Фондът на фондовете раздели предприемаческата екосистема и кабинета "Радев"

Министърът на иновациите Александър Пулев предлага на инвестиционните асоциации да вкарат свой представител в управлението на фонда, засега те са скептични

Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа, който отговаря за Фонда на фондовете
Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа, който отговаря за Фонда на фондовете
Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа, който отговаря за Фонда на фондовете    ©  Велко Ангелов
Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа, който отговаря за Фонда на фондовете    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
 • Предприемачески асоциации реагираха критично на поредните промени във Фонда на фондовете.
 • Министерството на иновациите им предлага да вкарат свой човек в управлението на фонда.
 • От асоциациите се опасяват от евентуалното легитимиране на политическо решение.

Решението на Министерството на иновациите и развитието (МИР) да върне Фонда на фондовете към двустепенна форма на управление, което реално ще даде и възможност на служебното правителство да смени всички директори в институцията, се сблъсква с отпор от предприемаческата екосистема в България. В отговор на недоволството МИР предлага частният сектор да има свой представител в бъдещия управителен съвет. Засега обаче асоциациите не са взели решение заради притеснения, че по този начин могат да легитимират политическо решение.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ......... avatar :-|
  .........
  • - 2
  • + 1

  Кабинетът е "Донев", а не "Радев", все пак се използва фамилията на министър-председателя... Поради същата причина на предишния кабинет казвахме "Петков", а не примерно "Прокопиев" или "Херо Мустафа"...

  Шегата настрана, но като гледам състава и на трите организации... има доста допирни точки, така че не е учудващо, че определят действията на Василев като правилни. Чудно наистина дали е така, все пак ефективността се мери по-лесно при дълги времеви интервали, а не при къси такива. Това, че няколко "браншови" организации се оплакват не е чак такъв проблем, в крайна сметка през този фонд се налива капитал и към други области, не само венчър капитал и стартъпи, а неща с чувствително по-висок приоритет като селски райони и земеделие.

  В действителност всички подобни институции - ФнФ, ББР и тн е по-добре да имат независим от политическия цикъл мениджмънт, а не всеки път като се появи някой нов актьор и да изпоуволни всичко и всички. В същото време на хартия функциите му следва да бъдат комплексни и насочени към широка група заинтересовани лица, така че не е редно да се приема единствено обратната връзка на три организации, но и на другите такива. Въпросът е не само на някакви политически тактики, а на дългосрочни консенсусни приоритети, които да се преследват консистентно и дългосрочно.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3

  Фондовете не са по моята специалност, но раздвоението на личността е.
  И в този смисъл, като погледнах препратките към текстовете по темата на един и същ местен писател, си задавам въпроса: защо кабинетът Прокопиев/Мустафа по сполучливия каламбур на Quandt (почитания!) е акламиран тук априори без значение какво и как прави, а служебното за същото е под критика?

  Нередност?
 • 3
  aax1418207112384988 avatar :-(
  AAAvAAA^ЯЯЯ
  • + 1

  Прах в очите хвърля този човек, меко казано нагле се държи, вижда се че изпълнява поръчки и като погледнеш и какво прави с ББР става вече явна връзката Пеевски-Радев-Пулев.... и пак се завръща мафията.
  Кой да гласува кой ?

  Нередност?
 • 4
  popopo avatar :-P
  popopo
  • + 1

  До коментар [#1] от "Quandt":

  Имате почитания - май сами си правите комплименти.

  Нередност?
 • 5
  popopo avatar :-|
  popopo
  • + 1

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Отдавате почитания - май сами си правите комплименти.
  Не можеше ли поне малко по-елегантно да го правите.
  Един трол под две различни имена.
  Само под тази статия.

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2

  До коментар [#5] от "popopo":

  Попе, ако си плащаш здравните вноски, за почти всяко психическо страдание има терапия. Болница "Св.Наум" е твоето място.

  Нередност?
 • 7
  nxy48610609 avatar :-|
  amidala

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Моите уважения, докторе, но не съм съгласна с тона ви.
  Попопо-то едва ли някой ще го диагностицира с психическо разстройство. В "Св.Наум" пък хич. Човекът е пропагандно натегнат. Често го срещам тук във форума и е абсолютно предвидим в коментарите си. Той и подобните му са като пеперудите на фаровете - искат и се страмят да прочетат това, което си мислят, че им допада на емоционалните настройки. И влизат в резонанса на Капитал и започват да се опитват да ни обясняват - повече или по-малко адекватно - това, което са разбрали от прочетеното. При тая космическа функционална неграмотност у рОдината, пак че някой може да пише!

  И не е виновна жертвата на пропагандното сапунисване. Вината за деградирането е и на медиаторите, които гледат в очите и ходят на пръсти пред тия, дето им плащат.

  Нередност?
 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1

  До коментар [#7] от "amidala":

  Взех често да си пиша с вас. Трети профил на една и съща особа, според страховете на попа...И само той да беше. Тези подозрения в този форум са обяснението на инакомислието. Което по дефиниция не се приема и се заклеймява.

  Психическите промени се диагностицират като заболявания едва тогава, когато започнат да пречат на индивида. А и в случая - на околните. Маниакалното поведение е обществена опасност. Създаването и толерирането на маниакални поведения е голяма обществена опасност.
  Още повече, когато се прави целенасочено.
  Не е трудно да локализираме модератора на това поведение, нали?

  Нередност?
 • 9
  ......... avatar :-|
  .........

  До коментар [#4] от "popopo":

  Принципно странното ми хоби е да купувам всеки месец по някоя бутилка уиски, ром, понякога джин, а отскоро коняк/арманяк, която обикновено затварям в един шкаф и не отварям с години, ако въобще отворя някоя. Благоверната ми твърди, че това е достатъчно шизофренично хоби, но пък изглежда следваща потенциална стъпка би била в действителност да поддържам няколко профила и да си отговарям сам. Уви, може да съм поразклатен, но далеч не съм стигнал до там :-)

  Пак натъртвам, че тази критика по този начин е неуместна. Естествено се разполага добре в редакционната линия. Докато си пиех кафето прехвърлих поглед и на Дневник, а там гордата бивша ПР-ка на Да, България Емилия Милчева вече беше пуснала очеркче на тема "Радев - главен преговарящ за правителство? Защо не бива", който е в унисон с конфронтационната линия ПП-ДБ към служебен кабинет, която естествено се подема и от вестника. Естествено всеки може да критикува наложилата се практика при всяка смяна на властта да се уволняват ключови управленски фигури(само за 2021 във ФнФ има три различни НС и УС), но е редно да се прави консистентно, а не когато го правят нашите е ок, ама за другите не става. Реваншизмът ражда реваншизъм, а чегъртането никак не е приятно, когато ти станеш негов бенефициер.

  Между другото, понеже емоционалните обвинения кой е трол, кой не е ме дразнят, бих те попитал:

  Имаш ли да кажеш нещо по темата и коментарите?

  Нередност?
Нов коментар