БТК купува и пловдивския кабелен оператор N3

United Group продължава със серията си от сделки в България след "Нова тв", вестниците на Пеевски и "Нет1"

Капитал
Капитал    ©  Капитал
Капитал
Капитал    ©  Капитал

Големият шопинг на БТК продължава: две седмици след като обяви сделка за софийските доставчици на телевизия и интернет "Нет1" и "КомНет София", телекомът се е договорил да купи и пловдивския кабелен оператор N3. И тук цена не е обявена. А по информация на "Капитал" в напреднал стадий е още една сделка за регионален тв и интернет доставчик, а в начална фаза се проучват и още.

N3 е един от най-големите доставчици на телевизия и широколентов интернет на територията на Пловдив. Дружеството "Цифрова кабелна телевизия", през което оперира, отчита 7.1 млн. лв. приходи и 1 млн. лв. печалба за 2019 г., последната налична в Търговския регистър. Според данните на КРС за 2019 г. N3 е имала 26 хил. телевизионни абонати и 4200 интернет абонати. Съдружници в компанията са били Петко Атанасов, Димитър Милев, Ангел Мирчев, Минчо Минев и Стефан Нейчев. А служителите са около 80 души през последните години.

И тази сделка, и покупката на "Нет1" трябва да бъдат разрешени от Комисията за защита на конкуренцията. Дотук регулаторът не е показвал да се притеснява от концентрацията на телеком пазара.

Окрупняване на пазара

Придобиването е поредно не само за кабелен оператор, но и за United Group, компанията майка на БТК. Регионалната група влезе в България през 2019 г. именно с придобиването на БТК, а година по-късно стана собственик и на "Нова броудкастинг груп", която пък преди това беше придобила "Канал 3" заедно с няколко музикални телевизии и радиа. United Group има и подписано споразумение за придобиването на дружеството "Вестник Телеграф", свързано с Делян Пеевски.

Сделките от последния месец могат да се разглеждат като допълнително окрупняване на пазара на телевизия и интернет, което тече от вече над десетилетие, когато телекомите започнаха да изкупуват местните доставчици. В момента два от трите телекома - БТК и "А1 България", доставят телевизия и фиксиран интернет, а третият голям играч, "Теленор", предлага само интернет.