи мерките за сигурност на Coca-Cola. Хората използват смартфоните си в офисите през цялото време. Как да разберем дали това е по злонамерени причини?

Освен това голяма част от корпоративния шпионаж може да бъде - от гледна точка на тези, които биват шпионирани - смущаващо неясно. Някои случаи на шпиониране са напълно законни. Много хедж фондове се специализират в наблюдение на дейността в заводите, използването на служители или сателитни снимки, за да определят производството и да заложат съответно на акции. В другата крайност са дейностите, които никой изпълнителен директор не би допуснал: ръководството на P&G било толкова потресено, когато научило за ровенето в боклука на Unilever от своите подчинени, че са завели дело срещу собствената си компания, което е довело до глоба от 10 млн. долара.

Корпоративни връзки

Между тях се намира голяма сива зона, в която оперативните работници "се движат по ръба" на морала и закона, според Еймън Джавърс в книгата му за корпоративния шпионаж "Брокер, търговец, адвокат, шпионин". Много от тях работят за структури, наети от компаниите, за да извършват мръсната им работа, а понякога и за да им осигурят правдоподобно опровержение.

Индустрията на корпоративното разузнаване възникна по време на жестоките битки за придобивания през 80-те години на миналия век и оттогава се развива с главоломна скорост. Най-известните ѝ имена, като например Kroll и Control Risks, се намират на върха на пирамида, съдържаща хиляди основно малки фирми. По-голямата част от подобна работа е юридическа и доста скучна - например извършване на надлежна проверка на потенциалните бизнес партньори на клиентите. Но има и случаи на фирми, извършващи съмнителна дейност, от подслушване до присвояване на самоличност. През XIX век дядото на индустрията Алън Пинкертън създаде (и до голяма степен спазваше) строг кодекс на поведение. Джавърс се притеснява, че някои от съвременните колеги на Пинкертън редовно нарушават много от неговите джентълменски заръки.

Нищо от това няма да изчезне. Мобилността на служителите е на исторически връх или близо до него. Компаниите и тактиките, които използват, стават все по-отчаяни в периодите на спад. И геополитическият контекст става все по-труден, което увеличава стимулите за подмолни действия от страна на държавите или техните пълномощници. Може и да не е "Казино Роял", но призракът на нарастващия икономически шпионаж е реален.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар