AI ще увеличи производителността на компаниите, но не скоро

Големите технологични открития отнемат дълго време, за да може бизнесът да се възползва от тях

Големите технологични пробиви обикновено отнемат години.
Големите технологични пробиви обикновено отнемат години.
Големите технологични пробиви обикновено отнемат години.    ©  Reuters
Големите технологични пробиви обикновено отнемат години.    ©  Reuters

Бумът на изкуствения интелект (AI) ще даде началото на нова ера на по-бърз растеж на производителността в богатия свят, въпреки че на развитите икономики може да им отнеме десетилетие или повече, за да извлекат пълните ползи. Това се предвижда в доклад на The Conference Board, като причината за това е фактът, че на бизнеса традиционно му отнема по-дълго време да започне ефективното прилагане на нови технологии. Проучването на организацията, в която участват над 1000 публични и частни корпорации и други организации от 60 държави, прогнозира пренебрежимо малко увеличение на производителността на компаниите тази година. Това е в контраст с тенденцията, която се наблюдаваше в началните етапи на пандемията от коронавирус.

Въпреки това The Conference Board твърди, че скокът на инвестициите в AI ще има позитивно влияние върху бизнеса. Чад Сайвърсън, професор в Chicago Booth School of Business, каза пред Financial Times, че сега има "основани на данни аргументи за оптимизъм" по отношение на производителността. Причината за това е развитието на AI, формирането на нови бизнеси и хората, които сменят работните места; рано или късно всичко това ще даде резултати. "Много малко от тези неща са plug and play... компаниите трябва да инвестират много ресурси, за да преконфигурират своя бизнес модел за това ново нещо", каза професорът. "Нов софтуер, регулаторни проблеми, всички тези неща трябва да бъдат измислени. Има период, в който технологията е наоколо и може да видите ползите, но по много причини... производителността намалява", добавя той.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.