Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Бъртранд Перез, Polkadot: Сривът в криптото ще прочисти пазара от спекулация и краткосрочни проекти

Изпълнителният директор на Web3 Foundation пред "Капитал"

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Бъртранд Перез е изпълнителният директор на Web3 Foundation, организацията, която разработва блокчейн протокола Polkadot. Свързаната с нея криптовалута DOT е 11-ата в света по пазарна капитализация, с обща стойност на монетите 10 млрд. долара към юни. През ноември тя достига най-високата си точка с пазарна капитализация от над 40 млрд. долара. Преди да се присъедини към Web3 Foundation, Перез е оперативен директор на Libra (по-късно Diem), проваления опит на Facebook за създаване на криптовалута. Напуска проекта през юли 2021 г., след като е прехвърлен регулаторно от Швейцария в САЩ. Най-дълга част от кариерата си прекарва в PayPal като старши директор от 2011 до 2019 г.

"Капитал" разговаря с Перез по време на годишната конференция Grow Digital, организирана от EIT Digital.

Как бихте обяснили накратко какво прави Web3 Foundation?

- Нашият основен продукт е протокола Polkadot, който позволява разработването на Web3 платформи. Те могат да бъдат в метавселената, но могат да бъдат и всичко останало - NFT или нещо друго. Метавселената е само едно от приложенията на технолгоията ни. Ние вярваме силно във възможността на Web3 и блокчейн да доведе до иновации, дори по-големи от самия интернет. Целта на фондацията е да разрасне този протокол, заедно с общността на разработчиците на Polkadot.

Промени ли перспективата ви или дългосрочните планове настоящия срив на криптовалутите и специално паниката при стейбълкойните?

- Не. Напротив, мисля, че това, което се случи през последните седмици е добро в дългосрочен план. Малко е тъжно, защото много хора загубиха много пари, но те ги загубиха, защото спекулираха с активи, които просто залагаха на краткосрочни печалби и нямаха никаква дългосрочна стойност. Надяваме се, че оттук насетне това ще помогне за изчистване на полето от "лоши актьори" и лоши проекти, които нямат за цел да донесат някаква стойност, а се правят само за да бъдат спечелени бързи пари. Ситуацията на криптопазара в момента ще помогне за прочистването, а проектиге, които правят нещо стойностно, ще продължат да съществуват. Нещо подобно се случи с интернета в края на 90-те години и началото на хилядолетието, когато множество компании не носеха реална стойност, но се възползваха от балона. После той гръмна и останаха само тези, които имаха дългосрочни планове да разработят нещо, което хората биха използвали.

Но не се ли базират криптото и, като допълнение Web3, върху този тип спекулация? Не е ли това, което ги направи известни?

- Това е върха на айсберга. Повечето хора виждат това - възможност да спекулират върху нещо и да направят състояние от днес за утре. Но не, това не беше основната идея. Ако прочетете уайтпейпъра на биткойн ("whitepaper" е основният документ, обясняващ икономиката и целта на дадена криптовалута или проект - бел. ред.), там пише да дадем възможност на хората да обменят пари и стойност напълно свободно, с ниски такси и без централизирано звено. Идеята никога не е била хората да спекулират със стойността. После обаче bitcoin поскъпна значително и сега е по-скоро опит за съхранение на стойност. Още повече сега, когато централните банки печатат постоянно пари и виждаме висока инфлация, без значение дали е в Европа, САЩ или другаде. И въпреки това, спекулацията никога не е била предварително замислен ефект. Тя дойде по-късно. Хората виждат спекулативния ъгъл, защото е в природата им. Ние - не. Нашият проект е създаден като дългосрочен и това е единственото, което има значение.

Как виждате използването на тези технологии от корпорации?

- Ръстът при корпорациите е забележим. Много компании вече разработват решения и продукти върху блокчейн и в много сектори. Обратно към предишния въпрос: повечето хора виждат финансовия ъгъл на криптото и това също има своето приложение, например стейбълкойните. Те трябва да бъдат по-добре регулирани, но и сега са доказани решения за бърз и евтин трансфер на пари. Извън финансите има тонове други възможности, от които компаниите са заинтересовани, като управлението на поточни линии например. На практика навсякъде, където е нужна трета страна, за да се случи нещо и имаш много бюрокрация в средата, може да използваш блокчейн за повече ефективност. И много компании го правят или поне вече го разглеждат като възможност.

Притесняват ли ви големите играчи, т. нар. "bitcoin китове"? Защото колкото и да е децентрализирана системата, тя изглежда доста централизирана като концентрация на богатство, подобно на традиционната икономика.

- Това може да бъде проблем. Но отново ще повтаря, че трябва да разглеждаме спекулативната страна от приложението на токените извън спекулацията. В нашия случай искаме да подсигурим мрежата срещу външни атаки и същевременно токените се използват за управлението на мрежата. Протоколът ни е изцяло отворен и решението дали да има промени в него преминава през гласуване на собствениците на токени. Колкото повече собственици, толкова по-малко централизация. Мисля, че последният крипто срив помогна да се изчистим от потенциални китове.

Ако приложението е във фокуса ви, до каква степен следите цената на Polkadot?

- Не следя цената. Токенът ни, DOT, не се използва за разплащания, а само за мрежата. Не ни интересува цената му, не е нещо, което ни вълнува на дневна база. Вълнува ни да имаме силен и децентрализиран протокол, който да спомогне за осъществяването на целите ни.

Ако вземем предвид всичко, което се случва по света - войната, инфлацията, пандемията, вдигането на лихвите- какво мислите, че ще бъде отражението за технологии като Web3, крипто и метавселената?

- Мисля, че всичко това прави технологиите по-релевантни. Украйнското правителство успя да събере много пари благодарение на криптото, защото традиционната финансова мрежа не работеше както трябва. Те получиха биткойни и етери и това е един добър пример. На второ място, за много хора криптото е анонимно и начин да излязат извън радарите. Това е напълно погрешно. Всичко в крипто може да бъде проследено, всичко е прозрачно и публично в блокчейна. Правоприлагащите органи в САЩ и Европа знаят това много добре. Знаят какво да правят, когато трябва да проследят някого и за тях е благословия, ако те използват крипто, а не кеш. Преди това ни беше представяно като най-голямата причина защо биткойн или другите криптовалутите са нещо лошо, но сега наративът се обръща, просто защото не е вярно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • abdulhazred

    Хем е против спекулациите, хем е пуснал собствена спекулативна валута, която е абсолютно ненужна за протокола който разработва и който разбира се никой не ползва за нищо смислено.

    И пак без изненада балонът леко се е спукал и измислената валута е загубила 75% от стойността си след нова година

    Нередност?
Нов коментар