🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко всъщност е екологично вашето електрическо превозно средство

Електромобилите са в центъра на епидемия от затлъстяване

Ако размерите на батериите се увеличат, вероятно ще има недостиг на литий и никел
Ако размерите на батериите се увеличат, вероятно ще има недостиг на литий и никел
Ако размерите на батериите се увеличат, вероятно ще има недостиг на литий и никел    ©  Reuters
Ако размерите на батериите се увеличат, вероятно ще има недостиг на литий и никел    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Вашият колумнист току-що имаше горчивото удоволствие да шофира по тихоокеанското крайбрежие на Америка в нов електрически SUV Fisker Ocean, а вятърът се вееше в останките от косата му. Повечето хора биха го нарекли сладко, защото той е в "Калифорнийски режим" - изискана функция, която с натискането на бутон сваля всички прозорци, включително задното стъкло, дърпа назад покрива със слънчеви панели и превръща колата в електрически кабриолет.

Все пак е горчиво, защото, след като върна пробното превозно средство, той трябваше да се прибере вкъщи със своята Kia Niro EV, която е по-малка, с по-малък пробег и няма отворен покрив - наречете го "режим на дъждовна Великобритания". Утехата беше, че е с около тон по-лек и ако карате електромобил, както прави Шумпетер, за да сигнализирате за добродетелта си с ниско съдържание на въглеродни емисии на улицата, това, че сте лек, а не тежък, трябва да се брои.

Само че не го прави. Просто погледнете бъдещата гама, която Fisker, стартъп за електрически автомобили (EV), представи на 3 август. Тя включваше: подобрена офроуд версия на Ocean, която Хенрик Фискер, датският съосновател на автомобилния производител, каза, че би била подходяща за рали с чудовищни камиони; "суперавтомобил" с пробег от 1000 км (600 мили) и пикап направо от "Йелоустоун" - в комплект с държач за каубойска шапка. Разбира се, имаше и достъпен шестместен автомобил, наречен Pear. Но въпреки че Fisker казват, че устойчивостта е един от основополагащите им принципи, те се отдават на тенденцията, почти универсална сред автомобилните фирми: изграждане на по-големи, по-мощни автомобили, дори когато са електрически.

По-големи и по-мощни

Причините за това са две. Първият е печалбата. Както при конвенционалните автомобили, по-големите електромобили генерират по-високи маржове. Второто е предпочитанието на потребителите. В продължение на десетилетия шофьорите избират SUV и пикапи, а не по-малки автомобили, и това вече се отнася за тези, зареждани с батерии. Водачите на електромобили, които се тревожат за наличието на инфраструктура за зареждане, искат по-голям обхват, следователно и по-големи батерии. Според консултантската компания BNEF резултатът е, че средният размер на батерията се е увеличил с 10% годишно в световен мащаб от 2018 г. до 2022 г. Това може да помогне за по-успокояващо пътуване. Но в крайна сметка тенденцията за увеличаване на размера ще се окаже неустойчива и опасна.

Това вече граничи със смешното. Hummer EV на General Motors тежи над 4000 кг. Само батерията му е тежка колкото Honda Civic. General Motors наскоро представи и електрическия пикап Chevrolet Silverado с тегло 3800 кг, който може да тегли трактор и има пробег до 720 км. Тази година Tesla планира да започне производството на своя електрически Cybertruck, описан от Илcн Мъск, като "страшен, футуристичен бронетранспортьор". Такива "мускулести" камиони може да са цената, която трябва да платите, за да убедите шофьорите на пикапи да преминат на електричество. И все пак размерът има значение и за жителите на предградията. Международната енергийна агенция изчислява, че миналата година повече от половината електрически автомобили, продадени по света, са били SUV.

В дългосрочен план тенденцията за по-големи батерии може да има обратен ефект по икономически и екологични причини.

Засега производителите на автомобили могат да твърдят, че колкото и големи да са електрическите съоръжения, те имат положително въздействие върху планетата. Въпреки че производството на електромобили - включително снабдяването с метали и минерали, които се влагат в тях - генерира повече парникови газове от конвенционалните автомобили, те бързо компенсират това чрез липсата на емисии от ауспуха. Lucien Mathieu от Transport and Environment, европейска неправителствена организация, казва, че дори най-големите електромобили имат по-ниски въглеродни емисии през целия живот от средния конвенционален автомобил. Това е вярно дори на места с много електричество, използвано от въглища, като Китай.

Големи батерии - по-големи проблеми

Но в дългосрочен план тенденцията за по-големи батерии може да има обратен ефект по икономически и екологични причини. Първо, колкото по-голяма е батерията, толкова по-голям натиск ще има върху веригата за доставки. Ако размерите на батериите се увеличат, вероятно ще има недостиг на литий и никел. Това ще повиши цената на литиево-йонните батерии, което би подкопало рентабилността на производителите на автомобили.

Второ, зареждането на по-големи батерии по въглеродно неутрален начин изисква повече нисковъглеродно електричество. Това може да създаде тесни места в мрежата. Трето, колкото по-голям е натискът върху оскъдните ресурси, жизненоважни за производството на електромобили, толкова по-трудно ще бъде да се превърнат достъпните електрически автомобили в решаващо значение за електрифицирането на масовия пазар. Това ще забави цялостната декарбонизация на транспорта. И накрая, има безопасност. Не само че боен танк, който развива от нула до 100 километра в час за миг, е проблем за всеки, който се окаже на пътя му. Гумите, спирачките и износването на пътя също произвеждат опасни замърсители, които се влошават с по-тежките превозни средства.

Правителствата имат начини да насърчат производителите на електромобили да намалят размера им. Най-важното е да се подкрепи разширяването на инфраструктурата за зареждане, което ще намали безпокойството за пробег и ще насърчи по-малките коли. Данъците могат да санкционират по-тежките превозни средства, а субсидиите могат да насърчават по-леките. На местно ниво задръстванията и таксите за паркиране могат да имат подобен ефект. Като минимум производителите на автомобили може да бъдат задължени да етикетират енергийната и материалната ефективност на своите превозни средства, както правят производителите на уреди в Европейския съюз (ЕС).

Разваляте безпокойството

В крайна сметка индустрията почти сигурно ще осъзнае безумието да преследва размера заради себе си. Изпълнителният директор на Ford Джим Фарли наскоро каза, че производителите на автомобили не могат да правят пари с батерии с най-дълъг пробег. Неговият колега в General Motors Мери Бара предприе неочакваната стъпка да отмени плана за оттеглянето на достъпния Chevy Bolt EV. В Европа производители като Volkswagen правят все повече по-малки, по-евтини електромобили. Говори се, че Tesla планира компактен модел, произведен в Мексико.

Натискът отчасти идва от конкуренцията. Фелипе Муньос от консултантската компания за автомобили Jato Dynamics казва, че Китай цени ефективността на батерията над големината и се надява да навлезе на отвъдморските пазари с по-леки, по-евтини марки като BYD. Иновациите в батериите, базирани на твърдо състояние или натриево-йонна химия, също могат да направят електромобилите по-ефективни. За момента шофьорите с пари за харчене без съмнение ще се насладят на демонстрирането на нисковъглеродните си качества от гледната точка на голям SUV или чудовищен камион. И така трябва - докато осъзнаят, че може би правят електрификацията по-малко достъпна за останалата част от човечеството.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved