🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple подновява споразумението си с Qualcomm за доставка на чипове за iPhone

Удължаването предполага, че компанията изпитва затруднения с производството на собствени модеми

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Qualcomm обяви, че е сключила споразумение с Apple за доставка на 5G модеми за смартфоните на компанията, които ще бъдат пуснати на пазара през следващите три години. Предходната сделка за доставка на чипове, подписана през 2019 г., изтича през тази година, като се очакваше тазгодишните телефони на американската компания да са последните, използващи чиповете на Qualcomm.

Според новото споразумение Qualcomm ще "доставя Snapdragon 5G Modem-RF системи за пускането на пазара на смартфони през 2024 г., 2025 г. и 2026 г.". Qualcomm не е разкрила каква е стойността на споразумението с Apple, но е заявила, че условията са сходни с предишното.

В понеделник Qualcomm добави, че във финансовите си прогнози предвижда, че до 2026 г. само една пета от iPhone ще използват нейни чипове. През 2021 г. компанията вече направи подобна прогноза относно бизнеса си с Apple до 2023 г., но всички iPhone 14, пуснати на пазара миналата година, използваха нейни модеми, пише Reuters. Според данни, събрани от Bloomberg, производителят на iPhone е най-големият клиент на Qualcomm и отговаря за 22.3% от приходите на компанията.

Забавяне на модемите наApple

През последните няколко години Apple се опитва да създаде собствени модеми, с които да замени чиповете на Qualcomm, като през 2019 г. придоби бизнеса с чипове за смартфони на Intel. Някои анализатори очакваха модемите на Apple да бъдат готови за стартирането на iPhone през 2023 г., но миналата година производителят на чипове обяви, че ще предостави модемите за "много голяма част" от тях. По-рано тази година Bloomberg съобщи, че Apple смята да достави собствен модем в края на 2024 г. или началото на 2025 г., но сега изглежда, че ще трябва повече време, преди да бъдат готови.

Apple е постигнала по-голям успех със собствените си чипове, наречени Apple Silicon, с които през последните години замени процесорите на Intel в компютрите си Mac. Според запознати, цитирани от Bloomberg в началото на годината, Apple също така планира да замени и ключов чип, осигуряващ Wi-Fi и Bluetooth функционалност, произвеждан от Broadcom, със собствен чип. Целта е това да се случи до 2025 г.