Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Как Зелената сделка на ЕС ще промени глобалния транспорт

Зеленият преход в мобилността в ЕС ще свие търсенето на материали като стомана, алуминий и каучук, но ще отвори ниша за редки метали, зелен водород, амоняк

Shutterstock    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Целите на ЕС за намаляване на индивидуалния транспорт и електрификация на превозите и др. ще свие търсенето на стомана, алуминий и каучук.
  • За сметка на това ще се отвори ниша за внос други ресурси - редки метали, зелен водород, амоняк.
  • Използването на нисковъглеродни горива за авиацията и корабоплаването ще изисква инвестиции в нова инфраструктура на международните летища и пристанища, и то не само в ЕС.

След енергетиката транспортът е най-големият глобален източник на въглеродни емисии и ЕС има амбициозни цели за зеления преход в сектора. Визията, зададена от Зелената сделка на ЕС, включва цели като максимално използване на капацитета на превозните средства; насърчаване на дистанционна работа и съкращаване на веригите за доставки; повече обществен транспорт за градски и междуградски връзки; предимство на влаковете пред самолетите; преминаване към е-автомобили; по-устойчиви горива за авиация и корабоплаване и др.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.