Българският стартъп, който задвижва технологиите в KPMG

Ръстът на KPMG IT Service идва от масовата дигитализация по цялата мрежа на одиторския гигант

"Когато станахме част от KPMG групата, мирогледът ни беше доста тесен и отгоре на това не знаехме почти нищо за цялата глобална организация", казва Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG IT Service
"Когато станахме част от KPMG групата, мирогледът ни беше доста тесен и отгоре на това не знаехме почти нищо за цялата глобална организация", казва Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG IT Service
"Когато станахме част от KPMG групата, мирогледът ни беше доста тесен и отгоре на това не знаехме почти нищо за цялата глобална организация", казва Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG IT Service    ©  Надежда Чипева
"Когато станахме част от KPMG групата, мирогледът ни беше доста тесен и отгоре на това не знаехме почти нищо за цялата глобална организация", казва Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG IT Service    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
 • С почти 50 млн. лв. приходи софийската компания още мисли като стартъп.
 • Планът е тази година приходите да скочат до 60 млн. лв., което е ръст четири пъти за пет години.
 • Със своите 500 служители дружеството десетилетие след старта му създава от София софтуер не само за KPMG компаниите, но и за техните крайни клиенти.

Историята на KPMG IT Service започва като разказ за стартъп, който преди десетилетие се опитва да наложи иновативни (за тогава) облачни услуги в консервативен пазар като Германия. И до голяма степен, макар за 2022 г. българското дружество "КПМГ ИТ сървис" да отчита 49.3 млн. лв. приходи, компанията все още мисли като стартъп. Ръстът на приходите също подхожда повече на стартъп, отколкото на голяма компания - 36% на годишна база и очаквания за поне 60 млн. лв. приходи през тази 2023 г.

Този ръст изглежда още по-внушителен, ако се разгледа няколко години назад. Само пет години по-рано, през 2018 г., приходите на дружеството са 15.5 млн. лв. С други думи, ако целта за 2023 г. бъде изпълнена, компанията ще е пораснала четирикратно в рамките на пет години.

"Ние никога не сме се чувствали като голямата корпорация, ние се чувстваме като технологична компания, част от глобална консултантска група", казва Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG IT Service, която е собственост на подразделение на германския клон на KPMG.

Заедно с приходите растат и заетите места. В края на 2021 г. наетите са 305, в края на 2022 г. - 370, а когато "Капитал" се среща със Спасов през юни, те вече са над 500.

Облачният партньор, който стана KPMG

Историята на днешното българско дружество започва през 2013 г., когато Спасов съосновава регистрирания в Германия стартъп CloudPartner.de, заедно с Маркус Кремпкес, Джулиън Ардисон, Тим Шуете и Ивайло Славов (по-известен като съосновател и доскоро изпълнителен директор на "Булпрос", днес DIGITALL). Юридически компанията е германска, но основният екип е в България. Както личи и от името, компанията се занимава с облачни услуги в Германия - пазар, който към онзи момент е сравнително затворен за подобен вид софтуерни решения. Причината е, че германското законодателство изисква данните на гражданите и местните фирми да се съхраняват вътре в Германия, а големите американски компании, които днес доминират сегмента, все още нямат центрове за данни там.

"Сега това звучи странно, но тогава големите IT компании нямаха центрове за данни в Германия. В рамките на по-малко от една година ние имахме платформа и център за данни и края на 2013 г. вече бяхме оперативни", казва Спасов. Продуктът на компанията е облачна платформа, която се продава без брандировка - последната идва от самия клиент, който може да я продава на своите собствени клиенти като своя.

В средата на 2014 г. се появява KPMG - но не като купувач, а като клиент, който иска да използва облачната платформа. Едва след девет месеца като клиент компанията вече иска да придобие CloudPartner.de - продукта заедно с целия екип, срещу неупомената сума. Според Спасов решението е било изненадващо, защото KPMG дори не е била най-големият клиент на стартъпа, а и одиторският гигант не е попадал в целевата група - интересът на CloudPartner.de е бил насочен основно към малки и средни компании.

Тук е нужно важно уточнение - KPMG не е една компания, а мрежа от компании. Във всяка отделна страна има отделно дружество на KPMG, което се занимава с финансов одит, данъчни и консултантски услуги. KPMG има представителства в 145 държави, като българската KPMG IT Service е собственост на германския клон на KPMG. Над всички тях е KPMG International, която държи правата на бранда и налага глобални стандарти. С други думи, KPMG работи до голяма степен като франчайз.

Спасов казва, че първоначално подразделението се е развивало бързо, защото е било проактивно. Това, гарнирано с огромните възможности за облачна миграция и разработка на софтуерни продукти вътре в самата KPMG, дава възможност за бърз растеж в рамките на кратко време. "Когато станахме част от KPMG групата, мирогледът ни беше доста тесен и отгоре на това не знаехме почти нищо за цялата глобална организация. След това започнахме да виждаме малки възможности за подобрение - как да пренапишем системата за управление на ресурси, как да пренапишем системата за управление на проекти. След първите няколко успеха започнаха да се свързват с нас колеги от германската организация, които искаха помощ например по проект за оценка на финансови деривативи. Получи се лавинен ефект", разказва Спасов.

Малко след това започва търсене и от страна на други KPMG компании като клоновете във Великобритания и Испания. Малко по малко тръгват и програми за разработка на дигитални инструменти, които да помагат за класическите отрасли на KPMG, като одит и услуги по данъчна оптимизация. Всички те задвижват растежа на българското дружество, както и на другите дигитални центрове на KPMG по света.

Централизиране на усилията

Структурата на KPMG предполага децентрализация, а децентрализацията - известно количество хаос. Когато става дума за разработка и доставка на софтуер, който се ползва на различни места по света, хаосът отстъпва мястото си на нуждата от ред. Така през 2019 г. KPMG се насочва към това да централизира усилията си по отношение на софтуер и се създава KPMG Delivery Network - глобална мрежа, в която в момента работят общо около 7 хил. души. Нейната цел е да създава софтуер не само за KPMG компаниите, но и за техните крайни клиенти. Българският център е най-големият в Европа, следван от този в Малта.

"KPMG компаниите са тези, които продават на крайния клиент, ние сме там, за да помагаме. Те се занимават с продажбите и съответно много неща, които са дошли от нас, са били в крайна сметка продадени от някоя от KPMG компаниите, а не от нас самите", казва Спасов и добавя, че за управляваната от него фирма например печалбата не е особено важен показател, защото финалната продажба може да бъде направена от друго дружество. Важните показатели са приходите и ръстът, защото те показват с каква скорост се движи цялата кампания за дигитализация.

Неговите прогнози за ръст на българското дружество се базират до голяма степен и върху тези за ръст на глобалната мрежа. По план в рамките на пет години по IT проектите на KPMG трябва да работят 50 хил. души спрямо сегашните 7 хил. Това предполага поне сходен растеж за българското дружество, което има за план в рамките на 12 месеца да достигне 600 служители, а в рамките на три години - 800 души. Планът е към края на 2025 г. приходите да са 100 млн. лв.

"Тези прогнози обаче зависят много и от макроикономическата рамка, и от други фактори", казва Спасов. И добавя, че в момента българската компания търси хора във всички направления. "Консултанти, облачни инженери, бизнес анализатори, програмисти, всичко възможно. Знаем, че много от типовете хора, които търсим - например специалисти по ServiceNow, просто няма и трябва да си ги изградим сами."

На лов за сини карти

KPMG IT Service е и една от най-активните български компании по привличането на висококвалифицирани специалисти от страни извън Европейския съюз. За последните седем години компанията е релокирала над 200 души, като през последните две години идват средно по около 20 души на година. "Първоначално бяхме много успешни в релокирането на хора от Русия и Украйна, но войната затвори достъпа до Русия. Самата релокация като логистика стана много трудна", казва Светослав Спасов и уточнява, че макар много програмисти да са напуснали Русия през последната година, повечето от тях са отишли в бившите страни от СССР. Сега фокусът пада върху пазари като Турция и Египет. "Турция специално е голяма възможност - те са близо географски, работили са със западни компании и имат опит", казва Спасов.

За тази цел, подобно на много други компании, KPMG IT Service има своя академия. Според компанията през нея преминават общо по около 250 души на година - огромната част от които са хора с предишен опит в сферата, но с нужда от допълнителни умения. Другата, по-малка (около 50 души на година), част са без никакъв опит.

Всички тези условия за развитие, гарнирани с постоянен ръст на приходите с над 30% в последните няколко години, карат Спасов да бъде оптимист. Разбира се, както самият той казва в разговора с "Капитал", много компании удрят в един момент тавана си, особено когато с нарастването на броя на хората стартъп манталитетът се изчерпва. Този момент обаче според него продължава да бъде далеч за KPMG IT Service. "Таван има, но не знаем къде е. И мисля, че сме далеч от това да го стигнем", завършва Спасов.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  atanaso avatar :-|
  Shteryu Atanaso
  • + 1

  KPMG с какво друго се занимават, освен да заверяват неверни финансови отчети?

  Нередност?
Нов коментар