Държавата обмисля раздаване на ваучери за почивки в България (обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата обмисля раздаване на ваучери за почивки в България (обновена)

Летният туризъм прави 70% от 8 млрд. лв. годишни приходи в сектора

Държавата обмисля раздаване на ваучери за почивки в България (обновена)

Министерство на туризма и ВМРО се състезават как да излеят милиони към закъсалия туризъм

Деница Ватева, Велина Господинова
12165 прочитания

Летният туризъм прави 70% от 8 млрд. лв. годишни приходи в сектора

© Надежда Чипева


Да бъдат раздавани ваучери за почивки в България на голяма част от населението или на групи от него. Това е новата екзотична идея, по която има съгласие в управляващата коалиция и която трябва да подпомогне туристическият сектор, който е сред най-силно засегнатите от пандемията.

Вариантите дотук са два: на министерството на туризма и на по-малкия коалиционен партньор - "Обединени патриоти", които имат проекти както на ВМРО, така и НФСБ. При всички хипотези мярката би струвала десетки и дори стотици милиони, източник на които ще бъде държавният бюджет или средства по европейски програми.

Целта е да се подкрепи летният сезон, ако и когато мерките се отпуснат. Ограничението - да е само в България. Подозрението - че ще се ползва за подкрепа на определени хотелиери.

Въвеждането на ваучери за почивки се обсъжда в някои средиземноморски държави, като решение е взето единствено в испанския регион Андалусия, но вероятно ще се въведе и в Италия.

Министерството: първо за лекари и полицаи

Концепцията на туристическото министерство включва ваучери за "късен летен сезон", които като пилотен проект трябва да се раздават на лицата, които са на първа линия за борба с коронавируса, като медици, полицаи, служители от социалния сектор и др. Те ще могат да се ползват в обекти, вписани в националния туристически регистър, съобщиха от ведомството в отговор на въпроси на "Капитал". "Въпросните ваучери следва да изпълняват изискванията на действащото законодателство: задължение да бъдат приети като заплащане или част от заплащане за предоставяне на стоки и услуги и изрично посочване на стоките и услугите, които ще се предоставят, или имената на лицата, които евентуално ще ги предоставят", казват от ведомството.

От туристическото министерство не предоставиха разчет колко би струвала такава мярка, както и колко би била сумата, която ще получава един турист. По неофициална информация източникът на финансирането е възможно да бъдат преструктурирани средства по европейски програми или бюджета.

Патриоти: 5 милиона на бг море

ВМРО има два проекта на схеми за субсидирани почивки чрез ваучери, които са с далеч по-широк обхват. Според единия вариант такива трябва да получават всички лица над 7-годишна възраст в страната и тези, които са се осигурявали през последните поне две от три години. Изчисленията на партията, част от по-малкия коалиционен партньор "Обединени патриоти", сочат, че става въпрос за около 5 млн. души, като в това число се включват и пенсионерите, съобщи депутатът Искрен Веселинов пред "Капитал".

Идеята е всички тези хора да получат ваучер на стойност за например 50 или 100 лв., които да ползват за покупки в заведения, хотели, туристически агенции и др. Така при двете суми мярката би струвала съответно около 250 и 500 млн. лв. А средствата трябва да дойдат от бюджета.

Втората идея на ВМРО е да се даде възможност работодателите да предоставят ваучери за почивки на служителите си по подобие на ваучерите за храна, които в момента са фиксирани на 60 лв. месечно и са необлагаеми. По този начин подпомагането на държавата ще е под формата на несъбрани данъци и осигуровки, които работодателите няма да дължат. Стойността на фирмените ваучери за почивки също ще има таван - предложението е за около 500 лв. на година, но сумата е дискусионна.

По неофициална информация на "Капитал" обаче ГЕРБ са по-склонни да подкрепят варианта с пряката субсидия за ваучерите.

В понеделник със свои предложения за издаване на ваучери на стойност над 650 млн. лв като антикризисна мярка в туризма излезе и другият партньор в "Обединени патриоти"- НФСБ. Депутати от партията, начело с лидера Валери Симеонов, внесоха законопроект за изменение на закона за извънредното положение, в който се предвижда издаването на ваучери за почивки на лица, които имат внесени осигурителни вноски във фонд "Пенсии" през последните 12 от 18 месеца.

Те ще могат да получават 210 лв за настаняване в хотел или друг тип обект, но в случай, че реализират почивка за поне 7 дни в период до края на 2021 г. Отделно ще има ваучери и за ученически екскурзии и зелени училища, които ще са в рамките на 100 лв за дете, предвижда проектът на НФСБ. От партията изчисляват, че максималната субсидия за този тип мерки би била малко над 657 млн. лв в случай, че всеки правоимащ реши да реализира седемдневна почивка в България и вземе ваучер за нея.

Ваучерите за почивки са само част от идеите на НФСБ, които включват още държавата да плаща 60% от средноосигурителния доход на работещи в туризма за три месеца, а ДДС от 9% да има не само за настаняването, но и за ресторантьорството, кетъринг бизнеса и туристическите услуги. Общо всички мерки биха стрували над 700 млн. лв, сочат финансовите разчети.

Идеи и в самия бранш

През последните седмици много туристически и работодателски организации представяха варианти за мерки за туризма, като сред тях също има и ваучерни схеми. Например Асоциацията на индустриалния капитал в България предложи да има такива за здравна превенция и рехабилитация на работници и служители в размер на 720 лв. на година за отдих в страната. Да има ваучери за здравна превенция предлага и Българският съюз по балнеология и спа туризъм.

В туристическия сектор пък се смята, че е възможно за такова подпомагане да бъдат ползвани и заделените над 20 млн. лв за национална реклама на туризма, след като международните туристически изложения, на които участва държавата, няма да се състоят, а реклама в голяма част от държавите в момента е безсмислено да се прави предвид невъзможността тези туристи да дойдат в страната. Освен през прехвърляне на тези средства или част от тях към схема за ваучери друг вариант би било да се създаде насърчаваща схема, която да стимулира желаещите българи с пропаднали почивки в чужбина да изберат ваканция в България срещу вече предплатените депозити. По изчисления на асоциацията на българските туроператори и туристически агенции в периода от 13 март до края на май 200 хил. българи са резервирали почивки за около 250 млн. лв., които не могат да се състоят. В момента туроператорите са изправени пред безпрецедентна ситуация да трябва да връщат по закон в кратък срок капарото на клиентите за всички тези пътувания, и то при нулеви приходи от нови резервации и невъзстановени депозити от чужди партньори като хотели, авиокомпании и други, ако туристът откаже да замени възстановяването на парите срещу ваучер за друго пътуване след време.

Силно напрежение в сектора

Идеята за раздаването на ваучери за почивки идва на фона на колапса в туризма, чиято дейност от 17 март насам на практика е забранена със заповед на ресорния министър Николина Ангелкова, както и високото напрежение в отрасъла заради липсата на стабилизиращи мерки в него, което през последната седмица избухна с внесено искане до премиера Бойко Борисов за незабавна оставка на туристическия министър заради "липса на гъвкавост, съдействие, диалог и професионализъм". Документът е подписан от 32 неправителствени организации, 97 екскурзоводи и 530 фирми от бранша, които не членуват в сдружения.

Към момента единствената възможност за фирмите в туризма е да се възползват от схемата 60/40 за субсидирани заплати на служители, като според данните на социалното министерство именно те са сред най-активните към момента - близо половината кандидати са хотелиери и ресторантьори. Статистиката сочи и че най-много съкращения в извънредното положение се правят точно в туризма, следван от търговията.

Годишно туристическият бранш генерира около 8 млрд. лв. приходи според данни на ресорното министерство, а делът му в БВП заедно с ефекта върху свързани индустрии доближава 12%. Традиционно около 70% от оборота идва от летния туристически сезон, какъвто към момента не е ясно въобще дали ще има.

*Текстът е допълнен на 27.04., в 14.30 часа с предложенията на НФСБ

Испански експеримент

Ваучерни почивки се обсъждат и в други държави, основно в Средиземноморието. Преди дни стана ясно, че в областта Андалусия в Испания ще се издават ваучери, чрез които местното население да ползва туристически услуги в региона. Местният бизнес обаче има предложения и за ваучерни пътувания на определени групи от туристи - младежи и пенсионери, с които да се "разтегне" възможно най-дълго след сезона предвид очертаващия се късен старт. Ваучери за ваканции в страната е възможно да въведе и Италия, които ще бъдат за местното население.

Да бъдат раздавани ваучери за почивки в България на голяма част от населението или на групи от него. Това е новата екзотична идея, по която има съгласие в управляващата коалиция и която трябва да подпомогне туристическият сектор, който е сред най-силно засегнатите от пандемията.

Вариантите дотук са два: на министерството на туризма и на по-малкия коалиционен партньор - "Обединени патриоти", които имат проекти както на ВМРО, така и НФСБ. При всички хипотези мярката би струвала десетки и дори стотици милиони, източник на които ще бъде държавният бюджет или средства по европейски програми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Пак ще има наши и ваши.

 • 2
  tnf1420981701387394 avatar :-|
  Maria Konstantinova Petrova

  Идеята не е лоша, ако бъде направена с мисъл и кадърно!

 • 3
  baj_ganyo avatar :-?
  Бай Ганьо

  Идеята е ужасяваща и безумно популистка. От къде на къде ще се харчи така пара на данъколатеца? И защо ще получам ваучер за Черно море например, като всяка година гласувам за мутро бетономорието, като си ходя на нашето море - в Гърция.

 • 4
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Идеята е с един куршум - няколко заека. Първо абсурдния популизъм ще се приеме добре от масовия българин, после ще подпомогнем бетонната мафия по черноморието, и не на последно място - мярката вероятно ще обхване предимно фермите за гласове, познати още като "държавна администрация".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.