🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Campus X, или как новаторска технологична екосистема подпомага бизнеса

Отвъд границите на коуъркинга: всички предпоставки, необходими за развитието и успеха на компаниите, са под един покрив

Campus X, или как новаторска технологична екосистема подпомага бизнеса
Campus X, или как новаторска технологична екосистема подпомага бизнеса
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Модерни и гъвкави работни пространства, подбрана общност от иновативни компании, ИТ услуги от най-висок клас. Експертни консултации по финансови, данъчни и юридически въпроси, достъп до човешки ресурси и професионални асистенти, мост към инвеститори и бизнес партньори. Това са част от решенията, от които се нуждаят предприемачите за успешното развитие на техните компании, и превръщат Campus X в една работеща екосистема.

Това е комплексното предложение, което отправя към бизнеса технологичният хъб Campus X. С него той далеч надскача традиционното "отдаване на офиси под наем" и излиза отвъд границите дори на модерната и бързоразвиваща се концепция за коуъркинг.

Нова технологична екосистема

Campus X, създадена от съоснователите на най-голямата българска софтуерна компания Telerik Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Светозар Георгиев, е водещ в страната доставчик на гъвкави обслужвани офиси, но е и много повече от това. Новаторската компания представлява цялостна технологична екосистема, която подпомага компаниите в тяхното развитие.

"С най-съвременна и всепризната технологична инфраструктура създаваме среда, в която организациите могат да се съсредоточат изцяло върху своите бизнес цели и успешното им постигане, а ние да се погрижим за всичко останало, което би отклонило фокуса им от основните задачи", обясняват ролята си от Campus X.

Пакетът с бизнес услуги е насочен към много широк кръг клиенти. От предлаганите възможности могат да се възползват български и международни компании, търсещи присъствие в България, технологични и нетехнологични фирми, утвърдени организации и стартъпи, мащабни бизнеси и отделни професионалисти, посочват от кампуса.

Четири "ключа" за успеха

С добро стечение на обстоятелствата всеки бизнес може да бъде успешен. Campus X обаче вярва, че обстоятелствата не са просто шанс - те се създават и развиват. Затова и технологичната екосистема създава предпоставките, с които да захранва и мултиплицира успеха на бизнеса.

Oсновен стълб за подкрепата и възможност за развитие в тази екосистема е внимателно подбраната общност на Campus X, в която организациите си помагат взаимно да надскачат собствените си възможности. Кампусът се стреми да подобрява ежедневно ролята си на хъб, за да посреща индивидуалните нужди на компаниите и да им помогне да се фокусират върху бизнеса. Заедно с това им осигурява лесен достъп до талант и човешки ресурси, с които да се изгради и развива екип от нулата. Не на последно място, Campus X създава мост до инвеститори и ментори в България и по света, за да има общността достъп до капитал и експертиза.

Моделът на Campus X за бизнес развитие категорично доказва ефективността си в икономическата среда. Над 80 организации в различен етап от развитието си и с разнородни нужди се помещават в момента на неговата територия в София. А с пробивите в сферите на своята дейност много компании, базирани в кампуса, трансформират пазарите, за които работят, отчитат от технологичния хъб.

"Фабрика за еднорози"

Campus X е известен като "Фабрика за еднорози" (млада компания с пазарна оценка над 1 млрд. долара) не само заради подкрепата и участието си в тяхното създаване и развитие, но и заради огромния потенциал, който има, да изведе България като предпочитана дестинация за технологични компании.

Добър пример е Digital Lights, на която Campus X помогна да стане първата българска организация, сертифицирана по TISAX, един от най-високите стандарти за сигурност в автомобилната индустрия.

С адрес в кампуса е и компанията Dronamics, която получи първия лиценз в Европейския съюз за карго полети с товарни безпилотни самолети и през миналата година обяви официалния старт на Dronamics Airline с компании във водещи на пазара страни.

Campus X се гордее с успеха на още един свой член - Payhawk, първият български еднорог. Финтех платформата стартира с четирима служители в споделен офис през 2018 г. и само няколко години по-късно екипът е над 100 души само в България.

Бизнес отчетите не пропускат FITE, която бе придобита от американската TrillerNet, превръщайки се във втората по големина сделка на българска технологична организация.

Базираните в Campus X негови членове Eleven Ventures и LAUNCHub Ventures обявиха през последната година окончателното набиране на капитал за най-новите си фондове, което отвори възможност за инвестиции в нови перспективни проекти.

Сред посетителите в българския технологичен хъб е и холандската bunq - международната финтех компания с европейски банков лиценз, оперираща в 30 европейски страни. Успешното й привличане е показателно за способността на Campus X да осигури благоприятна екосистема за растеж на организации, които стъпват за пръв път на българския пазар. Предстоящо е включването и на друг световен технологичен лидер.

Тези и още редица примери показват ролята на Campus X в технологичната екосистема в България. Подпомагането и развитието на общността остават основна мисия и цел на компанията, а на нуждите на фирмите се отговаря с подобаваща скорост. Това означава адаптиране към тяхната динамика, дори движение с една стъпка напред, предвиждане на предизвикателствата им, готовност с решение още преди нуждата да се зароди. Това е Campus X - екосистема, която захранва успеха.