КЗК разреши на саудитската TAWAL да купи кулите на "Виваком"

Сделката за 1.22 млрд. евро беше обявена през април, но беше оспорена от "Йеттел България"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пътят пред саудитската TAWAL към българския пазар вече е отворен, след като Комисията за защита на конкуренцията й разреши да придобие около 3200 телекомуникационни кули в България. Покупката е част от по-голяма сделка за 1.22 млрд. евро за общо 4800 кули в България, Хърватия и Словения с продавача United Group (собственик на "Виваком"), която беше обявена в края на април. Регулаторът се произнесе чак в началото на август заради оспорване от страна на "Йеттел България".

При обявяването на транзакцията стана ясно, че TAWAL ще купи кулите, от които най-голямата част са в България - около 3200 (в дружеството "Юнайтед тауърс България"), а тук "Виваком" ще ползва инфраструктурата под наем чрез дългосрочно споразумение. От TAWAL тогава съобщиха също, че ще разширят споразуменията с останалите телекоми за споделяне на кулите. Отделно арабският инвеститор ще изгражда и над 2000 нови базови станции за United Group в трите държави като част от 20-годишното си споразумение. За целта беше създадено и ново европейско подразделение TAWAL Еurope, регистрирано в Люксембург. Досега компанията не присъстваше на континента, а има над 16 000 кули в Азия и Африка.

Основният довод на "Йеттел България" срещу покупката беше все още неприключилото производство за сделката на друг оператор - "Булсатком", с компанията - майка на "Виваком", United Group за 148 кули, които "Виваком" придоби от "Булсатком", след като UG финансира придобиването на оператора от Спас Русев през миналата година. Отделно от "Йеттел" искаха да бъде направено и задълбочено проучване на сделката с TAWAL, тъй като тя може да окаже влияние на пазара на едро на мобилна инфраструктура и "вертикално свързаните пазари надолу по веригата (пазарът на мобилни услуги на едро и пазарът на мобилни услуги на дребно)".

В отговор от TAWAL Europe казват, че двете производства (за "Булсатком" и за настоящата сделка) не са взаимосвързани и "не е налице опасност КЗК да се произнесе с противоречиви решения". От саудитската група също така заявяват, че няма нужда от задълбочено проучване на пазара, тъй като концентрацията няма да породи хоризонтално или вертикално припокриване или каквато и да било промяна в пазарното положение на "Юнайтед тауърс България", тъй като Tawal към момента не осъществява дейност в България. "Сделка е в полза на конкуренцията, тъй като позволява по-голям достъп на трети лица до кулите на "Юнайтед тауърс България", а изграждането на нови обекти (2000 базови станции) е в полза на потребителите", казва купувачът. В крайното си решение КЗК приема доводите и разрешава сделката.

Така вече официално на пазара навлиза изцяло независим оператор на телеком инфраструктура. През последните години и трите големи телекома отделиха кулите си в отделни компании. Този тип инфраструктура се споделя между различните оператори чрез споразумения за тъй наречената колокация. Според запознати с българския телеком сектор няма голям смисъл да има три инфраструктурни играча на сравнително малък пазар като тукашния и е напълно възможна консолидация след време. Тоест някой от сегашните да изкупи останалите два. Което пък в бъдеще може да облекчи изграждането и споделянето на нови кули, особено предвид факта, че 5G антените се изграждат далеч по-нагъсто, за да работят добре. Подобна тенденция се наблюдава от години в Европа. В интервю за "Капитал" след обявяването на сделката главният изпълнителен директор на TAWAL Мохамад Алхакбани заяви, че не изключва още бъдещи инвестиции както в България, така и в други европейски държави.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    korc avatar :-|
    Кортик
    • + 2

    Конкуренцията е двигател на развитието и монопол върху всички базови станции е рисково за бъдещи договори за колокация.

    Нередност?
Нов коментар