Uber излиза за първи път на печалба

Инвестицията на компанията в китайската Didi носи сериозна загуба

Американската компания за споделени пътувания Uber за първи път от създаването си записа тримесечна печалба. Това се дължи на възстановяването на бизнеса с пътувания и продължаващото силно развитие на подразделението за доставки на храна. Компанията отчита коригирана печалба от 8 млн. долара преди плащане на лихви, данъци и амортизация, като прогнозата й беше между загуба от 25 млн. долара и печалба от 25 млн. долара. Губещи компании използват този показател за печалбата като важен фактор, даващ сигнал за развитие.

Според стандартните счетоводни изчисления Uber отчита нетна загуба, тъй като пострада от инвестицията си в китайския гигант за споделени пътувания Didi Global. Акциите на азиатската компания поевтиняха значително, след като Пекин започна разследване срещу нея. Нетната загуба на Uber нараства до 2.42 млрд. долара през третото тримесечие при 1.09 млрд. година по-рано, най-вече заради високата загуба от 2 млрд. долара от капиталовите инвестиции.

Общите приходи на компанията са нараснали със 72%, достигайки 4.8 млрд. долара, което е с половин милион над прогнозите на Refinitiv. Общата стойност на всички поръчки, независимо дали за пътуване или доставки, е 23.1 млрд. долара. "Въпреки че ние признаваме, че това е само стъпка, достигането на брутната печалба, преди плащане на данъци, лихви и амортизация, коригирана спрямо нашия метод на изчисление, е важен етап за Uber", заяви пред Financial Times финансовият директор на компанията Нелсън Чай. Американската компания също така представи и очакванията си за последното тримесечие на годината, за което очаква печалба между 25 и 75 млн. долара. Това е значително под прогнозите на експерти, които предричат положителен финансов резултат от 114 млн. долара.

Един от главните фактори за добрите резултати е успеха на компанията в привличането на нови шофьори. През април Uber инвестира 250 млн. долара в покачване на заплащането на шофьорите. Тогава от компанията представиха данни, според които служителите им получават между 25 и 75% по-високо заплащане, като сметката е направена преди таксата, която Uber удържа, но и преди бакшишите, които остават за водачите на автомобилите. Изглежда, инвестицията е дала резултат, като броят на шофьорите се е увеличил с 640 хил. Броят на поръчките, които компанията изпълнява, все още е под нивата от 2019 г., но Дара Косровшахи, изпълнителният директор на Uber, заяви, че "постепенно се приближаваме до нормалността на 2019 г.". Силно увеличение се забелязва в изпълнените маршрути, които или започват, или завършват на летища. Те са се увеличили с 20% от началото на септември насам, но остават 33% под нивото от 2019 г.

По-пълната картина

Най-големите загуби за Uber идват от инвестицията й в китайската услуга за споделени пътувания Didi. Стойността на акциите на компанията е паднала с 3.2 млрд. долара, което носи загуба на американската компания от 2.4 млрд. долара. Китайската компания се очакваше да направи най-силното публично предлагане през 2021 г., като за първия ден на предлагането компанията набра 4.4 млрд. долара. Само два дни след това китайското правителство и Администрацията за киберпространството на Китай (АКК) започнаха проверка в компанията, а след това нареди на магазините за приложения да премахнат Didi от предложенията си.

Най-близкият конкурент на Uber - Lyft, пък записа значително по-добри резултати за третото тримесечие. Компанията излезе на печалба за втора поредна четвърт, като брутният финансов резултат достигна 67.3 млн. долара. Очакванията на компанията за последното тримесечие са печалба между 70 и 75 млн. долара.

Още от Капитал