Новият брой:
Служебната президентска република

Българската криптобанка Nexo излиза от американския пазар

Решението идва месеци след координирани действия на щатски регулатори и дни след решение на федерален регулатор

Темата накратко
 • Nexo казва, че е достигнала "задънена улица" в разговорите си с регулаторите в САЩ.
 • Засега се спира само депозитният и продукт в някои щати, като компанията не дава информация колко време ще отнеме напускането на пазара.
 • Решението идва месеци след координирани действия на осем щата срещу компанията.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
 • Nexo казва, че е достигнала "задънена улица" в разговорите си с регулаторите в САЩ.
 • Засега се спира само депозитният и продукт в някои щати, като компанията не дава информация колко време ще отнеме напускането на пазара.
 • Решението идва месеци след координирани действия на осем щата срещу компанията.

Българската криптобанка Nexo, която предоставя кредитни и депозитни продукти чрез крипто, има намерение поетапно да напусне американския пазар. Това обявиха от самата компания късно в понеделник. Nexo обосновава решението си с това, че след около година и половина разговори с американските регулатори те са стигнали до "задънена улица". Съобщението идва по-малко от три месеца след като осем щата предприеха координирани мерки срещу депозитните продукти на компанията, и дни след като федерален регулатор - Consumer Financial Protection Bureau, е отхвърлил жалбата на Nexo, че не може да разследва продуктите й. От компанията подчертават, че излизането няма да се случи изведнъж.

"Решението ни идва след над 18 месеца добросъвестен диалог с американските щатски и федерални регулатори, който достигна до задънена улица. Въпреки непостоянните и променящи се позиции сред щатските и федералните регулатори Nexo полагаше постоянни усилия, за да даде нужната информация и да модифицира бизнес си проактивно спрямо техните притеснения", пише в позицията в блога на компанията, изпратена и като отговор на въпроси на "Капитал".

В позицията си Nexo казва, че ще напусне американския пазар "поетапно", като от 6 декември депозитният продукт на компанията Earn няма да бъде наличен за граждани на щатите Индиана, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Уисконсин, Калифорния и Вашингтон. Допълнително според позицията през 2021 и 2022 г. Nexo е спряла да приема нови клиенти от САЩ и е закрила сметките на клиентите си, ползващи Earn, в Ню Йорк и Върмонт. Последното твърдение се оспорва от прокуратурата в Ню Йорк, която в делото си срещу Nexo твърди, че компанията е продължила да приема нови клиенти и след ефективна забрана да го прави.

Повечето от въпросните щати са тези, които така или иначе наредиха на Nexo да спре депозитния си продукт през септември, като само два са нови. Позицията на компанията не дава подробности по отношение на останалите 40 щата на САЩ. Уверението е, че засега останалите продукти ще могат да се ползват, а допълнително в Twitter компанията уточни и че клиентите в засегнатите юрисдикции ще могат свободно да си изтеглят средствата с натрупаната лихва до 6 декември.

Решението на Nexo идва и след като Бюрото по финансова защита на потребителите в САЩ (CFPB) потвърди, че има юрисдикция върху разследването на депозитния продукт на компанията. CFPB е взела такова решение още през 2021 г. и е поискала Nexo да се яви на изслушване; но Nexo е оспорила решението под предлог, че друг федерален регулатор, този за ценни книжа (SEC), също държи, че има юрисдикция. CFPB отхвърля искането на Nexo с аргумента, че нито SEC е обявила официално Earn за ценна книга, нито самата Nexo твърди и признава, че е такава. Затова регулаторът насрочва ново изслушване за 19 декември 2022 г. От Nexo не отговориха на въпрос на "Капитал" дали компанията смята да присъства на изслушването след решението да напусне американския пазар.

Щат по щат, проблем по проблем

Проблемите на Nexo в различни щати в САЩ започнаха още през 2021 г., когато Ню Йорк нареди на компанията да замрази дейността си в две направления - борсата в платформата и депозитния продукт. Впоследствие голяма част от вниманието на различни щати се насочи именно към депозитите, при които потребителите могат да вкарат криптовалути и да получават лихви върху тях. При т.нар. стейбълкойни - криптовалути, чиято стойност трябва винаги да е равна на стойността на дадена традиционна валута като долара - лихвите в Nexo достигат до 12%, значително над депозитните продукти на банките.

От документите, публикувани от различни щатски регулатори през септември, излязоха множество данни, които до онзи момент не бяха публични. Така например според данни от различни щати към средата на 2022 г. клиентите от САЩ са отговаряли за около 20% от всички активи, управлявани от Nexo.

Към 6 декември Nexo и одиторската компания Armanino твърдят, че компанията има активи за 2.5 млрд. долара. В най-високата си точка активите бяха 12 млрд. долара, а в края на септември - 4 млрд. долара. Част от свиването на баланса на компанията се дължи на обезценяването на криптоактивите на последната, но не изцяло - атестацията на компанията смята активите ѝ и в биткойни, където само за последния месец свиването е с 25% до еквивалента на 148 хил. биткойна днес.

Регулаторите в САЩ обръщат внимание на криптобанките, защото те на практика предлагат банкови продукти, но без да бъдат регулирани. Основните функции на компаниите са две - депозитни продукти и отпускането на кредити в твърда валута срещу обезпечение в криптовалути. Двата основни конкурента на Nexo - BlockFi и Celsius, вече поискаха защита от фалит. Nexo твърди, че може да поддържа функциите си и високите си лихви по депозитния продукт, защото има по-консервативен подход.

В края на ноември Nexo публикува в Twitter подробно обяснение на своя бизнес модел , което доведе до критики сред някои потребители, че компанията работи едновременно като банка, хедж фонд и борса с парите на клиентите си. Някои големи Twitter страници като @Bitcoin, неофициален профил с над пет милиона последователи, открито карат потребителите да изкарат парите си от компанията, защото очакват тя да последва съдбата на BlockFi, Celsius и FTX, като цитират сходства в бизнес модела.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  uxb071152881 avatar :-|
  uxb071152881
  • - 1

  От декември 2022 г.влезе в сила директивата на ЕС и САЩ за борба с изпирането на пари (5).
  Биткойните и други монети, компрометирани от престъпници, могат да влязат в крипто портфейлите на потребителите. В този случай всички активи в портфейла са в черен списък и ще бъдат блокирани. Проверете портфейла си безплатно и без регистрация спешно: https://tiny.one/wn8ztkec

  Нередност?
Нов коментар