Сумирано изчисляване на работното време
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Сумирано изчисляване на работното време

Shutterstock

Сумирано изчисляване на работното време

Този метод дава възможност на работодателя по-гъвкаво да определя заетостта на служителите, които работят в сменен режим или по график

98239 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


При отчитането на работното време следва да се прилага разпоредбата за превръщането на нощните часове в дневни
56 часа е максималната продължителност на работната седмица при условията на сумирано изчисляване на работното време
Работодателят може да въведе сумирано изчисляване на работното време за период не по-дълъг от 6 месеца

Освен на различните видове организация на работно време работодателите трябва да обърнат специално внимание на отчитането му. Отчитането на работното време става по два начина – подневно и сумирано. Подневното отчитане обикновено се избира за длъжности с пълен или непълен работен ден в рамките на законоустановеното работно време. Когато работник или служител отработи в повече от законоустановеното работно време за длъжността, то се отчита като извънреден труд във всеки отделен месец. Работодателите могат да решават дали разпределението на работното време ще се организира в една или повече смени. Освен това разпределението може да става на смени с различна продължителност 4, 6, 8 или 12 часа. В тези случаи за предпочитане е използването на сумирано изчисляване на работното време (СИРВ).

Това е форма на отчитане, при която установената нормална продължителност на работното време се спазва средно за определен по-продължителен от деня и седмицата период от време. В този случай продължителността на работното време през отделните дни може да надвишава нормалната, но работата в повече се компенсира с почивка в границите на отчетния период. По този начин балансът на работното и свободното време се запазват средно за периода на отчитане. СИРВ дава възможност на работодателя по-гъвкаво да определя заетостта на всеки работник или служител, който извършва работа в сменен режим или работа по график. Тук е мястото да кажем, че няма особена полза от СИРВ за период един месец и че не се допуска СИРВ за работници и служители с ненормиран работен ден. Трябва да припомним също, че разпределението на работното време и редът за редуването на смените трябва задължително да са определени в правилника за вътрешния трудов ред.

Как се въвежда СИРВ

СИРВ се въвежда със заповед на работодателя. В нея трябва да бъдат посочени начало на периода на сумиране, продължителност на периода, списък на длъжностите, за които се въвежда сумирането на времето, длъжностни лица, ангажирани с изготвянето и обработването на графиците. Едновременно с въвеждането на СИРВ работодателят утвърждава поименни графици за работа през определения период за сумиране на времето. Поименните графици се прилагат към заповедта и се съхраняват заедно най-малко три години след края на периода. Утвърдените графици могат да бъдат променяни в периода на сумиране с оглед на конкретните обективни обстоятелства и при спазването на изискванията за работа при условията на СИРВ, определени в Кодекса на труда или друг нормативен акт. Тъй като въвеждането на СИРВ е право на работодателя, не съществува изискване да се сключват допълнителни споразумения с работниците и служителите за промяна на трудовото им правоотношение.

Определяне на период за СИРВ

Работодателят може да въведе СИРВ за определен период – седмица, месец или друг, който не може да бъде по-дълъг от 6 месеца. Това обаче не означава, че при СИРВ може да се работи само веднъж за първоначално определения период. Преди изтичането на периода работодателят може да издаде нова заповед, с която да определи нов период и така на практика постоянно да се работи в условия на СИРВ. Обикновено в практиката се използват 6-месечни периоди, за да се раздели годината на две части, като в началото и в средата се изготвят заповеди за СИРВ. По този начин работодателите се възползват от предимствата на СИРВ за максималния разрешен срок и могат по-гъвкаво да уплътняват работното време на служителите.

Продължителност на работното време

Максималната продължителност на работната смяна при условията на СИРВ може да бъде до 12 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време до 1 час над намаленото им работно време. Продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа.

Спазване на почивките

При СИРВ работодателите трябва да спазват задължителните минимални размери на междудневните и седмичните почивки. Работниците и служителите имат право на междудневна почивка, която не може да бъде по-малко от 12 часа. При нормални условия в петдневна работна седмица работниците имат право на седмична почивка в размер на два последователни дни, един от които поначало е в неделя. В тези случаи на лицата се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка. При условията на СИРВ продължителността на седмичната почивка може да бъде не по-малко от 36 часа. При промяна в смените тази почивка може да бъде в по-малък размер, но не по-малко от 24 часа, в случай че техническата организация в предприятието налага това.

Отчитане на отработеното време

При отчитането (сумирането) на работното време следва да се прилага разпоредбата за превръщането на нощните часове в дневни. Това става с коефициент, който е равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане за съответното работно място или длъжност. Нормалната продължителност за дневното работно време при подневно отчитане е 8 часа, а работното време през нощта, при същите условия е 7 часа. Коефициентът се намира по следния начин – 8/7 = 1.1428.

Отчитането на времето при работа в условията на СИРВ става винаги в края на определения за сумиране период. Когато нормата отработено време, след превръщане на нощните часове в дневни, е превишена, ще бъде налице извънреден труд, който следва да се отчита в специална книга, както и всяко полугодие пред Изпълнителна агенция Главна инспекцията по труда (ИА ГИТ). Поради възможността отработеното в повече време да се компенсира до края на определения период, е възможно през един от месеците отработената норма да е по-голяма, а в друг да бъде по-малка. По тази причина отработеното в повече време, сумарно за целия период се отчита и съответно заплаща, като извънреден труд в края на периода. Възнаграждението за извънреден труд не може да се счита за постоянно възнаграждение, тъй като не може да бъде предвидено дали в отчетния период ще има наличие на такова.

Когато нормата на работното време сумарно за периода не е превишена, се счита, че не е налице извънреден труд, поради което такъв няма да бъде отчитан. Ако работник или служител е отработил по-малко от законоустановената норма за определения за сумиране период, се счита, че работодателят не е успял да уплътни работното му време. В тези случаи се счита, че е налице престой не по вина на работника. На практика неуплътняването на работното време остава за сметка на работодателя. Ако графиците са изготвени добре, няма да се получава нито извънредно, нито по-малко отработено време.

По същия начин се отчита работното време и при прекратяване на трудовото правоотношение преди изтичането на определения за сумиране на времето период. В този случай се взема предвид законоустановеното работно време и отработеното време от началото на периода на сумиране до прекратяването на правоотношението.

**Георги Димитров е част от екипа на Kreston BulMar от 2003 г., където понастоящем е директор пейрол услуги. Той има 10-годишен професионален опит като специалист и консултант по ТРЗ и осигуряване. Kreston BulMar е част от Kreston International, една от най-големите счетоводни и консултантски компании в света.

При отчитането на работното време следва да се прилага разпоредбата за превръщането на нощните часове в дневни
56 часа е максималната продължителност на работната седмица при условията на сумирано изчисляване на работното време

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  bta avatar :-|
  bta

  А на практика е съвсем друго.

 • 2
  bgvlado avatar :-?
  БГ Владо

  на теория добре звучи

 • 3
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  Нека пишат децата :-)))

  http://www.odit.info/?s=6&i=180314&f=19

 • 4
  l_stefanovv avatar :-|
  l_stefanovv

  Господине, тъй като работя точно на СИРВ, изчетох цялата статия, за да намеря отговора на единствения ми неизяснен въпрос, но той за съжаление и тук не присъства.

  А той е - в какъв размер платена годишна отпуска се полага на работници на 12-часови смени, да кажем? Дали са отново 20 календарни дни? Или работодателят има право да обръща тези 20 работни дни в работни часове (т.е. - да каже, че се полагат 160 работни часа отпуск, и това, изчислено към 12-часови смени прави около 14 дни годишно)?

  Ще бъда изключително щастлив, ако можете да отговорите!

 • 5
  tesla avatar :-|
  Теслата

  Здравейте.В нашето ведомство работим на 12 часови смени и имаме разногласия при отчитането на часовете при смяна на зимно с лятно часово време.Тоест от 18.00 часа на 25 до 06.00 часана 26 април колко часа трябва да се водят?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK