Британските телекоми O2 и Virgin Cable се сливат в сделка за 31 млрд. паунда

Сделката може да доведе до разместване на телекомуникационния пазар в страната

O2 и Virgin Media, британските подразделения на испанската Telefonica и международната Liberety Global съответно, се сливат в сделка за 31 млрд. паунда, пише Reuters, като се позовава на информация от Financial Times. Според изданията преговорите за сделка текат от пет месеца насам, а новата компания ще бъде със споделена наполовина собственост.

Сделката е първото голямо сливане на британския телекомуникационен пазар от пет години насам. Тя може да доведе до разместване по върховете на британската телеком индустрия, където дългогодишен лидер в сферата на мобилните услуги и интернета е BT. Virgin Media е най-големият доставчик на кабелна телевизия в страната, а O2 - вторият по големина мобилен оператор.

Сливането е поредната сделка на Джон Малоун, председател на борда на директорите в Liberty Global, който през последните години направи поредица от сливания и продажби, включително и раздялата с мрежи в Германия и Централна Европа по посока Vodafone. Тяхната цел беше същата, каквато и сега - комбиниране на фиксирани и мобилни услуги с цел завземане на по-голям дял от общия пазар.

Конфигурацията ще позволи и на Telefonica да запази присъствието си на британския пазар при по-ниски разходи. Испанският гигант се опита да продаде O2 през 2016 г., но неуспешно. Сега фирмата се надява да може да навлезе по-плавно към ерата на 5G мрежите.

"За никого не е тайна, че когато 5G се срещне със свръхбърз широколентов интернет, могат да се случат магии за потребителите", коментира Майк Фрийс, изпълнителен директор на Liberty Global. Според сметките на компанията майка на Virgin Media, новосъздадената компания ще достигне 7.7 млрд. долара синергии на годишна база на петата година от сделката. Общата фирма планира да инвестира 10 млрд. паунда в британския пазар до 2025 г.