Европейски субсидии за енергийна ефективност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Европейски субсидии за енергийна ефективност

Shutterstock

Европейски субсидии за енергийна ефективност

Или по кои програми, каква сума и за какво може да получат фирми, граждани и земеделски производители

29981 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Изчерпването на ресурсите и нарастващите цени на енергията открояват все по-силно значението на ефективното и устойчиво производство на енергия за постигането на конкурентоспособна икономика. За тази цел фондовете на Европейския съюз (ЕС) осигуряват редица икономически стимули за новите държави членки от Централна и Източна Европа, чиито икономики са значително по-енергийно интензивни в сравнение със старите членки. Ресурсът, до който имат достъп бенефициентите е значителен. Предлагаме ви преглед на източниците за финансиране на проекти свързани с енергийна ефективност за три основни групи – бизнеса, гражданите и за земеделските производители.  

За бизнеса

Микро, малки и средни предприятия могат да кандидатстват за инвестиции в енергоспестяващи производствени технологии и ВЕИ по ОП "Конкурентоспособност" чрез предстоящата процедура "Енергийна ефективност и зелена икономика". Общият бюджет на безвъзмездната помощ по процедурата е 150 млн. евро, като паралелно ЕБВР предоставя кредитни линии в размер до още 150 млн. евро чрез 6 банки партньори – "Алианц", ДСК, МКБ Юнионбанк, Прокредитбанк, Райфайзенбанк и Уникредит Булбанк. Банките партньори предоставят становище за кредитоспособността на съответното предприятие за получаване на заем като начин за осигуряване на необходимото финансиране за изпълнението на проекта. Ако предприятието разполага със собствен финансов ресурс и може да изпълни проекта си без кредит, банките партньори потвърждават наличието на поне 80% от стойността на проекта.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки отделен проект може да достигне до 2 млн. лв. за машини и оборудване за производствени цели, включени в списъка на допустимите категории материали и оборудване, утвърден от ръководителя на управляващия орган. За инвестиции в други машини и оборудване, свързани с реализирането на инвестиции съгласно списъка, максималният размер на помощта е до 391 166 лв.

Интензитетът на помощта варира от 30% до 50% от одобрените разходи в зависимост от  сферата на дейност на предприятието, типа оборудване и други фактори. Максимално допустимата продължителност на всеки проект е 12 месеца.

Какво се финансира

-        закупуване на машини, материали и оборудване, които водят до намаляване на енергийното потребление

-       строително-монтажни работи, които намаляват енергоемкостта на съществуващия сграден фонд на предприятията или са необходими за въвеждането в експлоатация на предвидените по проекта материали и оборудване

-          придобиване на лицензи, патенти и други нематериални активи, свързани с експлоатацията на закупуваните дълготрайни активи

-          извършване на енергиен одит (обследване за енергийна ефективност) от лице, вписано в някой от публичните регистри по чл. 23, ал. 4 и чл. 34, ал. 4 от Закона за енергийната ефективност (до 20 хил. лв.);

-          консултантски услуги за въвеждане и сертифициране на системи за управление в предприятията

-          разходи за одит и визуализация.

За жилищните сгради

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви, че от началото на юли Сдруженията на собствениците ще могат да подават формуляри за участие по процедура "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради" на оперативна програма "Регионално развитие". Безвъзмездната финансова помощ ще покрива до 50% от  допустимите разходи, а разходът за енергийно обследване ще се поема изцяло от програмата.

Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Средствата на Фонд за жилищно обновяване ще бъдат управлявани от Корпоративна търговска банка. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 50% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок секция.

Очаква се в резултат на изпълнението на проекта да се постигнат редица положителни ефекти като намаляване на разходите за енергия на 50%, намаляване на топлинните загуби,  удължаване на живота на сградите и, разбира се, по-висока цена на имота.

Какво се финансира

-          обследване  за енергийна ефективност  и техническо обследване

-          дограма (прозорци в жилищата и общите части, общи входни врати); изолация - топлинна на външни стени, покриви, подове - сутерени и др.

-          котли, термопомпи - ремонт, модернизация или подмяна; локални отоплителни системи - ремонт, модернизация или подмяна

-          ВЕИ  – слънчеви системи за осигуряване на енергия за собствени (битови) нужди; отоплителна или охладителна система - ремонт или подмяна на инсталацията в общите части

-          електроинсталация - ремонт в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление

-          газификация - изграждане на котелна инсталация в сградата, когато е собственост на обитателите;

-          автоматично регулиране и управление на топлоподаването; индивидуално регулиране на топлината в жилищата

-          подмяна тръбна мрежа - хоризонтални и вертикални щрангове в общите части

-          освежаване - съпътстващи строително-монтажни работи в общите части.

За хранителната индустрия и земеделски производители

Въпреки че темата енергийна ефективност не е застъпена директно в Програмата за развитие на селските райони, някои от мерките позволяват финансиране за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и закупуване на нови машини и оборудване, които могат да намалят енергийното потребление.

Такава е мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", която подпомага предприятия от хранително-преработвателната и горската промишленост. Финансовата помощ е в размер на 50% от общите одобрени инвестиционни разходи за микро, малки и средни предприятия и 25% от общите одобрени инвестиционни разходи за междинни предприятия. Изключения правят предприятията от сектор "Мляко и млечни продукти", където финансовата помощ е в размер 60% от общите допустими разходи по проекта за микро, малки и средни предприятия и 35% за междинни предприятия. Максималният размер на общите допустими разходи за един кандидат е левовата равностойност на 4 млн. евро. Минималният размер - левовата равностойност на 10 хил. евро.

Какво се финансира

-          - модернизиране на сгради, закупуване и инсталиране на нови машини и оборудване за подобряване на производствения процес

-         - производство на енергия от ВЕИ за собствените нужди на предприятието, както и за продажба в случай на преработка на първична и вторична биомаса от растителни и животински продукти. 
Средства за изграждане и експлоатация на фотоволтаични инсталации ще се предоставят и по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности". При нея условията за кандидатстване и финансиране са сходни с популярната мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", която обаче няма да бъде отворена за кандидатстване тази година. По мярка 311 могат да кандидатстват еднолични търговци и юридически лица, които са регистрирани като земеделски производители и имат приход от земеделска дейност минимум 50 % през предходната година.

Финансовата помощ за проекти за производство и продажба на енергия от ВЕИ (слънчева, вятърна, водна, геотермална) е в размер на 80% от одобрените разходи и не повече от левовата равностойност на 200 хил. евро. Важно условие при кандидатстване за производство и продажба на енергия от ВЕИ е, че капацитетът на инсталацията не трябва да надвишава 1 мегават.

Изчерпването на ресурсите и нарастващите цени на енергията открояват все по-силно значението на ефективното и устойчиво производство на енергия за постигането на конкурентоспособна икономика. За тази цел фондовете на Европейския съюз (ЕС) осигуряват редица икономически стимули за новите държави членки от Централна и Източна Европа, чиито икономики са значително по-енергийно интензивни в сравнение със старите членки. Ресурсът, до който имат достъп бенефициентите е значителен. Предлагаме ви преглед на източниците за финансиране на проекти свързани с енергийна ефективност за три основни групи – бизнеса, гражданите и за земеделските производители.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  yori756 avatar :-|
  16bit

  Хубаво е, че се мисли и се върши нещо по въпроса с енергийната ефективност. Достатъчно прахосничество имаше.

 • 2
  julieta_ju avatar :-|
  julieta

  Много ясно ,че Корпоративна търговска банка ще управлява фонда за жилищно обновяване :)

 • 3
  suza321 avatar :-|
  suza321

  Хубаво е да има инвестиране в тази насока :) Добре ще се отрази :)

 • 4
  andro_s avatar :-|
  andro_s

  Много ме радват тези новини! Лично аз смятам да се възползвам!

 • 5
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  като нямаш пари е хубаво да има откъде да вземеш за тази енергийна ефективност, без да се притесняваш, че ще те оберат, добраинициатива на КТБ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK