Служебният кабинет ще подпомага туризма с безплатни ученически ваканции

Държавата ще субсидира почивката на 4-5% от децата с бюджет 15 млн. лв.

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Нова програма, по която ученици до 11 клас ще могат да летуват в България безплатно, ще се опита да насърчи летния туристически сезон и да подпомогне образованието. За целта с 15 млн. лв. от държавния бюджет служебният кабинет предлага да бъде покрита лятна едноседмична почивка на около 30 хил. деца и учители в страната. Индивидуалната сума за всеки ще бъде 500 лв., в които трябва да бъдат включени настаняване, транспорт, храна и застраховка.

Допитване на "Капитал" до туроператори показва, че сумата е средна за цените на програмите за летни лагери за деца. Но общият бюджет ще стигне за между 4 и 5% от учениците в България, които трябва да бъдат подбрани от кандидатстващите училища и вероятно това ще се превърне в проблемен казус.

Кабинетът планира още и да отдели 400 хил. лв. за рехабилитация на учители в държавни санаториуми по подобие на програмата от миналата година, в която полицаи и медици на първа линия можеха да получат ваучери за почивка в държавни станции.

За кого е безплатната почивка

Новата програма беше представена от министрите на образованието (Николай Денков), на туризма (Стела Балтова) и на финансите (Асен Василев). Тя е наречена "Отново заедно" и се очаква да стартира в началото на юли като за нея ще имат възможност да кандидатстват всички 2288 училища в България за максимум по 70 ученици. Почивките трябва да отговарят на наредбите за детски отдих: да бъдат организирани от лицензиран туроператор, пътуванията да са в светлата част на деня и т.н.

Държавната програма предвижда да бъдат отделяни 500 лв. на ученик и придружаващ учител за едноседмично пътуване, включващо транспорт, настаняване, храна, образователни и културни дейности и застраховка. "Средната цена на детските лагери за лятото е тази, по-скъпи са програмите с езиково обучение. Но за сумата от 500 лв. е напълно възможно да бъдат направени стойностни програми за ученици", казва Свидна Динева, управител на туроператора "Лоял травел", който организира ученически програми и пътувания.

"Най-бързият печели"

Отделените 15 млн. лв. за програмата ще обхванат едва между 4 и 5% от българските ученици, които според данните на Националния статистически институт са общо 703 хил. във всички общообразователни и професионални училища. Но самият начин на кандидатстване вероятно ще доведе до конфликтни ситуации, свързани с класиранията и подбора на пътуващите деца. Самите училища ще са тези, които трябва да организират целия процес, както и да изберат туроператорска агенция, с която да работят.

На пресконференцията на министрите стана ясно, че всяко от почти трите хиляди училища в България ще може да подава заявки за включване в програмата, които ще бъдат класирани по реда на постъпване до изчерпване на бюджета. Taка, ако хипотетично всяко училище се включи с максималния брой допустими деца - 70, то това означава, че под 20% от образователните институции ще могат да участват в програмата, като печеливши ще са "най-бързите".

А подборът на пътуващите ученици ще се извършва от педагогическия персонал в самите училища със съгласието на родителите, което е възможно също да доведе до напрежение. "Програмата принципно е добра стъпка, но тя трябва да е не еднократна, а регулярна", смята Свидна Динева.

Данните от туроператори показват, че тази година има висок интерес към детските и ученическите лагери след дългото "обучение от вкъщи", което се наложи покрай пандемията от коронавирус. Записванията вървят с добър темп, като за част от програмите местата вече са изчерпани.

Програмите за насърчаване на детските пътувания са обичаен модел за подпомагане на туризма в много държави, най-често през бюджетите за туристическа реклама. Идеята той да се приложи в България се зароди още през миналата година покрай пандемията, като предложенията бяха две - да се дават ваучери за ученически пътувания и да се дават ваучери за обучение на деца за ски като подкрепа на зимния сезон, но те не се реализираха.