Новите хотели гиганти на Павел баня
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите хотели гиганти на Павел баня

Новите хотели гиганти на Павел баня

До края на годината в курорта ще отворят два петзвездни хотела, които ще са най-големите след държавния санаториум

Деница Ватева
23682 прочитания

Темата накратко
 • Тази година в Павел баня ще заработят двата най-големи хотела след държавния балнеосанаториум
 • Те ще са петзвездни, на две местни групи, и ще удвоят леглата във високия сегмент
 • Инвестициите в нови спа обекти все по-често са извън големите курорти

Около 3% от БВП "произвежда" здравният туризъм според анализ на туристическото министерство, като върхът едва ли е изкачен. Базата е нова: цели 96% от спа центровете и съоръжения в страната са строени или основно обновявани след 2000 г., се посочва в същия документ. Видим е интересът и на инвеститорите, и то с фокус във високия сегмент. А различното през последните години е, че географията се разширява и спа хотелите все по-често започват да "излизат" от най-популярните курорти.

Пример е старозагорската община Павел баня. До края на годината в нея ще отворят два петзвездни хотела, инвеститори в които са най-големият местен хотелиер и регионална строителна група. Те ще удвоят капацитета на висококатегорийната база в курорта, а заедно с други нови проекти в района ще се усили присъствието на Розовата долина на балнео картата.

Новите лидери

Намиращата се между Карлово и Казанлък Павел баня е обявена за балнеокурорт от национално значение още през 70-те години и се смята за лидер при лечението на травматични и ортопедични заболявания. Очевидно досега това не е било достатъчен стимул за по-големи инвестиции. В последните десетилетия туристическият бизнес на града се върти основно около държавния балнеосанаториум, който е и един от големите в страната, работещи с финансиране по програми на НОИ, и включва цяла екосистема от къщи и стаи за гости. Така извън държавната станция с над 500 легла и "соц условия", в Павел баня има само още два по-големи обекта: петзвездният хотел "Дианамар" със 158 легла и четиризвездният "Севтополис" със 128 (виж таблицата в края на текста). Те заедно с доста по-малкия по капацитет хотел "Маркони" са на практика и единствените висококатегорийни.

Тази картина ще се промени още през тази година. На фона на историческата криза в туризма в Павел баня се строят два хотела, които ще бъдат най-големите след държавната станция. Става въпрос за петзвездните "Гранд хотел княз Павел" и "Гранд ризорт Павел баня", които ще добавят близо 700 нови легла в курорта.

На по-напреднал етап е изграждането на "Гранд хотел княз Павел", който се очаква да отвори през юни или юли. Инвеститор в него е най-големият хотелиер в града Събин Събчев, който чрез дружествата "М Ди Си" и "Медицински център Авицена Маркони" с общи приходи 9.3 млн. лв. държи хотелите "Дианамар" и "Маркони", както и балнеоцентър и голям ресторант. Сега новият хотел ще бъде със 113 стаи и с между 250 и 300 легла, съобщи Петя Събчева от управата на хотела. Предвижда се в него да бъдат изградени големи басейни с минерална вода - вътрешен и външен, както и спа център и конферентни зали и заведения. Хотелът ще разполага и с прилежащи паркови зони. "Общата инвестиция ще бъде около 10 млн. лв", каза още Събчева.

Всъщност проектът "Княз Павел" има десетилетна история. Първоначално той е трябвало да бъде почивна станция на някогашната агенция "Пътно строителство", но не е изграден. След това е купен от бургаската строителна група "Понс холдинг" на близкия до БСП Милко Милков, която управляваше и хотелска верига, но също не е довършен. А след като през 2017 г. станаха видими финансовите проблеми в "Понс", проектът в Павел баня започна да се продава от съдебни изпълнители заради дългове. Така в крайна сметка през есента на 2019 г. той е купен от Събчев чрез дружеството "М Ди Си", но е изменен спрямо първоначалните планове. В отчета на компанията новата придобивка добавя 5 млн. лв. към актива, задълженията към банки растат с над 4 млн. лв. до общо 7.9 млн. лв. към края на 2019 г., като обслужваща банка е "Интернешънъл Асет".

Според Петя Събчева 90% от туристите в Павел баня идват за лечение и затова фокусът на новия хотел ще бъде основно българския пазар. Това ще е приоритет и за втория нов обект, но после ще опитат да имат и туристи от Балканите, Западна Европа, Русия и Азия. Планът е "Гранд ризорт Павел баня" да заработи в края на годината. И той ще е петзвезден с капацитет от около 400 легла.

Инвеститор в него е местната група "Бригада" на Николай Христов. Строителната фирма има два бетонни центъра в региона и доставя инертни материали. Занимава се още и със снегопочистване на пътища. За 2019 г. "Бригада" има приходи 9 млн. лв. и печалба 2.3 млн. лв.

Новият хотел, който е първа туристическа инвестиция за свързаното дружество "Гранд ризорт Павел баня медикъл енд спа епицентрум", започна да се изгражда през 2019 г. и ще бъде разположен върху 9800 кв.м също с прилежаща паркова зона. В комплекса се предвиждат два външни и един вътрешен басейн, както и два спа центъра с различни съоръжения, включително хидротерапевтичен сектор, зони за електро и светотерапия, за третиране с луга и парафин и др. "Гранд ризорт Павел баня" ще има два ресторанта, пиано бар, амфитеатрална зала за конференции и др., съобщи Ина Петрова от компанията. Оттам обаче не посочиха колко е инвестицията.

От дружеството казват, че Павел баня е вече утвърдена целогодишна дестинация с акцент върху дългите престои на туристите от 7-10 дни. "Въпреки че много хора подценяваха Павел баня до момента, тя ще заеме ключова позиция наред с Велинград, Сандански и др. Това е процес, който вече е започнал и е въпрос на целенасочена и усилена работа на местно ниво от страна на частния и публичния сектор", казва още Петрова.

Розовата долина и новите инвестиции

Погледнато по-общо, спа туризмът, който е трети по приходи след морския и ски, успява бавно да привлича инвестиции през последните години. В този сектор основният проблем е, че преобладават уикенд резервациите, което прави запълняемостта концентрирана в два от седем дни, а персоналът трябва да е целогодишно наличен. Търсенето обаче е стабилно, което позволява плавен ръст на цените.

Основният фокус сега е изграждането на комплекси с четири и пет звезди, като все по-често те се намират на "алтернативни места" - извън най-популярните курорти като Велинград или Сандански. Дотук най-голяма е активността в община Разлог и местното село Баня, където бяха отворени комплекси във високия сегмент и има обявени проекти за нови. В Югозападна България заявка за нови четири- и петзвездни хотели има и в Огняново, а последният такъв обект е комплексът на "Главболгарстрой" - "Белчински извор" в самоковското село Белчински бани. Той отвори през миналата година след вложени 18 млн. лв.

Именно Централна Южна България и Розовата долина се оформят и като втори нов инвестиционен център в балнеотуризма. В последните години най-голямата инвестиция в района е в комплекса "Старосел" край Хисаря, собственост на дружеството "Старосел инвест груп", който бе разширен през 2018 г. с нов хотел за 22 млн. лв. А освен двата строящи се обекта в Павел баня в момента се изгражда и още един голям комплекс в района, който ще се намира в казанлъшкото село Овощник на мястото на бившия профилакториум. Става въпрос за петзвездния "Кингс валей" на софийската строителна компания НИКМИ, в който се очаква да бъдат вложени 50 млн. лв. Комплексът по план ще има четири басейна с минерални води, спортен център, хотелска част с около 700 легла и големи спа съоръжения и конферентни зали. НИКМИ има опит в туристическия сектор, групата е собственик на петзвездните хотели "Гранд хотел София" и "Гранд хотел Милениум" в столицата, но комплексът до Казанлък ще бъде първа инвестиция в балнеологията.

Колкото до туризма в региона - освен в спа направлението той се развива и по линия на турове за чужденци в Розовата долина, но рядко престоят им е по-дълъг от 1-2 дни. Единственото изключение са традиционните фестивали на розата през май и юни, покрай които в България идват и азиатски туристи.

Темата накратко
 • Тази година в Павел баня ще заработят двата най-големи хотела след държавния балнеосанаториум
 • Те ще са петзвездни, на две местни групи, и ще удвоят леглата във високия сегмент
 • Инвестициите в нови спа обекти все по-често са извън големите курорти

Около 3% от БВП "произвежда" здравният туризъм според анализ на туристическото министерство, като върхът едва ли е изкачен. Базата е нова: цели 96% от спа центровете и съоръжения в страната са строени или основно обновявани след 2000 г., се посочва в същия документ. Видим е интересът и на инвеститорите, и то с фокус във високия сегмент. А различното през последните години е, че географията се разширява и спа хотелите все по-често започват да "излизат" от най-популярните курорти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  mdk_ avatar :-|
  mdk_

  Интересно . Дано и самата Павел Баня има какво да предложи . Защото добрата градска и курортна среда би привлякла още инвестиции и туристи и обратното, ако туристите са принудени да седят само в луксозните хотели без да им се предложи нещо друго интересно ще бъде до време интереса към мястото . Жалко , че не се чува нищо за курорти с огромни традиции като Вършец . Курорт на някогашния елит на България . Би било чудесно тамошната баня и казиното , които са паметници на културата и са събирали от царски особи , до министри и интелектуалци да бъдат възстановени . В момента и двете сгради са в окаяно състояние . Самият курорт освен , че има втория най- голям парк в България след Борисовата градина с чудесни растителни видове има и алея за разходки с интересни в архитектурно отношение вили на елита на наннацията по царско време . В момента там има два по- добри хотели и доста малко условия за туристите търсещи високо ниво на обслужване .Хисаря също е чудесна с огромен парк с платени , не малко археология и други забележителности , но хотелската база вече е поостаряла и освен това има множество чудесни вили - паментници на културата , които се рушат . Хубаво , е че се развиват места като Сепарева баня например . Там също строят 5 звезден хотел и кметството е направило доста в последните години за да облагороди мястото , Белчин също беше развит от нищото но нека не забравяме традиционните туристически места на България като Вършец и Хисаря , които крият огромен потенциал а са оставени малко на самотек .

 • 2
  aef16188568281049202 avatar :-|
  Greta Bome

  Петя Сьбчева да си чисти хотела ,а не да си гони гостите когато са недоволни от рьждясалата стара скара за хляб и два асортимента малки салатки а да не говорим около басейна как всеки гост може да се подхльзне и да не изисква от гостите си двойно плащане ако така се отнасят и в новите хотели но затова Сьбчев е голям хотелиер след като надписват сметки,льжат и за една нощувка вземат 500 лв.но нали Шефа на Полицията си пие кафето всяка сутрин в хотел Маркони какво да се каже дано си намерят майстора !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.