🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитализацията може да бъде следващият двигател за икономически растеж в България

Тери Ли, генерален мениджър на "Хуауей Технолоджис България"

Тери Ли - генерален мениджър на "Хуауей Технолоджис България"
Тери Ли - генерален мениджър на "Хуауей Технолоджис България"
Тери Ли - генерален мениджър на "Хуауей Технолоджис България"
Тери Ли - генерален мениджър на "Хуауей Технолоджис България"
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Според International Data Corporation (IDC) българският ИКТ пазар е имал увеличение на оборота с 300 процента през последните 7 години и е достигнал 2.5 милиарда евро.

"Дигитализацията създава безгранични възможности за всички индустрии и може да бъде следващият двигател за икономически растеж в България", заяви Тери Ли - генерален мениджър на "Хуауей Технолоджис България" по време на конференцията "Дигитална София - умният град", организирана от Столична община и фондация "Дигитална България".

Дигитално развитие

"Държавите по света се обърнаха към развитието на цифровата си икономика като ключова противотежест срещу икономическия спад. Страните, намиращи се в различни етапи на развитие, ще изберат и различни пътища, докато изграждат своята дигитална икономика, точно както различните индустрии и организации ще изберат пътя, който работи най-добре за тяхното дигитално развитие. Много държави в света, включително България, вече имат дигитални и зелени стратегии, за да постигнат по-добър живот в градовете", каза още Тери Ли.

Според данни от International Data Corporation (IDC) българският ИКТ пазар е увеличил оборота си с 300 процента през последните 7 години и е достигнал 2.5 милиарда евро. Според генералния мениджър на технологичния гигант в България страната има дълга и богата традиция в ИТ сектора и все още е известна като Силициевата долина на Югоизточна Европа. "Това е една от причините, поради които България привлича толкова много компании, които правят бизнес тук. За целта работи и отворената и справедлива бизнес среда в България за чуждестранните инвеститори", заяви Тери Ли.

Решения за "умни градове"

По време на събитието Малгожата Павлович от Enterprise Business Group в "Хуауей" представи решението за "интелигентния град", което се прилага на различни места по света. Многобройните приложени умни решения доказаха, че те носят стойност за жителите на града, бизнеса и градските управители.

Например умното осветление може да намали консумацията на енергия от 40 до 80%. Решенията за интелигентен трафик може да подобрят проходимостта при задръстване с 27%, откривайки произшествия. Друг пример е интелигентната среда, която може да помогне за намаляване на въглеродния двуокис с 18%, а на прахта - с 14%, регистрирайки замърсяването на въздуха. ""Хуауей, заедно с партньорите си, предоставя цялостен подход на Smart City, който да помогне за справянето с данните в реално време. "Хуауей" е готов да съдейства и подкрепи най-взискателните клиенти, за да изградят дизайн на решения на високо ниво, да осигурят планиране и реализация на проекти. Нашата роля е да подкрепяме градските управители и техните процеси на вземане на решения, изпълнявайки целите на ООН за устойчиво развитие", каза Малгожата Павлович.

"Умният град се прави от умни хора за умни хора, а "Хуауей" е световен лидер в доставянето на решения за такива градове. Дигиталната трансформация е процес, който има начало и няма край. От израза "дигитална трансформация" трансформация е по-важната дума, защото означава усилия. Тази конференция е част от тези усилия", каза д-р Мартин Захариев, координатор на събитието и член на УС на фондация "Дигитална България".

Конференцията

Целта на конференцията е да се ускори използването на електронни и технологични услуги, предоставяни от администрацията и бизнеса, сред потребителите, да се насърчи иновационната екосистема чрез финансови механизми, инвестиционни мрежи и да се предоставят възможности за внедряване на иновации в градската среда. Мисията на този форум е също така да информира гражданите и заинтересованите страни за статута на местното електронно правителство и възможностите за създаване и развитие на концепцията за "интелигентен град".

На събитието присъстваха множество представители на правителството и бизнеса, както и заинтересовани страни, обединени от общата визия за дигитализация.