🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple представи първите iPhone с универсален порт за зареждане USB-C

Другите промени в новото поколение смартфони са по-мощен процесор, по-добра камера и нови материали на корпуса

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Apple представи своето ново поколение iPhone, които ще са първите смартфони на базирания в Купертино производител, използващи универсално зарядно устройство с USB-C. Сред другите промени в новото поколение телефони са по-мощен процесор, по-добра камера и нови материали на корпуса.

Нов чип и камери

Подобно на предходното поколение iPhone 14 новото ще се предлага с 6.1-инчов дисплей за моделите 15 и 15 Pro и 6.7-инчов дисплеи за 15 Plus и 15 Pro Max, като гъстотата на пикселите пак остава същата - 460 ppi. Тазгодишните телефони на Apple ще се предлагат с типична максимална яркост на дисплея, достигаща 1000 нита, а на открито ще може да достигне до 2000 нита. Тазгодишните модели идват и с подобрена камера - резолюцията на основната им камера е повишена от 12 до 48-мегапикселов сензор - подобна на миналодишния 14 Pro, и ще може да заснема снимки с резолюция от 24 или 48 пиксела, както и ще предостави няколко различни нива на оптическо и до 10 пъти цифрово увеличение. Ultra Wide и TrueDepth камерите на новите модели ще използват същите сензори като миналогодишните.

Новите iPhone 15 и 15 Plus ще използват процесора A16 Bionic, използван от миналогодишните 14 Pro и Pro Max, докато 15 Pro и Pro Max ще използват новия чип на компанията A17 Pro, който според Apple е първия 3-нанометров чип в бранша. Освен това моделите 15 Pro и Pro Max ще използват титан вместо алуминий, използван в по-евтините модели, като според компанията те ще са най-леките Pro модели до момента.

Цените на iPhone 15 и 15 Plus ще започват от съответно 799 и 899 долара (949 и 1099 евро в Европа), а 15 Pro и Pro Max - 999 и 1199 долара (1199 и 1449 евро в Европа).

USB-С зареждане

Новото поколение телефони на Apple ще е първото в историята на компанията, използващо USB-C порт, а не собствен порт за зареждане (досега такъв беше Lightninig), след като ЕС прие нови правила, изискващи до края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани на територията на общността, да разболагат с USB-C. Apple вече използва този стандарт за останалите си устройства като таблетите iPad, лаптопите Mac и слушалките AirPods, което би позволило на техните притежатели да използват един и същи кабел за зареждане на всичките си устройства. Скоростта за трансфер на данни на моделите 15 и 15 Plus обаче е ограничена до стандарта USB 2.0, чиято максимална скорост е 480 мегабита в секунда. За сравнение, 15 Pro и Pro Max, който ще поддържат стандарта USB 3.0, ще могат да достигнат 20 пъти по-висока максимална скорост за трансфер на данни от 10 гигабита. Не изменяйки на стила си да предлагат скъпи аксесори, от Apple вече предлагат адаптер от USB-C към Lightning за 29 долара.