Държавата търси концесионер на плажа на река Велека в Синеморец

Мястото е едно от малкото, които се развиват устойчиво от настоящия наемател

На последното си заседание правителството на Бойко Борисов (преди да заработи в оставка) откри процедура за възлагането на концесия на част от плаж "Велека" в Синеморец. Живописното място се превърна в едно от най-популярните в последните няколко години. То е едно от малкото, които се развиват по един устойчив природосъобразен начин от настоящия наемател.

По време на пандемия стана ясно, че по-малките курортни градчета, които могат да предложат качество на услугата и са популярни сред българските клиенти, се представят по-устойчиво за разлика от големите all-inclusive места, зависещи от туроператорите и големите групи чужди туристи. Така Синеморец излезе напред към едно от местата със силен сезон дори при COVID-19.

Държавата сега бърза да даде плажа на концесия за следващите 15 години, като е гласувала минималното концесионно възнаграждение да е 12.2 хил. без ДДС. Договорът на настоящия наемател е за още два летни сезона, но договорите за наем могат да бъдат прекратявани преждевременно, като тези за концесия са по-обвързващи.

Раздаване за последно

След като застопори за следващите години директори по върховете на държавните компании и се разбърза да сменя и директорите на болници, ГЕРБ продължава и с разпределянето на плажовете.

Последният кабинет на премиера Борисов е изключително активен при раздаването на плажове на концесия. Много от плажните ивици с наематели се сдобиха с нови мениджъри за следващите 15 - 20 години. Миналата години броят на процедурите беше над 30. През настоящата те продължават, като са едни от най-непрозрачните. Всичко, което е публично за процедурата, е първоначалното й обявяване от Министерския съвет и финалното обявяване на победителя - пак от правителството. Процедурите също така се движат със забележителна скорост, като не е изключено и тази да бъде финализирана преди началото на юни.

Изключението Велека

Българските плажове остават запазена територия за бившите играчи от силовите групировки и за големите хотелиери. На тях масово се предлага еднотипна услуга.

Плаж "Велека" остана едно от малкото изключения, като се развива природосъобразно и привлича определен тип туристи. Чадърите са едва около 50 за разлика от големите плажове, където чадърите и шезлонгите са нагъсто.

Там е и базата на "Вятър и вода". Основният техен продукт са плаванията с яхти в Средиземно море и най-вече в Гърция. На ветроходната база в Синеморец има сърфове и каяци за плаване в морето или по Велека.