Ладислав Бартоничек, PPF Group: Ще сме в България за дълго

Изпълнителният директор на групата, която притежава "Теленор" и bTV, пред "Капитал"

Ладислав Бартоничек    ©  Цветелина Белутова
Животът на Ладислав Бартоничек се промени коренно само за ден. На 27 март той загуби един от най-добрите си приятели - Петр Келнер, който загина в катастрофа с хеликоптер в Аляска. Тогава на Бартоничек се падна отговорността да поеме контрола над инвестиционната компания PPF Group, която най-богатият човек в Централна и Източна Европа - Келнер, създаде и разви до днешния гигант: с активи за над 40 млрд. евро, близо 100 хиляди служители в 25 държави на три континента (от тях около 2400 в България, където притежава "Теленор България", инфраструктурната компания "ЦЕТИН България" и медийната група около bTV), с интереси в най-различни сектори - от финанси до телекомуникации. PPF беше Петр Келнер и Петр Келнер беше PPF. Смъртта му постави основателни въпросителни за бъдещето на бизнеса. Едва ли имаше някой по-подходящ от Бартоничек, който да поеме групата. Бизнесменът е роден в същата година като Келнер (1964) и е до него от момента, когато се ражда PPF преди 30 години. Бартоничек държи и 0.535% от акциите на PPF, други 0.535% се притежават от Жан Паскал Дювиузар, а от семейството на Келнер - 98.93%. И още по-важното - управлявал е различни бизнеси на инвестиционната компания и е наясно със стратегията за бъдещето. Която е от особено значение без Келнер начело - магнатът участваше тясно във вземането на всички бизнес решения и управляваше групата като семейна, като се е допитвал основно до кръг от доверени хора. Един от тях е именно Бартоничек, който последно управляваше телекомуникационния бизнес на PPF.

Ладислав Бартоничек беше в София и разговаря с "Капитал" за бъдещето на групата, както и за бизнеса на PPF в България.

Какви са плановете ви за PPF Group след смъртта на Петр Келнер и ще променяте ли нещо в бизнеса на групата?

Не сме променили плановете си, защото PPF като организъм продължава мисията си, която е създаване на стойност и разширяване в различни бизнес сегменти. Важно е да се каже, че имаме и съгласието по този въпрос на семейство Келнер и на колегите ни в PPF, който работят здраво за постигането на тези цели и да продължат напред. Това е и своеобразно отдаване на почит към Петр Келнер.

Ще останете ли главен изпълнителен директор или имате други планове?

Нямам други планове. С удоволствие бих правил много други неща при други обстоятелства, но оставам отдаден и начело на групата.

Очаквате ли наследниците на Петр Келнер да се присъединят към управлението на компанията?

Напълно естествено е това да стане с течение на времето. В момента съпругата на Петр Рената Келнерова е в постоянен контакт с нас и е ключова част от групата.

Обмисляте ли да навлезете и в други сегменти?

В исторически план PPF Group винаги е била "опортюнистична" в позитивен смисъл при появата на нови възможности. Никога не сме казвали "няма да се занимаваме с този или онзи бизнес". По-скоро зависи от конкретната сделка или възможност. Логичният ход е да се разширяваме в области, където вече присъстваме, и това и правим, защото разполагаме с нужното ноу-хау и хора. Но няма да страним от други възможности.

Как се отрази COVID-19 върху бизнеса на групата?

2020 г. беше тежка година за всички. За PPF беше сравнително добре като година, защото бизнесите ни са диверсифицирани. Най-голямо отражение видяхме в областта на потребителските финанси, особено в Китай и Югоизточна Азия, защото заради локдауните този бизнес замря. Отчетохме първата си (макар и неголяма) годишна загуба в историята на PPF през 2020 г. Потребителските финанси бяха ударени, но вече се възстановиха. От друга страна, бяхме положително изненадани от устойчивостта на други бизнеса, и то не само телекомуникациите и медиите, които се представиха много добре. Всъщност нашият телекомуникационен бизнес беше жизненоважен инструмент във всичките ни държави за безболезненото преминаване на хората към работа от дома. Сектори като имотите също отчетоха добри резултати, където имаме микс от логистични, офис и други сгради. Е-търговията растеше бурно, а биотехнологиите не бяха засегнати.

Преди ковид групата беше поела по пътя на придобиванията. Ще продължите ли по него?

Да, правим го и в момента.

Оглеждате ли възможности в Централна и Източна Европа, и най-вече България?

Да, напълно логично е. Не бива да забравяме, че самите наши бизнеси генерират различни възможности, независимо дали чрез придобиване или чрез органична инвестиция. Например през 2020 г. и 2021 г. взехме 5G лицензи в четири държави. Така че не става дума за ново придобиване, но общата сума инвестиции е няколкостотин милиона евро.

Телеком бизнесът е един от основните за групата. Как се представи той финансово през 2020 г. в целия регион, като и България?

Печалбата ни преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) нарасна с 2% на годишна база. Броят на клиентите ни също леко нарасна в цялата група, имаше спад в приходите от роуминг заради по-малкото пътувания, но това не се отрази на рентабилността ни.

Споменахте 5G, какви са очакванията ви от тази технология за телекомуникационния ви бизнес?

5G технологията се развива много бързо и е трудно да предвидим какво точно е бъдещето. В момента е ясно, че има няколко приложения за бизнес клиентите. Що се отнася до частните клиенти, те все още трудно могат да усетят голяма разлика между 4G и 5G, особено на малки екрани. Това, което определено е много привлекателно в 5G, е технологията за фиксиран безжичен достъп, която осигурява домашната гигабитова безжична връзка за стрийминг, видеоконференции и др.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hold_kjeft avatar :-|
  hold_kjeft

  Светкавична скорост! Отваряме прозорци всякъде, планината, морето! Но бизнеса не може да зареди едни каталози най просто за да напиши една заявка чакайки "5G" да отвори прозореца. Мисля си по какъв начин накараха норвежеца да продаде Теленор. За 5 години от 150 mbits скорост на 4g до 20-30 mbits светкавична скорост отваряш прозорци

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал