Могат ли технологиите да променят облика на Пентагона

След дълга раздяла Силициевата долина и военнопромишленият комплекс се събират отново

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Скоро след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, напусна Тайван на 3 август, Китай започна учения около острова, който обявява за свой. Размахването на мечове в отговор на умишлено провокативната постъпка на Пелоси също бяха и тренировка за опит за насилствено обединяване на Тайван с континенталната част, което Китай не изключва. Притеснително за Тайван и западните им поддръжници, тъй като в американските симулации на конфликта китайската страна често надделява. Един доклад на Конгреса от 2018 г. предупреждава, че е възможно САЩ да претърпят "решително военно поражение" срещу Китай в битката за Тайван.


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Скоро след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, напусна Тайван на 3 август, Китай започна учения около острова, който обявява за свой. Размахването на мечове в отговор на умишлено провокативната постъпка на Пелоси също бяха и тренировка за опит за насилствено обединяване на Тайван с континенталната част, което Китай не изключва. Притеснително за Тайван и западните им поддръжници, тъй като в американските симулации на конфликта китайската страна често надделява. Един доклад на Конгреса от 2018 г. предупреждава, че е възможно САЩ да претърпят "решително военно поражение" срещу Китай в битката за Тайван.

Оттогава Китай продължава да намалява американското военно превъзходство, включително и технологичното им предимство. Поради това увеличаването на предимството е приоритет на Министерството на отбраната. И би било по-лесно, ако водещите в света американски разработчици на софтуер работят в по-тясно сътрудничество със също толкова внушителните производители на оръжия, смята Майкъл Браун, ръководител на отдела за иновации в министерството. Катрин Бойл от инвестиционната компания Andreessen Horowitz отбелязва, че най-големите производители на оръжие не разполагат с висококвалифицирани програмисти. Силициевата долина разполага с изобилие от тях, но също така отдавна избягва технологиите за бойното поле.

Технологиите и войната

В момента геополитическите конфликти, от китайската войнственост до руската инвазия в Украйна, изведнъж направиха отбранителния сектор по-морален в очите на технолозите. В същото време технологиите променят начина на водене на война. И големите технологични компании, и малките стартъпи смятат, че годишният бюджет на Министерството на отбраната от 140 млрд. долара, както и по-малките, но взаимно значими суми на американските съюзници са готови за усвояване.

Гиганти от Amazon до Microsoft се борят за договори с Пентагона. Финансирането с рисков капитал за американските авиокосмически и отбранителни стартъпи се е утроило от 2019 г. до 10 млрд. долара. През първата половина на 2022 г. подобни компании са набрали 4 млрд. долара, лек спад спрямо последните шест месеца на 2021 г., но не толкова рязък колкото средния за стартъпите. На 8 август Palantir, публична компания за анализ на данни, която работи с военни и разузнавателни агенции, съобщи за по-добри от очакваните приходи за второто тримесечие от 473 млн. долара, което е годишен ръст 26%.

С други думи, периодът на отчуждение между американските технологични компании и Пентагона може би е към своя край. Подновеното приятелство може да промени могъщия американски военнопромишлен комплекс.

Отбранителното министерство изигра важна роля в разработването на първите технологии в Силициевата долина - от радара до полупроводниците. Някога Lockheed произвеждаше ракети в Сънивейл, град, разположен между Маунтин Вю (където днес се намират Google и компанията ѝ майка Alphabet) и Купертино (където се намира Apple). Виетнамската война промени всичко това. Антивоенните настроения проникнаха в залите за лекции и салоните на Станфордския университет, както и в близките гаражи на тогавашните основатели на стартъпи. Протести срещу конфликта накараха университета да забрани класифицираните проучвания и военния набор на територията на кампуса си в Пало Алто. През 2018 г. протест на хиляди служители на Google успешно спря техния работодател да участва в търг за договор с Пентагона за облачни изчисления. Насоките на гигантската търсачка за проектите им в областта на изкуствения интелект изрично изключват работата, свързана с въоръжението.

Ковачница в Силициевата долина

В момента две сили придърпват Пало Алто и останалата част от Силициевата долина по-близо до Пентагона. Първата е повишаващият се геополитически риск. Още преди руската инвазия в Украйна да напомни на Запада, че все още могат да започнат големи войни, нарастващото чувство за несигурност караше държавите да увеличат бюджетите си за отбрана. Световно те надхвърлиха 2 трлн. долара за пръв път през 2021 г.

Банката Citigroup смята, че 2% от БВП ще се превърне от до голяма степен игнорирана цел за разходите за отбрана сред членовете на НАТО във фактическия минимум на алианса. Това би разширило значително световния пазар за американските технологични компании, които се занимават с отбрана. Кристиан Брос, стратегически ръководител на Anduril, която произвежда противодронови и други отбранителни системи, казва, че фирмата му ще търси съюзниците на САЩ, за да стимулира растежа си. От началото на войната в Украйна няколко европейски военни министерства проявиха интерес към анализите на данни на Palantir.

Технологичните гиганти вече снабдяват въоръжените сили с оборудване за облачно съхранение, бази данни, поддръжка на приложения и логистика. Сега те се приближават до бойното поле.

Втората сила е технологията, която променя войната в XXI век. Изчисленията, и в частност изкуственият интелект, си проправят път към оръжията и системите за контрол, които ги свързват помежду им. Поради това Пентагонът търси отвъд списъка с обичайните си изпълнители към места като Силициевата долина, чиито умения в обучението на изкуствен интелект засрамват "първокласните изпълнители", както са известни в бизнеса гигантите като Raytheon или Lockheed Martin. Това е голяма причина защо Аш Картър, министър на отбраната при Барак Обама, създаде отдела за иновации във ведомството през 2015 г. "По-малко от технологиите, от които се нуждае Пентагонът, се разработват вътре в него и все повече от тях стават търговски и с двойна употреба", обяснява Браун.

Вместо да закупува отделни "платформи" - самолети, танкове и други модерни системи, министерството също така би искало да изгради повече мрежи от по-евтини бойни единици. Миналата година Израел демонстрира как това може да се осъществи, като изпрати много свързани помежду си дронове в Газа. Пентагонът се надява да направи нещо подобно чрез своята система Joint All-Domain Command and Control (JADC2), която позволява обмен на данни между сензори и бойни единици в реално време. Това доведе до промяна в начина, по който Пентагонът гледа на технологиите, казва Радж Шах, директор на Shield Capital, фирма за рисков капитал с военна насоченост. Бъдещето на военните действия е "първо софтуер", смята Сет Робинсън от Palantir.

Това е добра новина за разпространителите на софтуер. Технологичните гиганти вече снабдяват въоръжените сили и правоприлагащите органи с оборудване за облачно съхранение, бази данни, поддръжка на приложения, административни инструменти и логистика. Сега те се приближават до бойното поле. Очаква с Alphabet, Amazon, Microsoft и Oracle да си поделят петгодишния договор на стойност 9 млрд. долара за управление на съвместните облачни способности на Пентагона (Joint Warfighting Cloud Capability - JWCC).

Миналата година Microsoft получи договор за 22 млрд. долара от американската армия за период до десет година за доставка на комплекта за добавена реалност HoloLens, който да симулира битки за обучение. Софтуерният гигант помага и за разработването на системата за управление на битката на военновъздушните сили, която има за цел да интегрира източници на данни от различни части на бойното поле. През юни Alphabet създаде ново подразделение, Google Public Sector, което ще се конкурира за договорите на Министерството на отбраната за бойни мрежи. В отклонение от по-ранната позиция на компанията, която избягваше Пентагона, шефът на Google за облачните услуги Томас Куриан настоя, че "не бихме работили по програма като JWCC единствено за да вършим бекофис работа".

По-малките фирми също видяха възможност. През януари Anduril си осигури договор за изграждане на антидронова защита на стойност 1 млрд. долара за десет години. Следващия месец друг стартъп, Skydio, получи договор за продажба на дронове на американската армия на стойност 100 млн. долара. Palantir е една от няколкото технологични фирми с договори за разработването на JADC2. През юли C3.ai, софтуерна фирма, която излезе на борсата през 2020 г., беше избрана от Raytheon да разработи изкуствен интелект за система за прецизно насочване на далечни разстояния. Стив Уокър, главен технологичен директор на Lockheed Martin, основният конкурент на Raytheon, казва, че неговата компания също се стреми да работи с подобни компании.

Завладяването на военното дело от технологичните компании далеч не е сигурно. Предишните навлизания на технологичните гиганти в областта на отбраната имат смесени резултати. Изглежда, че от голямата програма на американското военно министерство от 2015 г., към която се присъедини и Apple, за разработване на готови за битка преносими устройства не се е получило почти нищо. Проектът JWCC беше възобновен, след като по-ранната му версия, наречена JEDI, беше отменена на фона на съдебни дела от страна на Amazon, която загуби договора за сметка на Microsoft. Възлагането на Microsoft за HoloLens беше съпътствано от закъснения и критикувано като разточително. Въпреки стабилния ръст на приходите Palantir отчете поредната си загуба през последното тримесечие, разочаровайки инвеститорите, които очакваха 18-годишната фирма най-после да спечели пари. Цената на акциите ѝ се понижи с повече от 10%.

Сред новите компании Anduril и Skydio остават изключения сред по-малките фирми в печеленето на големи договори. Повечето стартъпи, казва Бойл, "изчакват да видят дали ще получат голям договор". Една малка част от 1 трлн. долара, които САЩ са похарчили за поръчки в областта на отбраната от 2016 г. насам, са отишли при необичайни изпълнители. Тъй като този дял се увеличава, главните изпълнители, които запазват голяма власт (и армии от лобисти) във Вашингтон, може да станат по-малко гостоприемни към новодошлите. Тези пречки все пак могат да бъдат преодолени - не на последно място, защото изглежда, че това е в интерес не само на технологичните нарушители, но и на Пентагона. В края на 2020 г. САЩ най-накрая победиха Китай в едно от обученията на Пентагона. Печелившият ход не беше повече и по-добър хардуер. Това беше внедряването на интелигентни софтуерни системи като JADC2.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал