🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Естонската Nortal купува основаната в България Questers за 8.5 млн. евро

IT компанията с 300 служители в София беше собственост на британската TPXimpact Holdings от 2018 г. насам

Александър Дрангажов създава Questers с британеца Робърт Уършуиц през 2007 г.
Александър Дрангажов създава Questers с британеца Робърт Уършуиц през 2007 г.
Александър Дрангажов създава Questers с британеца Робърт Уършуиц през 2007 г.    ©  Надежда Чипева
Александър Дрангажов създава Questers с британеца Робърт Уършуиц през 2007 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Предишният собственик на Questers беше британската TPXimpact Questers.
 • Основният екип специалисти е в София - над 300 души.
 • От България компанията работи за клиенти като News Corp., Bosch, Dow Jones и др.

Основаната в България Questers ще има втори собственик в рамките на малко над пет години. IT компанията, чийто офис в София с над 300 специалисти разработва IT продукти за други бизнеси, е продадена срещу 8.5 млн. евро на естонската Nortal. Досега тя беше част от групата на британския холдинг TPXimpact Holdings, който я купи през 2018 г. (тогава под името The Panoply).

Questers е основана от българина Александър Дрангажов и британеца Робърт Уършуиц, като основната й дейност е управление на екипи, които да проектират и изграждат софтуерни решения за бизнес клиенти.

Сделки, сделки

След сделката Questers ще се слее с pwrteams, поделението на естонската компания за аутсорсинг на софтуерни услуги. Отделът бе създаден в края на 2022 г., като Nortal активно търси бизнеси, за да го подхрани. През миналата година естонците придобиха Skelia, друг доставчик на софтуерни услуги, който работеше в Украйна, Полша, Литва, Естония и Сърбия. Целта на настоящото придобиване е да бъде покрит друг географски регион - този във Великобритания и САЩ. Освен тях българската компания има клиенти и в Германия, Белгия, Норвегия и Швейцария.

"Придобиването на Questers укрепва бизнеса ни в pwrteams, който е фокусиран върху изграждането на специализирани трансгранични екипи за нашите клиенти. То ще увеличи пазарното ни присъствие в САЩ и Обединеното кралство и ще допълни силния ни двуцифрен органичен ръст през последните 5 години. Радвам се да приветствам с добре дошли над 300-те нови колеги в нашия екип", коментира Прийт Аламае, главен изпълнителен директор и основател на Nortal.

Сделката е втора подобна в България за тази година, след като през юли работещата предимно от страната MentorMate също бе закупена за втори път - финландската Tietoevry я придоби от американската Taylor Corporation.

С центъра на бизнеса в София

Пред "Капитал" Александър Дрангажов заяви, че ще може да коментира сделката след време. При придобиването от TPXimpact преди шест години той излезе като акционер и остана изпълнителен директор на бизнеса, като в София е основният екип разработчици. През последните години българското дружество "Куестърс България" не е спирало да расте - приходите за миналата година са 27.6 млн. лв. Компанията е удвоила оборота си само за последните три години - през 2019 г. те са били 13.5 млн. лв. Освен очевидният ефект на пандемията върху резултатите на компанията, такъв личи и в броя на служителите, при това още от преди коронавируса (виж таблицата). Според балтийската новинарска агенция BNS общите приходи на Questers са 13.1 млн. паунда (15.2 млн. евро) при EBITDA от 1.3 млн. паунда.

Клиентите на Questers са от Европа, Великобритания и САЩ. Те разширяват бизнеса си, като интегрират български ИТ специалисти в собствените си екипи за разработване на IT платформи и приложени. Questers създава екипи за сектори като медии, финанси, застраховане, е-търговия, киберсигурност и др. Например, един от големите й клиенти е News Corp. чрез News UK, групата зад вестници като The Times и Sunday Times. Българският екип, за който и в момента се търсят още хора, разработва решения за уеб сайтовете и аудио и видео платформите на различните издания и радиа в групата. Questers беше и една от причините британският онлайн гигант Ocado да избере България през 2016 г. за свой център за разработки. Първоначално българската компания беше партньор на Ocado като осигуряваше целия й нужен екип от IT специалисти тук. Впоследствие британците се отделиха в собствена компания, която вече има около 200 души в София. Questers работеше и с IT екипа на Dow Jones в София като партньорството между двете компании създаде нови специалисти за DJ. Сред останалите клиенти са гиганти като Bosch, Cargill, Logitech и др.

От своя страна новият собственик Nortal първоначално стана известен като един от големите партньори на естонското правителство за дигитализирането на всякакви услуги (проектът e-Estonia). Компанията изгради оперативната система за структурните фондове на Министерството на финансите, както електронната система за осигурените в страната, а също и информационните данъчни и здравни платформи. Впоследствие услугите на Nortal в този сегмент бяха ползвани и от клиенти като германското и оманското правителство. Над 80% от приходите на групата вече идват извън Естония, а приходите й за 2021 г. достигнаха 131 млн. евро при над 1000 служители в различни държави. Разрастването ѝ обаче далеч не е само органично, а движено и от придобивания подобно на това в България.

Продажба под лек натиск

Продавачът TPXimpact, която е листвана на алтернативния борсов сегмент AIM в Лондон, обяснява продажбата с фокусиране в основните си направления и компетенции и най-вече в услуги за дигитална трансформация, където вижда още потенциал за "значителен растеж". От там обявяват, че 2/3 от очакваните 7.5 млн. паунда постъпления ще отидат за погасяване на настоящи задължения, а останалите ще бъдат вложени в разрастване на основните ѝ направления.

Донякъде може да се приеме и че продажбата е била под натиск, тъй като TPXimpact е поела ангажименти към кредиторите си да поддържа определени нива на ликвидност и да покрива бенчмаркове за EBITDA. От там заявяват, че след продажбата на Questers банките са се съгласили да променят условията по тези изисквания.

Според TPXimpact ако се премахне ефектът от сделката резултатите ѝ се движат според заложеното в бюджета за годината и според очакванията на мениджмънта. Те предвиждат 15-20% ръст на приходите, което се равнява на 81-85 млн. паунда

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hasmokar avatar :-|
  hasmokar

  УРА! Победа.

  Нередност?
 • 2
  abdulhazred avatar :-P
  abdulhazred

  Хаха, 300 служители, това в ИТ сферата е около 4 млн лв фонд заплати и осигуровки на месец.

  Значи са ги купили горе-долу за заплатите им за 4 месеца, те като гледам и приходите им не са били кой знае колко по-големи

  Наистина невиждана сделка :)))

  Нередност?
Нов коментар