Предимства на железопътните превози на товари от Текирдаг до България

Експерти на "Медлог ложистик" и пристанище Asyaport се срещнаха с представители на българските търговски камари и бизнесмени

На 9, 10 и 11 март специалистите на "Медлог ложистик" и пристанище Asyaport - първото и най-голямото транзитно пристанище в Турция (пристанище хъб/Hub Port), се срещнаха в Търговското представителство на Турция в София с представители на Българската търговско-промишлена камара, Пловдивската търговско-промишлена камара, Старозагорската търговска камара и Асоциацията на българско-турските бизнесмени. На тези срещи беше предоставена информация за железопътните дейности в района на Тракия, както и за 10-дневното предимство на първото транзитно превозване на товари с железопътен транспорт от Текирдаг.

Участници

В срещите участваха: от Турция - компетентните лица на "Медлог" (Medlog) и Asyaport Бора Съгман и Умут Ойюр, от България - търговският аташе на Турция в Пловдив Мехмет Али Ердем, председателката на Пловдивската търговско-промишлена камара Добринка Броданова, изпълнителният директор на камарата Ангел Хронев, председателят на управителния съвет на Асоциацията на българско-турските бизнесмени Донка Колева, търговските консултанти на Посолството на Турция в София Синем Таштан и Окан Пакбеше, председателят на турската маса на Старозагорската търговска камара Исмет Чавушоглу, представителите на турските логистични фирми в България, много на брой български предприемачи и бизнесмени.

Теми

На проведените срещи и преговори бяха представени "Медлог логистични дейности" - главен център за прехвърляне на товари в района, както и постиженията и успехите на пристанище Asyaport. С мощностите си, достигащи до 2.5 милиона TEU, Asyaport е пристанище от световен мащаб, което с постиженията си в комбинираните превози осъществя бързи и екологични логистични дейности и съответно предоставя пълна гама от тези услуги.

В допълнение - беше оценено превозването на транзитни товари до България чрез използване на железопътен транспорт, осъществено за пръв път през февруари. Освен това бяха обсъдени и оценени икономическите отношения и връзки и логистичните възможности и бяха обменени мнения за дейностите, които ще се извършат в бъдеще.

На 27 февруари, събота, транзитните товари, пристигнали в пристанище Asyaport от Брега на слоновата кост (Кот д'Ивоар), вместо да бъдат прехвърлени на друг кораб за превозването им през Босфора с морски транспорт, благодарение на връзката на пристанище Asyaport с железопътната гара Медлог Текирдаг бяха доставени с железопътен транспорт до вратата на местоназначението си в България в рамките на 24 часа. Тази логистична операция създаде 10-дневно предимство в сравнение с използването на морски транспорт и осигури по-бързото достигане на товарите до местоназначението им.

Още от Капитал