"Хийтроу" отчита над 500 милиона паунда загуба през лятото

От летището не очакват трафикът на пътници да се възстанови преди 2026 г. въпреки засилващия се интерес на пътуващите

Джон Холанд-Кайе, изпълнителен директор на летище "Хийтроу"
Джон Холанд-Кайе, изпълнителен директор на летище "Хийтроу"    ©  Reuters
Джон Холанд-Кайе, изпълнителен директор на летище "Хийтроу"
Джон Холанд-Кайе, изпълнителен директор на летище "Хийтроу"    ©  Reuters

Лондонското летище "Хийтроу" отчита загубa на стойност над 516 млн. паунда за третото тримесечие на годината, съобщава Financial Times. Въпреки ниския интерес към международните пътувания обаче се забелязват признаци за подобрение, защото изминалите три месеца са били първите с ръст на броя пътници от началото на пандемията насам. Общата загуба на летището за първите девет месеца на годината се равнява на близо 1.4 млрд. паунда.

През летните месеци през летището са преминали 6.3 милиона души, което е повишение спрямо 2.2 милиона през второто тримесечие на тази година. Въпреки подобрението това са само 28% от общия им брой от преди началото на пандемията. Авиолиниите, използващи услугите на летището, също съобщават за засилен интерес, но очакват да отчетат големи загуби през зимните месеци.

Финансовото положение на летището

За да могат да възстановят общата си загуба от началото на пандемията - 3.4 млрд. паунда, от "Хийтроу" предлагат рязко повишаване на таксите за приземяване на летището. Първоначалният план, който предполага те да се увеличат почти двойно, е отхвърлен от Британската служба за гражданска авиация. Въпреки това от агенцията съобщават, че биха одобрили покачване на таксите от близо 50% до 34.4 паунда за един пътник, значително повишение спрямо сегашната такса от 22 паунда. Предложението вече предизвика остра реакция от стран на авиокомпаниите.

По думите на изпълнителния директор на "Хийтроу", Джон Холанд-Кайе, летището се нуждае от "справедливо финансово решение от страна на Службата за гражданска авиация за поддържане на услугите и устойчивостта след 15 години на отрицателна възвъщаемост за инвеститорите".

Летището има достъп до 4.1 млрд. паунда в кеш, което според тях е достатъчна ликвидност, за да могат да преодолеят кризата. Управата на "Хийтроу" също така намалят разходите си наполовина до 88 млн. паунда. Нетният дълг на летището към края на септември се равнява на 15.4 млрд. паунда.

Още от Капитал