Китай разреши на IT компанията Xiaomi да прави електромобили

Дружеството планира да използва магазините си като шоурумове за своите електрически автомобили

Все повече технологични компании в Азия се насочват към производството на EV.
Все повече технологични компании в Азия се насочват към производството на EV.
Все повече технологични компании в Азия се насочват към производството на EV.    ©  Reuters
Все повече технологични компании в Азия се насочват към производството на EV.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Xiaomi Corp получи одобрението на китайската National Development and Reform Commission (NDRC) да произвежда електрически автомобили, съобщава Reuters, позовавайки се на двама души, запознати с въпроса. Според източниците на агенцията комисията е дала своето одобрение на китайския производител на мобилни телефони по-рано този месец. Начинанието на Xiaomi е четвъртото от края на 2017 г. насам, което получава одобрението на NDRC.

Въпреки че компанията е получила одобрението на NDRC, Xiaomi все още се нуждае от разрешение от Министерството на промишлеността и информационните технологии (MIIT), което оценява новите производители на автомобили и модели по отношение на техническите изисквания и изискванията за безопасност.

Xiaomi се е ангажирала да инвестира 10 млрд. долара в автомобилния бизнес в продължение на 10 години и си е поставила за цел да започне масово производство през първата половина на следващата година. Имаше обаче съмнения, че ще успее да спази графика си, тъй като NDRC е предпазлива в одобряването на новите планове за производство на електромобили поради опасения за свръхкапацитет и забавяне на търсенето в сектора.

През юни Reuters съобщи, че планът на Tesla за разширяване на завода на американският производител в Шанхай все още не е получил разрешение. Източници от бранша са казали пред агенцията, че американският производител на луксозни електрически превозни средства Lucid Group желае да произвежда автомобили в Китай, но е бил уведомен, че вероятността е малка. Reuters пояснява, че агенцията не е успяла веднага да установи защо NDRC е дала одобрение на Xiaomi.

Според информация на вестник Beijing Daily, докато е очаквала одобрението, Xiaomi е завършила монтирането на оборудване, което да произвежда 200 хил. електромобила годишно в Пекин. Производителят на мобилни телефони планира да произведе около 100 хил. електромобила през следващата година, съобщава един от източниците на агенцията.

От миналата седмица компанията също така е ускорила наемането на работници за завода си за електрически автомобили, тъй като се подготвя за увеличаване на производството през декември, заявиха пред Reuters двама служители на Xiaomi, които не са пожелали да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса.

Xiaomi, MDRC и MIIT не са отговорили на запитванията за коментар на агенцията.