Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Mercedes-Benz строи завод за електрически микробуси в Полша

Инвестицията надхвърля 1 млрд. евро

Заводът ще произвежда ванове върху платформата VAN.EA
Заводът ще произвежда ванове върху платформата VAN.EA
Заводът ще произвежда ванове върху платформата VAN.EA    ©  Reuters
Заводът ще произвежда ванове върху платформата VAN.EA    ©  Reuters
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Дивизията за ванове на германския автомобилен производител Mercedes-Benz ще построи първия си завод за изцяло електрически превозни средства в полския град Явор. Инвестицията ще надхвърли 1 млрд. евро, като проектът все още зависи от окончателното изпълнение на различни рамкови условия, включително отпускането на помощ за инвестицията.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Дивизията за ванове на германския автомобилен производител Mercedes-Benz ще построи първия си завод за изцяло електрически превозни средства в полския град Явор. Инвестицията ще надхвърли 1 млрд. евро, като проектът все още зависи от окончателното изпълнение на различни рамкови условия, включително отпускането на помощ за инвестицията.

Mercedes-Benz Vans подписа декларация за съвместна работа с полското правителство и други партньори да добави фабриката за микробуси към своята база в града, където произвежда двигатели с вътрешно горене и батерии за Mercedes-Benz. "Това показва, че използваме отличните условия и общата инфраструктура на установеното място в Явор, за да изградим нов завод за производство на микробуси", заяви Матиас Гайзен, ръководител на Mercedes-Benz Vans. "Тъй като гъвкаво произвеждаме микробуси с вътрешно горене и електрически задвижвания във всички наши съществуващи заводи, ние ще изградим първия си чисто електрически завод в Явор. Така ние поставяме нови стандарти и вървим напред по нашия път към устойчива, изцяло електрическа мобилност", добавя той в изявление.

Заводът ще бъде четвъртият в европейската мрежа за производство на ванове на Mercedes-Benz, която се реорганизира към производство само на напълно електрически ванове, изградени на платформата VAN.EA. Плановете в полския град са част от вече обявената реорганизация на производствената мрежа на Mercedes-Benz Vans.

През септември компанията обяви, че заводът в Дюселдорф, който досега произвежда моделите Sprinter и eSprinter със затворен дизайн, в бъдеще ще изгради големия ван с отворен дизайн на базата на VAN.EA. Успоредно с това фабриката ще поеме и производството на новия eSprinter, което е планирано да започне през втората половина на 2023 г. Заводът в Лудвигсфелде ще продължи да произвежда серията Sprinter и също ще бъде дом до компетентния център за персонализиране на електрически микробуси.

Производственият център във Витория, Испания, ще продължи да отговаря за средните ванове от Mercedes‑Benz, които включват V-class, EQV, (e)Vito и (e)Vito Tourer. Испанският завод ще поеме и създаването на средният ван, базиран на чисто електрическата модулна платформа VAN.EA, който трябва да влезе в производство до 2025 г. Все още няма повече подробности за това превозно средство, но е вероятно то на практика да бъде поколението наследник на моделите, произведени преди това във Витория - приблизително в петметровия клас.

Единственото място, което не е засегнато от реорганизацията, е това във Франция, където заводът на Renault произвежда малките модели T-Class, а в бъдеще EQT, както и Citan и eCitan.

VAN.EA е платформата за производители на каросерии или бордови камиони, разработена от германския производител специално за микробуси.

Плановете за работа с Rivian се провалиха

Плановете за съвместно производствено предприятие с американската компания Rivian, които също бяха обявени през септември, няма да бъдат реализирани в този вид. Според Mercedes планът на Rivian е бил "задържан поради промяна на приоритетите на техните проекти". Планът на двете компании включваше съвместна фабрика за големи електрически ванове в съществуващ обект на Mercedes-Benz в Централна и Източна Европа. Съвместните производствени линии трябваше да сглобяват и двете превозни средства на Mercedes, базирани на моделите VAN.EA и Rivian на тяхната платформа Rivian Light Van (RLV).

Rivian потвърди в свое изявление, че ръководството е спряло плановете си за производство на своите електрически търговски превозни средства в Европа и следователно няма да следва меморандума за разбирателство с Mercedes-Benz. "В този момент вярваме, че фокусирането върху нашия потребителски бизнес, както и нашия съществуващ търговски бизнес, представляват най-атрактивните краткосрочни възможности за максимизиране на стойността за Rivian", казва изпълнителният директор на Rivian Р Джей Скариндж.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ajsayder avatar :-|
  sim4o
  • + 2

  Toва е бъдещето!

  Нередност?
 • 2
  dobadoba avatar :-|
  dobadoba
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#1] от "sim4o":

  Само за протокола: живеем в настоящието :)

  Нередност?
Нов коментар