Хотелите на Валентин Златев по морето и в Правец се разделят с бранда RIU

Догодина това ще стане и с останалите четири хотела на бизнесмена. Новият бранд все още е неизвестен

Хотелите на Валентин Златев се разделят с бранда RIU. Това беше съобщено от Лъчезар Тодоров, управител на компанията, която се занимава с менажирането им - "Teра тур сервиз". Златев разполага с пет хотела на морето (Обзор, Слънчев бряг и Свети Влас) и комплекс в Правец, като той е собственик и на хотела на паметника "Левски" в София, който работи под бранда Hyatt, където партньорството продължава.

Хотелите SUNEO Helios Beach и RIU Pravets Resort ще се разделят с бранда RIU до края на 2021 г. А до края на 2022 г. това ще се случи и с RIU Helios, RIU Helios Bay, RIU Helios Paradise и с RIU Palace Sunny Beach.

"Целта не е оптимизация на разходите", каза пред "Капитал" Лъчезар Тодоров и допълни, че партньорството с голям международен бранд носи и определени пазарни ползи и приток на клиенти. Той окачестви стъпката "като възможност за развитие на компанията", като в момента се обмислят различни варианти и все още не е ясно под какъв бранд ще работят хотелите след раздялата с RIU.

Хотелската империя

Морският хотелиерски бизнес на Златев започва през 2002 г., като на мястото на старата почивна база на Строителни войски и сержантските стаи в Обзор се появява Helios Beach (през 2003 г. е брандиран с марката RIU). Пак в Обзор Златев има и още един нов и по-голям хотел - RIU Helios Bay. Третият от групата - RIU Helios, се намира в Слънчев бряг. Пак в Слънчев бряг е и петзвездният RIU Palace Sunny Beach. Той е съсед с другия хотел на компанията на това място - RIU Helios Paradise. Той беше открит през 2015 г. след инвестиция 100 млн. лв., като там преди години се намира някогашният белодробен санаториум между Слънчев бряг и Свети Влас.

От септември 2020 г. заработи и петзвездният Hyatt Regency Sofia, построен на мястото на бившето кино "Сердика". При стартирането на проекта в средата на 2016 г., който е първи за дружеството в столицата, беше обявено, че "Тера тур сервиз" ще вложи 30 млн. евро в него.

"Тера тур сервиз" е собственост на "Агрохолд", където действителен собственик е Валентин Златев. Компанията менажира около 2000 легла по морето, като това нарежда Златев в списъка на големите хотелиери. Компанията е с капитал 144 млн. лв. През лятото на 2019 г. "Тера тур сервиз" сключи договор за заем с ДСК за до 119 млн. евро и до 7.1 млн. лв., като малката сума е предназначена за овърдрафт и оборотно финансиране на ДДС.

Полусезон

Пандемията и сериозното й отражение върху туризма доведоха до сериозно свиване на бизнеса. И това, и миналото лято от морските хотели от групата работят само три. Със затворени врати останаха RIU Helios и RIU Palace Sunny Beach.

По отношение на останалите Тодоров коментира, че работят добре, като помагат много на българския и на румънския пазар, а TUI - Белгия, е номер едно по доведени туристи за компанията.

Още от Капитал