Александър Димитров, А1: Искаме да станем най-големият системен интегратор в България

Главният изпълнителен директор на българския телеком за 5G, консолидацията в сектора и евентуални бъдещи сделки

Александър Димитров: В момента разглеждаме потенциални покупки на няколко компании и предстои да вземем решение
Александър Димитров: В момента разглеждаме потенциални покупки на няколко компании и предстои да вземем решение
Александър Димитров: В момента разглеждаме потенциални покупки на няколко компании и предстои да вземем решение    ©  Надежда Чипева
Александър Димитров: В момента разглеждаме потенциални покупки на няколко компании и предстои да вземем решение    ©  Надежда Чипева

И трите български оператора залагат и инвестират значителни средства в развитието на 5G мрежите си - услуга, чийто старт беше даден преди година, макар и телекомите да следват различни стратегии и цели. През есента на миналата година от БТК обявиха, че пускат своя търговска 5G мрежа, макар и чрез споделяне на честоти. Няколко месеца по-късно същото направи и "А1 България", като в кампанията си подчертаваха, че са първите, предлагащи истински 5G услуги и скорост, и започнаха да покриват големите градове и курорти. "Теленор" пък предложи такива услуги от началото на юни. За развитието на мрежата допринесе и раздаването на 5G честоти в обхват 3.6 GHz през тази година. За да се разграничи от конкурентите си, "А1 България" обяви, че ще използва името 5G Ultra за тези си услуги и кампания сред клиентите чрез изграждането на станции от ново поколение. Компанията работи с Nokia и Ericsson за мрежата си и използва 5G честоти в обхват 3600 MHz. За бъдещето на 5G услугите и развитието на бизнеса на "А1 България" през тази и следващата година "Капитал" разговаря с главния изпълнителен директор на телекома Александър Димитров.

Каква е равносметката ви за 5G една година след старта на услугата?

Според нас изиграхме ролята на катализатор на българския пазар. Ние сме първите, които инвестирахме в истинска 5G мрежа. Когато обявихме търговския старт на услугата, останалите играчи много бързо започнаха да се опитват да наваксват, което е положително за развитието на целия пазар. Факт е, че в момента сме единствените, които имаме истински гигабитови 5G скорости, и вярваме, че сме на прав път, щом двата други оператора искат да ни последват и започват да изграждат подобен тип 5G мрежа. Смятаме, че имаме сериозно преднина от около 18 месеца пред тях.

Равносметката е, че броят на активните абонати на 5G услуги се е увеличил почти пет пъти, а трафикът през 5G Ultra - почти осем пъти, от търговския старт досега. Все повече хора започват да свикват с високите скорости. В момента средно един 5G клиент има 3.5 пъти по-висока скорост от 4G.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове