Христо Алексиев: Домусчиев е получил най-голямото пристанище на цената на два апартамента

Служебният министър на транспорта за концесиите, Варненското езеро, жп проектите и ощетена ли е държавата от тях

Христо Алексиев    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • В момента Домусчиев продава концесионера на бургаското пристанище. През 2019 г. държавата е удължила договорите и така той е получил единствените две концесии с максимален срок 47 години.
  • Има искане от концесионера на морските летища "Фрапорт" да се удължи срокът с пет години. Но е по-разумно от полученото за летище София.
  • При удълбочаването на Варненското езеро държавата е разрешила изхвърляне на масата на близък остров, което спестява много разходи на изпълнителя.

Визитка

Сегашният служебен транспортен министър Христо Алексиев заема този пост за втори път. Бил е на него и в служебното правителство на Огнян Герджиков. Между позициите, които е заемал през годините, са експерт към кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас", председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Той e магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове