Борсата оцени компанията за софтуер за ресторанти Toast на 30 млрд. долара

И тримата основатели вече са милиардери, след като компанията стана публична

Toast започна бизнеса си преди 9 години, след като предната компания на тримата основатели - Endeca, беше купена от Oracle за 1 млрд. долара.
Toast започна бизнеса си преди 9 години, след като предната компания на тримата основатели - Endeca, беше купена от Oracle за 1 млрд. долара.    ©  Reuters
Toast започна бизнеса си преди 9 години, след като предната компания на тримата основатели - Endeca, беше купена от Oracle за 1 млрд. долара.
Toast започна бизнеса си преди 9 години, след като предната компания на тримата основатели - Endeca, беше купена от Oracle за 1 млрд. долара.    ©  Reuters

Компанията за софтуер и хардуер в ресторантьорската сфера Toast направи своя дебют на New York Stock Exchange (NYSE) в сряда, като в края на първия ден компанията достигна оценка от над 30 млрд. долара. Основателите Стив Фредет, Аман Наранг и Джонатан Грим вече са в клуба на милиардерите, след като акциите на компанията, с които разполагат като добавка към позициите си, минаха кота 1 млрд. долара. Фредет, който е президент на Toast, има най-голям брой ценни книжа, оценени на 2.1 млрд. долара, техническият директор Грим разполага с 26 млн. акции, равняващи се на 1.7 млрд. долара, а Наранг, който е оперативен директор, има 24.6 млн. акции, струващи 1.5 млрд. долара. Нито един от тримата няма да може да продава акции на компанията в първите 180 дни от публичното предлагане на Toast, съобщава CNBC.

Toast започна бизнеса си преди 9 години, след като предната компания на тримата основатели - Endeca, беше купена от Oracle за 1 млрд. долара. Първоначалната идея на Toast беше да направи плащанията в ресторанти от телефон максимално лесни. След трудна първа година, новите милиардери решават, че е нужна промяна в посоката. Вместо концентриране само и единствено върху плащането, те решават, че е нужно компанията да предоставя софтуер, както и хардуер, на ресторантите, за да могат те да извършват безконтактните плащания по-лесно.

Друго важно решение е използването на таблети, работещи на Android, а не по-популярните в сектора по онова време iPad. Причината новите милиардери да изберат Android е, че той е open-source, което означава, че те биха имали контрол върху хардуера и софтуера, а не както в случая на iPad, където е възможно само създаването на приложение. Начинът на работа на операционната система на Apple - iOs, просто не е приложим за модела на Toast, колкото и смело да е било това решение навремето. "В началото iOS беше по -добрата платформа", каза Фредет в интервю за Нюйоркската фондова борса. "Устройствата бяха по-скъпи и с по-висок клас", добави той. Именно това решение обаче ги поставя на пътя на успеха. "С течение на времето, когато придобихме все по-голям мащаб, можехме да отидем директно към производителите, за да изградим всичко, което ни е необходимо за индустрията, точно по нашите изисквания", спомня си Фредет.

Последната година неочаквано беше една от най-силните за компанията. Нейният продукт, който включва устройства за плащане, устройства за сервитьорите, на които те да приемат поръчката, както и софтуер за клиентите, който им позволява поръчване и плащане директно от масата, се оказаха изключително полезни при новата реалност, наложена от Covid-19. Един от най-популярните продукти на компанията е мобилното поръчване, което потребителите правят чрез устройството си, за да избегнат физическите менюта и да плащат автоматично, без да чакат проверка. Единственото нещо, което клиентите трябва да направят, е да свалят приложението на ресторанта или компанията. Точно това компанията искаше да направи преди осем години, когато технологията далеч не беше готова. "Ние със сигурност виждаме това като нещо, което се върти в кръг", каза Наранг в сряда, визирайки факта, че пандемията е помогнала на компанията да изпълни желания, които е имала преди почти десетилетие. "Удивително е да се види част от растежа", добавя той.

Още от Капитал