Как ще се карат ски в Европа тази зима

След исторически локдаун преди година големите курорти отварят в нови условия

Темата накратко
  • След историческия локдаун преди година големите ски курорти в Европа се готвят да отворят врати тази зима.
  • Маски, зелени сертификати и дистанция са най-често въвежданите изисквания към почиващите.

След нулева година и милиони евро загуби зимна Европа предстои да отвори вратите си за скиорите. Този сезон това ще се случва по нови правила, свързани със зелени сертификати, дистанция, носене на маски. Но при опит да не се наруши комфортът на почиващите в новите условия, в които светът живее. В част от големите курорти хотелите вече работят, но първият истински тест за пандемичните зимни почивки ще бъдат коледните и новогодишните празници.

"Капитал" представя здравните изисквания в най-популярните държави за ски туризъм в Европа. Макар началото на сезона да наближава, България все още не е готова със своите правила как ще функционират курортите, като в последните дни от туристическото министерство идват противоречиви сигнали какви ще бъдат те (виж карето).

Австрия - петстепенна система на мерки

Австрия, в чиято икономика туризмът има около 5% дял, беше една от първите европейски държави, която обяви, че ще отвори зимните си курорти през тази година за чужди туристи. В австрийските ски зони ще бъде въведена петстепенна система от здравни мерки, като "строгостта" им зависи от това какво е разпространението на коронавируса. Така в най-благоприятния вариант, при който разпространението на заболяването е ниско за туристите, ще се изисква доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус (PСR или антигенен) за хотели, ресторанти, кабинкови лифтове и присъствие на събирания с над 25 души. За посещение на т.нар. Apres ski - места за забавления и социални активности в зимните курорти, е възможно тестване с PCR, но не и антигенен тест. Задължително ще бъде носенето на маски от вида FFP 2 в обществения транспорт, кабинковите лифтове, аптеки, банки и други. Хората, които не са ваксинирани или преболедували, а са отишли на почивка с отрицателен тест за коронавирус, ще трябва да носят маските и в магазини и музеи.

Мерките в ски курортите ще се затегнат 7 дни след като броят на заетите легла за интензивно лечение надхвърли 300. В този случай антигенни тестове няма да бъдат приемани за посещения на музеи, коледни базари и други места, а влизане в нощни клубове и събития с над 500 души ще е възможно само за ваксинирани и преболедували. Възможностите да се посещават мероприятия с отрицателни тестове ще бъдат затегнати при влошаване на здравната обстановка. Така 7 дни след като болните на интензивно лечение надхвърлят 400 души, антигенните тестове няма да бъдат признавани никъде, а посещенията на Apres ski ще е възможно само за ваксинирани и преболедували. В случаите, когато има над 500 и 600 тежко болни, посещението на всякакви места ще е възможно само за ваксинирани и преболедували.

Австрия приема европейския зелен сертификат, като изискванията за ваксинация и тестване в ски зоните няма да важат за деца под 12 години. При маските обаче нещата са по-различни: на местата, където носенето им се изисква, децата над 6 години трябва да имат такава, а тези над 14 - маска от вида FFP 2.

Зелен сертификат и за Италия

Италия също обяви, че ще отвори зимните си курорти. И макар правителството да не е декларирало, че ще изисква зелен сертификат за посещения на ски зони, това е едно от правилата, подписани в протокол между операторите на ски зоните и ски федерацията в страната. Така европейският зелен сертификат или друго доказателство за преболедуване, ваксинация или отрицателен тест ще се изисква от туристите над 12 години в ски зоните. В страната същото правило е въведено и за посещения на закрити заведения. В момента няма изискване за зелен сертификат за отсядане в хотел, но пък той трябва да бъде представян при посещения на хотелските ресторанти или други съоръжения, като например спа центрове.

За ски курортите ще бъдат въведени и други правила. Така например отворените лифтове ще могат да работят на пълен капацитет, но при кабинковите той ще бъде ограничен до 80%. Ще се изисква и спазване на социална дистанция при качването на съоръженията, а част от ски операторите ще въведат и стимули за онлайн покупки на ски карти.

Франция - с маски и опция за затягане на правилата

Другият ключов играч в европейския ски туризъм - Франция, също обяви, че през тази година курортите ще работят при спазването на предпазни мерки срещу коронавируса. Така ще бъде задължително носенето на маски на опашките за лифтове и места, където се събират големи групи хора, като ще бъдат въведени и изисквания за социална дистанция. На този етап за ползване на лифтове и ски съоръжения няма да се изисква зелен сертификат, но тази опция остава при влошаване на здравната ситуация. Така в случаите, когато заразените с коронавирус надхвърлят 200 на 100 хил. души, посетителите ще трябва да предоставят удостоверение за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Във Франция обаче изискването за зелен сертификат важи за редица обществени обекти, а ски курортите няма да бъдат изключение от това. Така например той е необходим за кафенета, барове, ресторанти, пътуване с железниците на дълги разстояния и други.

Швейцария признава европейските сертификати

Швейцария ще приема чужди туристи в курортите си тази зима, като ще признава европейския зелен сертификат, който ще важи за редица места. Така например той трябва да се представя от всички над 16 години в заведения на закрито, театри, музеи, басейни и други. Изискването ще важи и за посещения на големи събития на открито - такива, на които присъстват повече от 1000 души. В ски зоните ще бъде задължително носенето на маски в кабинкови лифтове, както и в зоните за изчакване, които са на закрито.

Българските ски курорти: все още в зоната на неизвестното

Макар началото на ски сезона да наближава, България все още не е представила своя здравен протокол за функциониране на зимните курорти, като в последните седмици дори идват противоречиви информации от официалните институции. А хотелиери и ресторантьори вече са притеснени, че дори и без яснота - само с настоящите мерки за ваксинация, сертификати и в добавка инфлацията, сезонът за тях никак няма да е лесен.

Според последната информация от туристическия министър Стела Балтова курортите ще отворят без изискване за зелен сертификат при ползването на лифтове и ски съоръжения, като такива не е изключено да се изискват при усложняване на ситуацията с ковид-19. Същевременно в курортите няма да има и карантинни хотели. На този етап обаче има редица изисквания за зелен сертификат за посещения на обекти - например заведения, като няма яснота нито дали те ще важат през цялата зима, нито при какви условия ще бъдат въвеждани или отменяни. Изискванията за ваксинация или тестове на персонала обаче си остават.

Цените на ски картите - все още неясни, но може и нагоре


Поскъпването на тока, по-ниската посещаемост в курортите и инфлацията като цяло ще окажат натиск и върху цените на ски картите не само в Европа, но и в България. През миналата година те вече бяха повишени за поредна година, като най-високи бяха в Банско - 70 лв. на ден в активния сезон. В Боровец и Пампорово те бяха малко под тази цена. Цените за сезона в България обикновено се обявяват в последния момент - през декември, като по неписано правило, което и практиката показва, по-малките курорти изчакват Банско да обяви своите цени, а след това го правят и те.