Телекомът от Абу Даби e& купува над 50% в Yettel срещу 2.15 млрд. евро

Сделката оценява българския бизнес на около 1.55 млрд. евро

Мажоритарен акционер в компанията-купувач е правителството на ОАЕ с 60%, а останалите 40% се търгуват на борсата
Мажоритарен акционер в компанията-купувач е правителството на ОАЕ с 60%, а останалите 40% се търгуват на борсата
Мажоритарен акционер в компанията-купувач е правителството на ОАЕ с 60%, а останалите 40% се търгуват на борсата    ©  PPF
Мажоритарен акционер в компанията-купувач е правителството на ОАЕ с 60%, а останалите 40% се търгуват на борсата    ©  PPF
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • e& ще плати 2.15 млрд. eвро за 50% плюс една акция в телеком бизнеса на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия
 • Инфраструктурният бизнес CETIN в четирите изброени държави също е включен
 • Сделката оценява българския бизнес на около 1.55 млрд. евро

Най-голямата сделка в България през тази година е факт, след като собственикът на водещия мобилен оператор по приходи тук "Йеттел България" - чешката група PPF, обяви, че сключва "партньорство" с конгломерата от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company (известен преди като Etisalat, а в момента като e&). Според условията на споразумението e& ще плати 2.15 млрд. евро за 50% плюс една акция в телеком бизнеса на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия. "Капитал" първи съобщи за сделката преди месец.

Сделката включва и клауза за допълнителни 350 млн. евро в следващите три години при изпълнение на определени условия от страна на PPF Telecom. В транзакцията влизат всички оператори под бранда Yettel, както и дял в словашкия телекомуникационен бизнес, но не и този на домашния чешки пазар. Инфраструктурният бизнес CETIN в четирите изброени държави също е включен. PPF запазва 100% си дял в чешкия оператор O2 CZ и в CETIN Czech. В сделката не влиза телевизионният бизнес на PPF в България - bTV.

Сегашният изпълнителен директор на PPF Telecom Балеш Шарма остава на поста си, а по всяка вероятност и сегашният мениджмънт на бизнеса в отделните държави. Транзакцията трябва да бъде приключена преди първото тримесечие на 2024 г. след одобрение от регулатори и корпоративна реорганизация, се казва в официалното изявление на PPF.

"Изкупната цена, която може да достигне 2.5 млрд. евро, представлява една от най-големите сделки досега за PPF. Горд съм как успяхме да увеличим стойността на тези активи", заяви в официално изявление главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц. В съобщението се казва, че целта на новото партньорство между PPF и e& е да изгради основен телекомуникационен бизнес в Централна и Източна Европа.

Ако се погледне постигнатия коефициент от 6.8 пъти EBITDA при пълната цена от 2.5 млрд. евро на сделката, то би следвало оценката на 100% от двете български дружества да е 1.55 млрд. евро, тоест почти два пъти повече на оценката на "Теленор България" от 810 млн. евро при предишната сделка през 2018.

При инвестицията си в България през 2018 г. от PPF обявиха, че смятат да останат в региона за дълго. Тогава чешката група придоби телекомуникационната дейност на норвежкия гигант Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария. Общата сума по сделката беше 2.8 млрд. евро, като според предварително подписания договор българското звено се оценяваше на 810 млн. евро. През 2021 г. чехите продадоха бизнеса в Черна гора на унгарската 4iG Nyrt.

През 2019 г. PPF купи и една от двете големи частни телевизии в България - bTV. Сделката беше общо за пет телевизии в пет държави заедно с Румъния, Чехия, Словакия и Словения, като за целта плати 2.1 млрд. долара на Central European Media Enterprises (CME). Сегашната сделка не включва медийния бизнес, съответно и bTV.

Придобиването ще е първата инвестиция в Европа на Etisalat, ребрандирана преди време като като e&. Създадената през 1976 г. като телефонен оператор група в момента има бизнес с над 162 млн. абонати в 16 държави в Близкия изток, Азия и Африка и е вторият най-голям телеком в региона след Saudi Telecom. Мажоритарен акционер в компанията е правителството на ОАЕ с 60%, а останалите 40% се търгуват на борсата. Средствата за инвестиции също видимо не са проблем: оборотът на оператора за 2022 г. достига 14.3 млрд. долара при печалба 2.7 млрд. долара, а пазарната капитализация е близо 53 млрд. долара.

Преди месеци в българския телекомуникационен сектор влезе друг инвеститор от Близкия изток, макар и под малко по-различна форма. В сделка за 1.22 млрд. долара United Group (собственик на "Виваком") договори продажбата на 4800 свои телекомуникационни кули в България, Хърватия и Словения на саудитската TAWAL, която е инфраструктурното подразделение на Saudi Telecom Co. Транзакцията още чака разрешение от КЗК.

PPF е третият собственик на днешния "Йеттел България", който е най-малко "продаваният" мобилен оператор на пазара тук. Преди чехите зад телекома стояха гръцката CosmOTE и норвежката Telenor. Българският мобилен бизнес например отчита най-силния растеж на оборота от Yettel през миналата година - 6.8% до 456 млн. евро през миналата година. Приходите на "ЦЕТИН България" също растат - с 11% до 113 млн. евро.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pmp41600418 avatar :-@
  pmp41600418

  Освен Йетел, още и бТВ и ПФК Левски - последните 2 ще се управляват от един корпулентен депутат от първата банка...

  Нередност?
Нов коментар