Как "СофтУни" превръща България в Силициевата долина на Европа

Иван Ненков - изпълнителен директор на "СофтУни"

Иван Ненков - изпълнителен директор на "СофтУни"
Иван Ненков - изпълнителен директор на "СофтУни"
Иван Ненков - изпълнителен директор на "СофтУни"
Иван Ненков - изпълнителен директор на "СофтУни"
България има своето достойно място на европейската ИТ карта и данните през последните години неоспоримо доказват това. Значителен принос към стремежа за превръщането на страната ни в Силициевата долина на Европа има "СофтУни" - компания, която още от създаването й преди повече от 8 години е основен двигател на дигиталната революция в страната.

Иван Ненков - един от съоснователите и изпълнителен директор на "СофтУни" почти от самото създаване на компанията, споделя своите впечатления и прогнози за ИТ индустрията и технологичния подем и как българската икономика се вписва в тях.

Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
България има своето достойно място на европейската ИТ карта и данните през последните години неоспоримо доказват това. Значителен принос към стремежа за превръщането на страната ни в Силициевата долина на Европа има "СофтУни" - компания, която още от създаването й преди повече от 8 години е основен двигател на дигиталната революция в страната.

Иван Ненков - един от съоснователите и изпълнителен директор на "СофтУни" почти от самото създаване на компанията, споделя своите впечатления и прогнози за ИТ индустрията и технологичния подем и как българската икономика се вписва в тях.

България по-близо ли е до короната на "Силициева долина на Европа"?

- Вече бихме могли да претендираме за титлата "Силициева долина на Югоизточна Европа", което е огромно постижение за нашата ИТ индустрия. За лидерство в цяла Европа обаче ще трябва да се потрудим още много. Водещи в Европа остават държавите от Запада като Германия, Франция, Обединеното кралство, Австрия, Белгия, Нидерландия, скандинавските страни. Ние се намираме в групата на развиващите се страни в сферата на информационните технологии заедно с Полша, Румъния, Украйна, Чехия, Сърбия, Унгария и др., т.е. страните от Централна и Източна Европа. Сред тях определено Полша е лидерът, като там работят над 300 000 софтуерни разработчици, което е около 25% от всички софтуерни разработчици в този регион.

Софтуерната индустрия в нашата страна обаче постига доста по-висок ръст в сравнение със средния за Европа. Приходите от софтуерната индустрия в България за 2017 са били 1.35 милиарда евро, а за 2021 са около 2.8 милиарда евро, което е над 100% ръст за този период, или около 20% на годишна база. Очакваме до 2025 г. приходите да достигнат 5 милиарда евро и 7% от БВП на България. За сравнение - средноевропейският ръст в софтуерната индустрия е доста по-скромен за същия период - под 5% на годишна база. Ако запазим това развитие устойчиво във времето, дистанцията между нашия ИТ сектор и този на Запад ще се стопява все повече.

През последните години ИТ сферата претърпя бурно развитие - според вас вдигна ли се нивото и на какво се дължи това?

- През годините средата в България бе много благоприятна за развитие на ИТ бизнес най-вече заради по-ниските разходи за труд и данъци и високото ниво на софтуерните ни специалисти. Това години наред привличаше към страната ни много чуждестранни инвестиции и редица големи компании отвориха офиси тук. Наред с това се развиваха и много местни успешни компании, а някои от тях достигнаха пазарни оценки от стотици милиони.

Както и други страни от Централна и Източна Европа, България е по-популярна като предпочитана дестинация за аутсорсинг услуги, но в годините, с натрупването на все повече опит в сферата и раждането на все повече ИТ предприемачи в България, делът на продуктовите ИТ компании се увеличава все повече спрямо този на аутсорсинг компаниите. Доста по-предизвикателно е да създадеш и развиеш успешна продуктова ИТ компания, но впоследствие продуктовите компании създават много по-голяма добавена стойност и тяхната пазарна оценка е несравнимо по-висока в сравнение с фирмите, опериращи в аутсорсинг бизнеса. Фактът, че тенденцията в България е делът на продуктовите компании да расте, ясно ни показва възходящото развитие на нашия технологичен сектор не само количествено, но и качествено, в посока на създаване на все по-висока добавена стойност.

Първият български еднорог в областта на fintech вече е факт. Можем ли да очакваме скоро други такива в ИТ сферата?

- Това е процес, който е в развитие от много години. В България се раждат и развиват все по-големи и успешни проекти в областта на ИТ технологиите. Въпрос на време е да се родят и следващите български технологични компании с пазарни оценки, надхвърлящи 1 милиард долара.

Броят на опериращите инвестиционни фондове в България, фокусирани върху технологичната индустрия, продължава да расте, а стартъп екосистемата продължава да се развива и да ражда нови обещаващи проекти в най-развиващите се технологични сфери като клауд технологиите, Fintech, киберсигурност, AI и виртуална реалност. Вярваме, че "СофтУни" също може да постигне това, тъй като знаем, че успешният модел, чрез който съумяваме да създадем десетки хиляди софтуерни инженери, дигитални и криейтив специалисти през последните години, в толкова малък пазар като българския има потенциала да постигне глобален успех.

Има ли фактори, които могат да спрат ИТ индустрията ни да превърне България в Силициевата долина на Европа?

- Знаем, че новите технологии се развиват толкова бързо и мащабно, че глобалният проблем е свързан с недостига на подготвени кадри за индустрията. Това е най-голямото предизвикателство от много години насам. Дестинациите, които могат да предложат качествени кадри, както и необходимото количество от тях, съответно привличат и глобалните инвестиции. В нашата страна не е много по-различно. Недостигът на кадри е най-значимият фактор, който забавя развитието на ИТ сектора в страната. Знаем, че традиционното образование не успява да се адаптира толкова бързо към непрестанно променящите се изисквания към кадрите в технологичния сектор и съответно тази система не успява да отговори на проблема с работещо решение. За щастие, на пазара вече има алтернативни образователни решения, фокусирани изцяло върху този проблем.

Какъв е приносът на "СофтУни" в настоящия бурен процес на дигитализация?

- Откакто "СофтУни" започна да обучава софтуерни инженери, работещите в индустрията се удвоиха. През 2015 г. те са 22 000, а днес са над 43 000. За последните 7 години над 12 000 от завършилите програмата успешно стартират работа като софтуерни инженери. Това означава, че "СофтУни" е генерирал над 50% от целия ръст на кадри в софтуерната индустрията след 2015 г. Правим всичко възможно да предизвикаме все по-голям интерес към професията и да създаваме все повече качествени софтуерни инженери.

Към днешна дата за програмата ни по софтуерни инженерство кандидатстват по над 2500 души месечно, а преминалите успешно приемния ни изпит и обучаващите се по програмата са над 5000. Целта ни е в близките 3-4 години да удвоим това число и да вливаме в индустрията по 3000 - 4000 програмисти годишно. Наред с това планираме да развием и цялостни професионални направления в сферите на QA инженерство, киберсигурност и изкуствен интелект, чрез което целим да създаваме готови специалисти и в тези направления предвид нарастващото им търсене от страна на пазара.

Още от Капитал