Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//екология

Квантови компютри срещу въглеродните емисии

Търсенето на варианти за намаляване на вредните емисии е един от главните двигатели на иновациите в днешно време, независимо дали става дума за електрически автомобили или биогорива. Една от сравнително новите идеи в сектора е използването на квантови компютри за намаляване на емисиите от въглерод. По-големите възможности на тези компютри на теория ги правят чудесен вариант за разрешаването на по-сложни въпроси в сферата на екологията, като един от водещите стартъпи в бранша е финландската компания IQM. Стартиращата фирма прогнозира, че квантовите й компютри ще помогнат за смекчаване на емисиите на парникови газове още през следващите три до пет години "за някои от ранните случаи на употреба". Компанията обяви, че е приключила рунд на финансиране, от който е набрала 128 млн. долара. Той е воден от World Fund, като средствата ще бъдат насочени към продължаване на развойната дейност на компанията. От IQM обаче предупреждават, че големите иновации в технологията и науката не следват определен график.
//потребителски стоки

Египетският отговор на Amazon

Стартъпите, които решават предизвикателствата на веригата за доставки и оперативните предизвикателства на играчите в индустрията за бързооборотни потребителски стоки, продължават да привличат капитал от инвеститори. Последната компания от бранша, обявила кръг от финансиране, е Cartona. Египетският стартъп позволява на купувачите да поръчват инвентар от мрежа от подбрани продавачи чрез приложение, което предоставя комуникационен инструмент за промоции. Компанията управлява пазар с леки активи, като не притежава нито един продукт или превозно средство, което доведе до оплаквания на клиенти и продавачи. Свежият капитал, който е в размер на 12 млн. долара, ще бъде насочен именно към подобряване на техническите интеграции с големите производители и техните складове, като се очаква това да доведе до сериозни подобрения в бизнес модела.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар