Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България
След сделката за Twitter

Дневникът на един Шеф Туит*

Първите 13 дни от влизането на Илън Мъск в Twitter

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Дневникът е опит да си представим мислите на новия собственик на Twitter през първите 13 дни от влизането му в компанията, когато се самопровъзгласи за Шеф Туит (Chief Twit). Представените факти са на базата на реални публикации на Илън Мъск в социалната мрежа, статии на международни медии и техни вътрешни източници по темата. Характерът на дневника е художествена измислица.

26-27 октомври 2022


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
*Дневникът е опит да си представим мислите на новия собственик на Twitter през първите 13 дни от влизането му в компанията, когато се самопровъзгласи за Шеф Туит (Chief Twit). Представените факти са на базата на реални публикации на Илън Мъск в социалната мрежа, статии на международни медии и техни вътрешни източници по темата. Характерът на дневника е художествена измислица.

26-27 октомври 2022

(Почти) затворена сделка

Бяха предупредени, че ще отида на 900 Market Str., но не очакваха такова влизане. Оказа се, че на входа няма никой. Къде изобщо бяха всички тези 7000 служители. (NB! да оптимизирам персонала.) Двамата младежи във фоайето обаче гледаха изумено. 8 кг порцеланова мивка, a. В началото не се усетиха. Can't help it, let that sink in! Добре ми се получи играта на думи - "Нека е ясно, че идвам".

Оставих мивката на дивана във фоайето и се качих да поговоря с "много готини хора от Twitter". Или поне тези от тях, които ще останат там. Събрахме се горе в The Perch и пих едно от двете ми кафета за деня. Всички ме наобиколиха. Поздравиха ме с добре дошъл, поговорихме, снимаха ме и започнаха да туитват. Така се прави.

Денят беше дълъг. Качих видеото с мивката чак вечерта. Като не ме видяха в моята централа, ще ме видят в моята мрежа. Хората оцениха шегата, стана една от най-харесваните публикации в Twitter за седмицата. Край на корпоративните глупости, да живее свободата на словото.

27 октомври

Едно е ясно, рекламодателите нямат никакво чувство за хумор. Всички се чудят какво ще стане с Twitter, след като вече е мой. Отговорът е един - ще стане суперприложение. Но явно трябва да им го обясня. "Скъпи рекламодатели на Twitter, исках лично да ви споделя каква е мотивацията ми да придобия Twitter. [] важно е за бъдещето на цивилизацията да има едно общодостъпно дигитално място, където могат да се обсъждат широк спектър вярвания по здравословен начин, без да се стига до насилие. [...] Twitter очевидно не може да се превърне в безплатно адско място, където всичко може да се каже без последствия! [...] Twitter ще се стреми да бъде най-уважаваната платформа за реклама в света, която подсилва бранда ви и помага на компанията ви да расте. [...] Нека построим нещо невероятно заедно."

Стана твърде дълго за туит. Поствам го в снимки.

28 октомври

Птичката излетя от кафеза

Слънцето изгрява над Сан Франциско. Добър момент да съобщя на всички в мрежата ми новината: "Птичката е свободна." Лети високо, лети. Цял ден ми се върти една песен в главата Good times roll на The Cars. "Нека настанат добри времена." В нея пеят още - "оставете ги да ви разтърсят, нека настанат добри времена". По-добри времена по моите правила. Трябваше да уволня мениджърите, за да продължим по моя начин. Няма да са последните.

Беше дълъг ден. Еврокомисарят Тиери Бретон също влезе в играта - "В Европа птицата ще лети по нашите европейски правила". Важното е, че го туитна. Вече минава 21 ч., но по-добре още сега да им го кажа. "Twitter ще формира съвет за модериране на съдържание с много различни гледни точки". Лека нощ.

29 октомври

Смях за здраве

Не предполагах, че ще бъде толкова забавно. Добре, че "комедията вече е легална в Twitter". Двама шегаджии се направиха на уволнени служители, които си тръгват от централата с кашони в ръце, а медиите, разбира се, им повярваха. Но все пак служителите да си проверяват редовно мейлите. Може да има изненади.

Вече минава 20 ч., време за вечеря. Да се позабавляваме още малко. Специално за всички ценители на храната (и свободата на словото) в Twitter "Въглехидратите са невероятни", а "Прясно изпечените хляб и сладкиши са едни от големите радости на живота". Всички тези истини, вече живеят свободно в платформата. #SoBrave. Ха.

31 октомври

Целия уикенд обсъждахме промяната на бизнес модела на Twitter и въвеждането на такси за потребители със синьо тикче. Ще им съобщя утре. Хрумна ми да ги питам и дали искат да върнем видеоплатформата Vine. Искат. И на фона на всички тези нови неща не спират да питат дали Тръмп ще се върне в платформата. Аман. "Ако получавах по долар за всеки такъв въпрос, Twitter вече щеше да сече пари."

Стига толкова за днес. Хелоуин е, слагам кожения костюм на "Шампиона на Дявола" и отивам на партито на Хайди Клум. Мамо, да тръгваме.

1 ноември

Безплатен туит няма

Нов месец, нов собственик, нови правила. Край на сегрегацията в Twitter. "Сегашната система на господари и слуги, с тези, които имат синята отметка, и тези, които я нямат, e глупост. Да дадем сила на хората! Синя отметка за 8 долара на месец." Ще имат и повече функции в платформата. Това се нарича диверсификация на приходите. Не може да разчитаме само на рекламодателите. И нека жалването започне сега.

П.П. Костюмът от снощи добре се върза с новината. Става за мемета.

2 ноември

След вчера днешният ден се очертава да бъде още по-дълъг. Едва минава 4 ч. сутринта, но вече съм под пара. Както предполагах, вълната от недоволство се засилва. Да правят каквото искат, но ще им струва 8 долара на месец. В крайна сметка, ако всички са недоволни, значи правиш нещо правилно. Нали? Да.

Платформа за хората, в която решавам аз. Питах ги какво трябва да подкрепят рекламодателите - свободата на словото или политическата "коректност". Свободата надделя, отново. Тези 8 долара създадоха толкова добри мемета, че едва се сдържам да не споделя всичките. Но три за днес стигат. Пак стана почти полунощ.

3-4 ноември

NSYNC - Bye Bye Bye

Мина една седмица. Време е да действам. Това е бизнес, без "приказки на дребно". Мейлът "Ролята ти в Twitter" е подготвен за 9 ч. сутринта, а получателите са заредени. Играта е следната - тези, които получат корпоративно съобщение, остават, тези с мейл в личната си поща може да си търсят нова работа. Ези или тура, дългата или късата клечка. Над 7000 души ще рефрешват мейлите си, а с половината от тях ще продължим да работим заедно в посока суперплатформа. За останалите - това е необходима стъпка, за да намалим разходите по пътя към целта за свобода на словото. Все пак платих свръхмного и няма да оставя "по 10 души да управляват всеки програмист".

5 ноември

Това вече е пълна лудост. Някакви активисти притискат рекламодателите да излязат от Twitter. Не ми стига, че "компанията губи над 4 млн. долара на ден". Ние ще платим по три заплати обезщетение на съкратените служители, а хората да "ме псуват колкото си искат, на тях ще им струва 8 долара". А тези, на които не им харесва, са свободни да напуснат. А, Амбър Хърт, вече я няма. Пак се е ядосала. Ще се обадя на Джони Деп да изпием по едно и да си поговорим хубаво. Едва ли ще е едно, но пък със сигурност ще е хубаво и ще ми олекне.

7 ноември

Така, вече изобщо не ми е смешно. Дори мемета не ми се публикуват, а някакви хора се правят на много забавни. Решено е - "профили в Twitter, които не посочват изрично, че са пародийни, ще бъдат перманентно премахвани от социалната мрежа". Де да имах хора, които по-бързо да могат да ги премахват. Може би трябва да назнача обратно някои от съкратените. Ще им кажа, че по погрешка са получили мейла на личната си поща. Все пак "Twitter трябва да се превърне в най-точния източник на информация за света. Това е нашата мисия".

Байгън от Байдън

Бизнесът си е бизнес, но междинните избори дойдоха. Пак става въпрос за свобода. Затова агитирах за републикански Конгрес, но оставам отворен към идеята да гласувам за демократите пак в бъдеще. Меланж да има.

8 ноември

Стига толкова избори. "Използването на Twitter е най-високо за всички времена." Ха. А сега да плащат по 8 долара, защото "Twitter е най-ужасният! Но също и най-добрият". Меланж, казах!

Х ден Х година

На път за Марс

Друго си е да погледнеш нещата отвисоко. Какви платформи, каква свобода на словото. Истински свободен си само в Космоса. Земята за нищо не става. @DonaldTrump, какво мислиш по въпроса?

Все още няма коментари
Нов коментар