Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Вашата работа (вероятно) е защитена от изкуствен интелект

Защо прогнозите за предстояща икономическа революция са преувеличени

Епохата на "генеративния" изкуствен интелект наистина настъпи. Чатботовете на OpenAI, които използват технология на модел на голям език (large language model - LLM), започнаха да се развиват през ноември. Сега едва ли минава ден без някакъв умопомрачителен напредък. Песен, базирана на изкуствен интелект, включваща фалшиви Drake и The Weeknd, наскоро разтърси музикалната индустрия. Програмите, които преобразуват текст във видео, създават доста убедително съдържание. Не след дълго продукти като Expedia, Instacart и OpenTable ще се включат в ботовете на OpenAI, позволявайки на хората да поръчват храна или да резервират почивка, като въвеждат текст в поле. Наскоро изтекла презентация, според съобщенията от инженер на Google, предполага, че технологичният гигант се притеснява колко лесно е за конкурентите да постигнат напредък.

Епохата на "генеративния" изкуствен интелект наистина настъпи. Чатботовете на OpenAI, които използват технология на модел на голям език (large language model - LLM), започнаха да се развиват през ноември. Сега едва ли минава ден без някакъв умопомрачителен напредък. Песен, базирана на изкуствен интелект, включваща фалшиви Drake и The Weeknd, наскоро разтърси музикалната индустрия. Програмите, които преобразуват текст във видео, създават доста убедително съдържание. Не след дълго продукти като Expedia, Instacart и OpenTable ще се включат в ботовете на OpenAI, позволявайки на хората да поръчват храна или да резервират почивка, като въвеждат текст в поле. Наскоро изтекла презентация, според съобщенията от инженер на Google, предполага, че технологичният гигант се притеснява колко лесно е за конкурентите да постигнат напредък.

Развитието на AI повдига сериозни въпроси. Може би най-належащият е какво означава това за икономиката? Мнозина имат големи очаквания. Ново изследване на Goldman Sachs предполага, че "широко разпространеното приемане на изкуствен интелект в крайна сметка може да доведе до 7%, или почти 7 трлн. долара, увеличение на годишния глобален БВП за период от десет години". Академичните проучвания сочат три процентни пункта покачване на годишния растеж на производителността на труда във фирмите, които приемат технологията, което би представлявало огромно увеличение на доходите, комбинирано в продължение на много години. Проучване, публикувано през 2021 г. от Том Дейвидсън от Open Philanthropy дава повече от 10% шанс за "експлозивен растеж" - дефиниран като увеличения на глобалното производство с повече от 30% годишно - някъде през този век. Няколко икономисти само наполовина на шега твърдят, че глобалните доходи ще станат безкрайни.

Финансовите пазари обаче сочат доста по-скромни резултати. През изминалата година цените на акциите на компаниите, участващи в разработване на изкуствен интелект, се представиха по-лошо от средното за света, въпреки че през последните месеци се повишиха. Лихвените проценти са друг знак. Ако хората смятат, че технологията ще направи всички по-богати утре, лихвите ще се повишат, защото ще има по-малко нужда от спестявания. Коригираните спрямо инфлацията темпове и последващият растеж на БВП са силно свързани, отбелязва изследване на Базил Халперин от Масачузетския технологичен институт (MIT) и колеги. Но откакто шумът около AI започна през ноември, дългосрочните лихви паднаха. Те остават много ниски по исторически стандарти. Изследователите заключават, че финансовите пазари "не очакват голяма вероятност за... индуцирано от изкуствения интелект ускорение на растежа... в поне 30-50-годишен времеви хоризонт".

Предишните технологични пробиви

За да прецените коя група е права, е полезно да разгледате историята на предишни технологични пробиви. Това осигурява помощ на инвеститорите. Защото е трудно да се докаже, че само една нова технология сама е променила радикално икономиката, за добро или за лошо. Дори индустриалната революция от края на XVII век, за която много хора смятат, че е резултат от изобретяването на въртящия се джени (изобретена през 1767 г. от Джеймс Харгрийвс, увеличава количеството на преждата, която може да се завърти на конец - бел. ред.), всъщност е причинена от всякакви фактори, които се събират заедно: увеличаване на използването на въглища, по-строги права на собственост, появата на научен етос и др.

Може би най-известният факт е, че през 60-те години на миналия век Робърт Фогел публикува работа за американските железници, която по-късно ще му спечели Нобелова награда за икономика. Мнозина смятаха, че железопътният транспорт трансформира перспективите на Америка, превръщайки земеделското общество в индустриално. Всъщност той имаше много скромно въздействие, установи Фогел, защото замени технологията - като каналите - която би свършила почти толкова добра работа. Нивото на доход на човек, което Америка постига до 1 януари 1890 г., щеше да бъде достигнато до 31 март 1890 г., ако железниците никога не бяха изобретени.

Разбира се, никой не може да предвиди със сигурност къде една толкова фундаментално непредсказуема технология като AI ще отведе хората. Стремглавият растеж не е невъзможен, нито технологична стагнация. Но все още можете да обмислите възможностите. И поне досега изглежда, че железниците на Фогел вероятно ще бъдат полезни. Помислете за три широки области: монополи, пазари на труда и производителност.

Една нова технология понякога създава малка група от хора с огромна икономическа мощ. Джон Д. Рокфелер спечели с рафинирането на нефт, а Хенри Форд с колите. Днес Джеф Безос и Марк Зукърбърг са доста доминиращи благодарение на технологиите.

Потенциал за големи печалби, но и за монопол

Много експерти очакват, че не след дълго AI индустрията ще генерира огромни печалби. В скорошен документ анализаторите на Goldman изчисляват, че при най-добрия сценарий генериращият изкуствен интелект може да добави около 430 млрд. долара към годишните глобални приходи от корпоративен софтуер. Тяхното изчисление предполага, че всеки от 1.1 млрд. офис служители в света ще приеме няколко пакета на AI, плащайки общо около 400 долара всеки.

Всеки бизнес би се радвал да "улови" част от тези пари. Но в макроикономическо отношение 430 млрд. долара просто не променят картината. Да приемем, че всички приходи се превръщат в печалби, което е нереалистично, и че всички тези печалби са спечелени в Америка, което е малко по-реалистично. Дори при тези условия съотношението на корпоративните печалби на страната преди облагане с данъци към нейния БВП ще се повиши от 12% днес на 14%. Това е далеч над дългосрочната средна стойност, но не по-високо, отколкото беше през второто тримесечие на 2021 г.

Тези печалби могат да отидат в една организация - вероятно OpenAI. Монополите често възникват, когато индустрията има високи фиксирани разходи или когато е трудно да се създаде конкуренция. Клиентите нямаха алтернатива на горивата на Рокфелер например и не можеха да произвеждат свои собствени. Генеративният AI има някои монополни характеристики. GPT-4, един от чатботовете на OpenAI, според съобщенията струва повече от 100 млн. долара за обучение, сума, която малко фирми имат. Има и много патентовани знания относно данните за обучение на моделите, да не говорим за обратната връзка с потребителите.

Въпреки това има малък шанс една компания да завладее цялата индустрия. По-вероятно е скромен брой големи фирми да се конкурират една с друга, както се случва в авиацията, хранителните стоки и търсачките. Нито един AI продукт не е наистина уникален, тъй като всички използват подобни модели. Това улеснява клиента да премине от един към друг. Изчислителната мощност зад моделите също е доста обща. Голяма част от кода, както и съвети и трикове са свободно достъпни онлайн, което означава, че аматьорите могат да произвеждат свои собствени модели - често с поразително добри резултати.

"Днес не изглежда да има никакви системни дупки в генеративния изкуствен интелект", твърди екип от компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz. Неотдавнашното изтичане на информация от Google стига до подобно заключение: "Бариерата за навлизане за обучение и експериментиране е спаднала от общата продукция на голяма изследователска организация до един човек, една вечер и мощен лаптоп." Вече има няколко фирми за генериране на изкуствен интелект на стойност над 1 млрд. долара. Най-големият корпоративен победител досега от новата епоха на AI дори не е AI компания. В компютърната компания Nvidia, която захранва AI модели, приходите от центрове за данни растат.

Да, но какво ще кажете за мен?

Въпреки че генеративният AI може да не създаде нов клас барони разбойници, за много хора това ще бъде слаба утеха. Те са по-загрижени за собствените си икономически перспективи - по-специално дали работата им ще изчезне. Ужасяващи предсказания изобилстват. Тина Елъндоу от OpenAI и колеги са изчислили, че "около 80% от работната сила в САЩ може да има поне 10% от работните си задачи, засегнати от въвеждането на LLMS". Едуард Фелтен от Принстънския университет и колеги проведоха подобно упражнение. Правните услуги, счетоводството и туристическите агенции се наредиха на или близо до върха на професиите, за които е най-вероятно да се сблъскат с проблеми.

Икономисти са давали мрачни прогнози и преди. В началото на века мнозина се страхуваха от въздействието на аутсорсинга върху работниците от богатия свят. През 2013 г. двама от Оксфордския университет издадоха широко цитиран документ, който предполага, че автоматизацията може да унищожи 47% от американските работни места през следващото десетилетие. Други изтъкнаха, че дори и без широко разпространена безработица ще има "изпразване", където добре платени работни места изчезват и безсмислените, зле платени роли заемат тяхното място.

Това, което всъщност се случи, изненада хората. През последното десетилетие средното ниво на безработица в богатия свят е намаляло приблизително наполовина. Делът на заетите в трудоспособна възраст е най-високият за всички времена. Страните с най-високи нива на автоматизация и роботика като Япония, Сингапур и Южна Корея имат най-малко безработица. Неотдавнашно проучване на Американското бюро по трудова статистика установи, че през последните години работните места, класифицирани като "застрашени" от новите технологии, "не показват обща тенденция към особено бърза загуба на работа". Доказателствата за "издълбаване" са смесени. Мерките за удовлетвореност от работата се повишиха през 2010 г. През по-голямата част от последното десетилетие заплатите на най-бедните американци са нараснали по-бързо от тези на най-богатите.

Този път може да е различно. Цената на акциите на Chegg, фирма, която предоставя помощ при домашните в училище, наскоро падна наполовина, след като призна, че ChatGPT "оказва влияние върху темпа на растеж на нашите нови клиенти". Главният изпълнителен директор на IBM обяви, че компанията очаква да спре наемането на длъжности, които могат да бъдат заменени от AI през следващите години. Но дали това са ранни признаци, че предстои цунами? Може би не.

Представете си, че една работа изчезва, когато AI автоматизира повече от 50% от задачите, които обхваща. Или си представете, че работниците са елиминирани пропорционално на общия дял от задачите в цялата икономика, които са автоматизирани. И в двата случая според оценките на г-жа Елъндоу това би довело до нетна загуба на около 15% от работните места в Америка. Някои хора биха могли да се преместят в индустрии, които изпитват недостиг на работници, като хотелиерството. Но със сигурност ще последва голямо покачване на нивото на безработица - може би в съответствие с 15-те процента, достигнати за кратко в Америка по време на най-лошата пандемия от ковид-19 през 2020 г.

И все пак този сценарий е малко вероятно да се сбъдне - историята показва, че унищожаването на работни места се случва много по-бавно. Автоматизираната система за превключване на телефони - заместител на човешките оператори - е изобретена през 1892 г. Отне до 1921 г. на Bell System, за да инсталират първия си напълно автоматизиран офис. Дори след този крайъгълен камък броят на американските телефонни оператори продължава да расте, достигайки своя връх в средата на ХХ век от около 350 хил. Заниманието не изчезва (най-вече) до 1980 г., девет десетилетия след изобретяването на автоматизацията. AI ще отнеме по-малко от 90 години, за да обхване пазара на труда: LLMS са лесни за използване и много експерти са изумени от скоростта, с която широката общественост е включила ChatGPT в живота си. Но причините за бавното възприемане на технологиите на работните места също ще бъдат валидни този път.

В скорошно есе Марк Андреесен от Andreessen Horowitz очерта някои от тях. Аргументът му се фокусира върху регулирането. В части от икономиката със силно участие на държавата като образованието и здравеопазването технологичните промени са жалко бавни. Липсата на конкурентен натиск притъпява стимулите за подобряване. Правителствата могат също така да имат обществено-политически цели, като максимализиране на нивата на заетост, които са несъвместими с подобрената ефективност. Тези индустрии също са по-склонни да бъдат синдикализирани - а синдикатите са добри в предотвратяването на загуба на работни места.

Примерите са много. Машинистите на обществено управляваната мрежа на метрото в Лондон получават заплащане близо два пъти по-високо от средното за страната, въпреки че технологията за частичното или пълното им заместване съществува от десетилетия. Правителствените агенции изискват от вас да попълвате формуляри на хартиен носител, като предоставяте вашата лична информация отново и отново. В Сан Франциско, глобалният център на изкуствения интелект, все още се използват полицаи, за да насочват трафика по време на пиковите часове.

Au revoir!

Много от работните места, изложени на риск от AI, са в строго регулирани сектори. Върнете се към статията на г-н Фелтен от Принстънския университет. Четиринадесет от първите 20 професии, които са най-изложени на AI, са учители (тези с чужди езици са близо до върха; географите са в малко по-силна позиция). Но само най-смелото правителство би заменило учителите с изкуствен интелект. Представете си заглавията. Същото важи и за полицаите и AI за борба с престъпността. Фактът, че Италия вече временно блокира ChatGPT поради опасения за поверителността, като се твърди, че Франция, Германия и Ирландия обмислят опцията, показва колко притеснени са правителствата от разрушителните за работните места ефекти на изкуствения интелект.

Може би след време правителствата ще позволят някои работни места да бъдат заменени. Но забавянето ще създаде пространство за икономиката да направи това, което винаги прави: да създаде нови видове работни места, докато други изчезват. Чрез намаляване на производствените разходи новите технологии могат да създадат повече търсене на стоки и услуги, като стимулират работни места, които трудно се автоматизират. Статия, публикувана през 2020 г. от Дейвид Автор от MIT и колеги, предлага поразително заключение. Около 60% от работните места в Америка не са съществували през 1940 г. Работата "маникюрист" е добавена към преброяването през 2000 г. "Слънчев фотоволтаичен електротехник" е добавен само преди пет години. Икономиката на изкуствения интелект вероятно ще създаде нови професии, които днес дори не можем да си представим.

Скромните ефекти върху пазара на труда вероятно ще се превърнат в умерено въздействие върху производителността - третият фактор. Навлизането на електричество във фабриките и домакинствата започва в Америка към края на XIX век. И все пак не е имало бум на производителността до края на Първата световна война. Персоналният компютър е изобретен през 70-те години. Този път бумът на производителността последва по-бързо, но все още е бавен по това време. През 1987 г. икономистът Робърт Солоу прочуто заявява, че компютърната ера е "навсякъде с изключение на статистиките за производителността".

Светът все още очаква скок на производителността, свързан с последните иновации. Смартфоните са широко разпространени от десетилетие, милиарди хора имат достъп до свръхбърз интернет и много работници сега се преместват от офиса в дома. Официалните проучвания показват, че над една десета от американските служители вече работят във фирми, използващи някакъв вид изкуствен интелект, докато неофициалните проучвания сочат дори по-високи резултати. Все пак обаче растежът на глобалната производителност остава слаб.

AI може в крайна сметка да направи някои индустрии значително по-продуктивни. Доклад на Ерик Бриньолфсон от Станфордския университет и колеги изследва агентите за обслужване на клиенти. Достъпът до инструмент за изкуствен интелект повишава броя на разрешените проблеми на всеки час средно с 14%. Самите изследователи също биха могли да станат по-ефективни - GPT-X може да им даде неограничен брой почти безплатни изследователски асистенти. Други се надяват, че AI ще премахне административната неефективност в здравеопазването, като намали разходите.

Но има много неща извън обсега на AI. Работата на сините якички в сектори като строителство и земеделие, която представлява около 20% от БВП на богатия свят, е един пример. LLM е малко полезен за някого, който бере аспержи. Може да бъде от полза за водопроводчик, който поправя течащ кран: джаджа може да разпознае крана, да диагностицира повредата и да посъветва за поправки. В крайна сметка обаче водопроводчикът все още трябва да свърши физическата работа. Така че е трудно да си представим, че след няколко години работата на сините якички ще бъде много по-продуктивна, отколкото е сега. Същото важи и за отраслите, в които контактът между хората е неизменна част от услугата, като гостоприемството и медицинските грижи.

AI също не може да направи нищо за най-голямия проблем, спъващ растежа на производителността в богатия свят - неправилни системи за планиране. Когато размерът на градовете е ограничен и разходите за жилища са високи, хората не могат да живеят и работят там, където са най-ефективни. Без значение колко брилянтни нови идеи може да има вашето общество, те са функционално безполезни, ако не можете да ги реализирате навреме. От правителствата зависи да решат проблемите. Технологията не е нито тук, нито там. Същото важи и за енергетиката, където разрешителните и инфраструктурата са това, което поддържа разходите неприятно високи.

Възможно е дори AI икономиката да стане по-малко производителна. Вижте някои скорошни технологии. Смартфоните позволяват мигновена комуникация, но могат и да разсейват. С имейл сте свързани 24/7, което може да затрудни фокусирането. Доклад от 2016 г. на изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн, Microsoft Research и MIT установи, че "колкото по-дълго време дневно прекарвате в писане на имейли, толкова по-ниска е продуктивността". Някои шефове сега вярват, че работата от вкъщи, смятана някога за стимул на производителността, дава на твърде много хора извинение да се отпуснат.

Самият генеративен AI може да действа като източване на производителността. Какво се случва например, ако изкуственият интелект може да създаде забавление, перфектно съобразено с всяко ваше желание? Освен това малко хора са се замисляли върху последиците от система, която може да генерира веднага огромни количества текст. GPT-4 е божи дар за Nimby, изправен пред приложение за планиране. За пет минути той може да представи добре написано възражение от 1000 страници. След това някой трябва да отговори на това. Спам имейлите ще бъдат по-трудни за откриване. Случаите на измами могат да скочат. Банките ще трябва да харчат повече за предотвратяване на атаки и компенсиране на хората, които губят.

Точно това, от което се нуждаем

В един тежък свят адвокатите ще се умножат. "През 70-те години на миналия век можеше да сключиш сделка за милиони долари на 15 страници, защото пренаписването беше трън в задника", казва Престън Бърн от адвокатска кантора Brown Rudnick. "AI ще ни позволи да покрием 1000-та най-вероятни крайни случая в първия проект и след това страните ще спорят по него в продължение на седмици." Основно правило в Америка е, че няма смисъл да съдите за щети, освен ако не се надявате на компенсация от поне 250 хил. долара, тъй като трябва да похарчите твърде много, за да стигнете до съда. Сега разходите за съдебни спорове могат да паднат почти до нула. А учителите и редакторите ще трябва да проверят дали всичко, което четат, не е съставено от AI. OpenAI пусна програма, която ви позволява да направите това. По този начин предоставя на света решение на проблем, създаден от неговата технология.

AI може да промени света по начини, които днес е невъзможно да си представим. Но това не е съвсем същото като обръщането на икономиката с главата надолу. Фогел пише, че неговият аргумент е бил "насочен не към опровергаване на мнението, че железопътната линия е изиграла решаваща роля в развитието на Америка през XIX век, а по-скоро към демонстриране, че емпиричната база, на която се основава това виждане, не е толкова съществена, колкото обикновено се предполага". Някъде в средата на XXI век бъдещ носител на Нобелова награда, изследвайки генеративния изкуствен интелект, може да стигне до същото заключение.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved