Румъния индиректно забрани 5G оборудването на Huawei

Страната последва примера на САЩ, Австралия и Великобритания

Румънското правителство представи в сряда законопроект за публично обсъждане, който ефективно спира достъпа на китайския гигант Huawei до изграждането на 5G мобилните мрежи в страната - но без да споменава поименно фирмата, пише Balkan Insight. Според законопроекта в изграждането на националната мрежа не могат да влизат "компании, които се контролират от чужди правителства; нямат прозрачна структура на собственост; имат история на неетично корпоративно поведение; или не са субект на независима съдебна система в собствената си страна".

Румънският президент Клаус Йоханис е остър критик на Huawei, както и съюзник на САЩ, за които казусът е от първостепенна важност. Преди годината той и американският президент Доналд Тръмп подписаха меморандум, в който се съгласяват "да избегнат рисковете в сигурността, които идват с китайските инвестиции в 5G мрежата".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  Хардуе(ъ)ра на споменатата недолюбвана компания, допуска задължителен по-малък набор от спецификации, а бюджетно ориентираният набор от поддържани инструкции води до незначително увеличаване на грешките. Понеже 5G ползва отчасти и гигахерцови честоти (на което дължи повишеният си капацитет), незначителните грешки се натрупват до нива, които обезсмислят поддържането на надеждността на комуникацията. Когато крайното устройство поддържа ограниченият (свит) набор от спецификации, не съществува проблем в преноса през междинните точки. Но когато обаче съществуват очаквания за производство на телефони (крайни устройства с умни характеристики) и от компании, чиито икономики са решили да поддържат по-пълен набор от инструкции, то вече ще се получи несъответствие в преносната линия на една и съща 5G комуникационна технология. Примерно аналогията между Cisco рутери и другите рутери е, че всички пренасят, но при бюджетно ориентираните се изискват инженерни решения, които приближават до функциите на Cisco, но така обичайно се влошава леснотата в сервизният интерфейс поради комбиниране на устройства с различни концепции на организация на клиентската поддръжка. И като цяло, за сметка на увеличени електромагнитни емисии и затруднена комуникация с клиентите се формират по-ниски разходи. Изводът е, че ако се предпочетат междинни точки с ограничени възможности, то така държавата на първоначален етап предопределя бъдеща употреба на телефони от същият производител, който е проектирал иновация с предварително заложени ограничения.

  Говорим за варианти на различно количество принадена стойност, в технология с едно и също име, но различни възможности; или опит за прилагане на продукт - резултат от интензивно развивала се икономика, в екстензивна - синхронизирано забавяща се в съгласие с ЕС икономика.

  [Жълтите дини са с малко семки, а червените с много, поради различната температурна сума]

  Нередност?
Нов коментар