От клиент до собственик: как софтуерната "Интерконсулт България" стана норвежка

Kongsberg Digital купи за 9 млн. евро 65% от местния разработчик

Очакванията на съоснователя и мениджър Стоян Боев са през 2023 г. приходите да надхвърлят 10 млн. евро
Очакванията на съоснователя и мениджър Стоян Боев са през 2023 г. приходите да надхвърлят 10 млн. евро
Очакванията на съоснователя и мениджър Стоян Боев са през 2023 г. приходите да надхвърлят 10 млн. евро    ©  Цветелина Белутова
Очакванията на съоснователя и мениджър Стоян Боев са през 2023 г. приходите да надхвърлят 10 млн. евро    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • След дългогодишно партньорство норвежката Kongsberg Digital купи 65% от капитала на софтуерната "Интерконсулт България" (ICB)
  • Двамата български основатели запазиха съответно 19% и 16% от акциите
  • Дружеството работи основно за чуждестранни клиенти в областта на индустриалното инженерство, морските, банкови и финансови услуги и информационни технологии

В над 25-годишната история на българската софтуерна компания "Интерконсулт България" (ICB) има множество международни клиенти и партньори, но един от тях се оказва съществен и дори важен за бъдещето. От 2004 г. създаденото от Стоян Боев и Атанас Голев дружество започва да си сътрудничи с норвежкия технологичен концерн Kongsberg Gruppen, за който през годините разработва различни SaaS (software-as-a-service) продукти. А през 2022 г., когато връзката им достига своеобразно пълнолетие, идва и следващата стъпка в партньорството - дъщерното дружество на норвежката група Kongsberg Digital (KDI) става мажоритарен акционер в ICB. През лятото на миналата година KDI придоби 65% в българската компания. Според отчета на групата за 2022 г. цената за дела е била 101 млн. норвежки крони (около 9 млн. евро), т.е. транзакцията оценява цялата компания на около 14 млн. евро. Двамата основатели запазиха съответно 19% и 16% от акциите, с опция в следващите години да продадат и останалите си дялове. Самата ICB пък ще се превърне в "европейски хъб за разработка на софтуер на KDI и ще привлича и развива ключови таланти".

Сделка с предистория

Макар и да има клиенти и в България - най-вече банки и търговски вериги, основната част от бизнеса на ICB е за външни компании. Всъщност над 90% от оборота е генериран от групи от Скандинавския регион, Великобритания, САЩ, Германия и други страни. А Kongsberg отдавна е ключов клиент за българското дружество, което разработва изцяло или в голяма степен и някои от основните му продукти.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар