Концесионерът на летище София: Може да съберем всички полети на Терминал 2

Тиери До, главен изпълнителен директора на фонда Meridiam, и Илияна Цанова, председател на надзора на концесионера на летището, пред "Капитал"

   ©  Цветелина Белутова

От 20 април летище София има частен концесионер - фондът Meridiam, който по договор ще го управлява следващите 35 години. Всъщност летището се управлява от българското дружество "Соф кънект", в което фондът има 99%, а австрийската строителна компания Strabag държи 1%. Консорциумът плати на държавата първоначална такса от 660 млн. лв. от "Соф кънект", но заради корона кризата получи гигантска отстъпка от държавата - да не плаща 10 години концесионни такси, а да ги преведе в края на периода. Даването на концесия на най-големия държавен актив отне почти три години, спечелилият кандидат бе избран в конкуренция с още четири чужди консорциума, повечето от които предлагаха по-високо плащане към държавата и инвестиции.

Визитки

Тиери До е основател, председател и главен изпълнителен директор на фонда Meridiam - инвестиционна компания, специализирана в разработването, финансирането и управлението на дългосрочни инфраструктурни проекти. Управлявайки активи на стойност 10 милиарда евро, компанията има към днешна дата над 90 проекта в различни етапи на изпълнение. Meridiam има офиси в Париж, Ню Йорк, Торонто, Истанбул, Адис Абеба, Дакар, Люксембург, Аман и Виена. В момента Тиери е и председател на Асоциацията за дългосрочна инфраструктура (LTIIA), президент на "Финанси за бъдеще", клона на парижкия Europlace, насърчаващ зелени и устойчиви финанси на международно ниво, учредител на Партньорство за устойчиво развитие и инвестиции (SDIP) на Световния икономически форум, член на Съвета за устойчиви пазари за Британската общност към принца на Уелс. Тиери е бил член на инвестиционния комитет на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) към ЕИБ, познат като "Юнкер". В дружеството -концесионер на летище София, "Соф кънект", Тиери е член на надзорния съвет.

Илияна Цанова е председател на надзорния съвет на "Соф кънект" - българското дружество на консорциума концесионер. Бивш заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, по-популярен като Фонда "Юнкер". Заместник министър-председател на Република България в две служебни правителства - на Марин Райков и Георги Близнашки. И в двата кабинета е и министър по управлението на европейските средства. Работила е близо 15 години в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, сектор инфраструктура, където е заемала различни управленски позиции.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове