Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Международноправна защита за ВЕИ инвеститорите

Опитът на някои страни от ЕС в решаването на спорове с държавата

Костадин Сирлещов, CMS Cameron McKenna
Костадин Сирлещов, CMS Cameron McKenna
Костадин Сирлещов, CMS Cameron McKenna    ©  Капитал
Костадин Сирлещов, CMS Cameron McKenna    ©  Капитал
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които в по-голямата си част са чуждестранни, следва и имат необходимата международноправна защита. България е страна по няколко основополагащи международноправни документа в тази връзка като ратифицираните със закон Договор за европейската енергийна харта и Конвенцията за уреждане на инвестиционни спорове между държави и граждани на други държави, двустранни договори за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, каквито договори Република България има сключени с държави като Корея, Испания, Австрия, Италия и други държави. Механизмите за разрешаване на спорове включват помирение и арбитраж пред Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID) във Вашингтон, който е част от Световната банка, пред арбитражен съд "ад хок", съставен съгласно арбитражните правила на Комисията на Организацията на обединените нации по международно търговско право (UNCITRAL) и други.

Към настоящия момент, доколкото ни е известно, не е налице международноправен спор между инвеститори във ВЕИ в България и правителството на Република България във връзка с инвестиции, реализирани в тази област. Предвид бурното развитие на сектора и инвестираните над 1 милиард евро от страна на чуждестранни инвеститори, както и предвид някои форми на грубо регулаторно и законодателно засягане на правата на инвеститорите може да се предположи, че подобни спорове няма да закъснеят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  "В Германия, нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защото не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен, и тогава вече не бяха останали хора, за да ме защитят." — Мартин Нимолер

  Цитат е за всички, които продължават злобно да плюят инвестиралите във ВЕИ сектора, по ПРАВИЛА ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ УПРВЛЯВАЩИТЕ. Насочете ,моля, злобата си към тях ....причината е там.

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 6
  • + 18

  8 години малоумия натежаха доста на НЕК. Договори за АЕЦ Белене с обтекаемо тълкувание. Ангажименти за милиарди (500 милиона годишно за 20 години напред = 10 милиарда лева) за изкупуване на ток от ВЕИ. Същевременно свръхмощности, които заради ВЕИ спряха да работят, но продължават да получават възнаграждение за разполагаемост. Трябва да се помисли, дали НЕК спешно да не разпродаде читавите си активи на борсата, парите о това да отидат в държавния бюджет, а самата НЕК (вече като кухо дружество, без активи, но с много заеми и задължения за изкупуване) да бъде засилена в стената. Оттам насетне, се прави една борса за електричество и кой каквото спазари на паркета - това продава и купува.

  Нередност?
 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 8
  • + 17

  [quote#1:"nuzzo"] Германия, нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих.... Накрая дойдоха за мен, и тогава вече не бяха останали хора, за да ме защитят."[/quote]

  За българската реалност можем да го префразираме по следния начин:

  В България 2006 първо почнаха ченгетата с 900 лева/мвч при цена от АЕЦ КОзлодуй 10 лева/мвч. Разликата беше 90 пъти. Нали не ми бъркаше смектата, Аз не се противопоставих. След ченгетата се омъкнаха наркотрафикантите и сутеньорите. Нали не ми бъркаше смектата, Аз не се противопоставих. После го захванаха и политиците - министри, депутатини, зам. министри (спорно е дали да се пишат отделна категория, доколкото масово са производна на първите две изредени). Нали не ми бъркаше смектата, Аз не се противопоставих. Последните години в заведение да влезна, на 3 от 4-те околни маси се говореше, как ще си пуснат по една слънчева централка, защото стига цял живот тях са ги кл*цали тях, сега е време и те да п*клецат 7-те милиона съграждани с делбелите фактури". Аз не само не се противопоставих, но и крещях от моята маса "Само така бате! За 7-те милиона рая - само бой, дране и е*ане!". Накрая дойде 2012 и се разбра - НЕК в квази-фалит, сметките няма кой да ги плаща, и при 13% скок потреблението хептени изчезнало, старите централи си седят - и на тях трябва да се плащат неустойки... Но беше късно....Защото както пише често cinik, бедните нации затова са бедни, защото не знаят да си правят сметката (демек = цигани). Иначе и Африка, и Южна Америка, и Средна Азия са подгизнали от природни ресурси, но пак са бедни. И ние каквото имаме, го бастисваме с малоума планова икономика.....

  Нередност?
 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 10
  • + 9

  Сагата с инвеститорите във ВЕИ си е чиста недомислица на ЕК, която позволи огромни кръстосани субсидии във ВЕИ без да е наясно с всичките проблеми които ВЕИ налагат на електропреносната и разпределителни системи...
  Обещаните и с нищо не обосновани огромни кръстосани субсидии напълниха сектора със спекуланти, които сега плачкат, ще плачкат, щото няма кой да им плаща огромните кръстосани субсидии в условията на криза...
  Така става като се прави енергетика с лозунги, без да се мисли....

  Нередност?
 • 5
  bz avatar :-|
  bz
  • - 8
  • + 8

  [quote#1:"nuzzo"]Цитат е за всички, които продължават злобно да плюят инвестиралите във ВЕИ сектора[/quote]
  Нали щеше да пишеш във всеки пост че си заинтересована страна - "мутра-инвеститор" във фотоволтаици че да се ориентират хората като ти четат "постовете".

  Нередност?
 • 6
  lemourus avatar :-P
  lemourus
  • - 3
  • + 6

  1.Нуждаем ли се от ВЕИ?
  2.Нуждаят ли се от още по силно лоби ВЕИ инвеститорите?
  3. Някой въобще учи ли се от грешките на историята- напр. Германия ? Или като всичко в тук решихме да добавим и собствени?
  4. За колко години ще станат миликонерèта ВЕИ собствениците (бг или външни), вместо за 10 за 15 :)
  и още хиляди въпроси на които няма кой да ви отговори....освен ако не платите за някоя детайлна статия :)

  Нередност?
 • 7
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov
  • - 3
  • + 9

  Сирлещов е доста интересна фигура. Цитирам от списание Тема:
  През 2001 г. 25-годишният юрист
  влиза с летящ старт в професионалния си път като шеф на кабинета на първия енергиен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Милко Ковачев. По това време бъдещият военен министър Веселин Близнаков е шеф на комисията по енергетика в парламента. Сирлещов напуска кабинета заедно с Ковачев през 2005 г. Регистрира адвокатско дружество с бившия секретар на Столичната община и ексшеф на надзора на Агенцията за приватизация Асен Дюлгеров, което просъществува само няколко месеца. След това работи в кантората "Георгиев, Тодоров и Ко", която защитава интересите на "Елбит системс". Израелската компания печели скандалната сделка за ремонт на руски хеликоптери МИ-17 и МИ-24 и веднага след подписването на договора става шеф на кабинета на министъра на отбраната Близнаков, като няколко месеца е и в борда на директорите на "Терем". МО превежда авансово 12 млн. евро, но "Елбит системс" цяла година не успява да извърши ремонтите и контрактът е прекратен. Българската страна обаче успява да си върне само 7 млн. лв. След скандала Костадин Сирлещов напуска министерството и до днес работи в софийския клон на международната юридическа компания "Си Ем Ес Камерън Маккена". Още през 2005 г. обаче младият адвокат и партньорът му Дюлгеров основават фондация "Референдум БГ" заедно със Стефан Гамизов.
  В справката на Иван Драшков Сирлещов е основен герой. Заедно с Гамизов той лобира пред председателя на ДАНС Петко Сертов и пред съветници на премиера Станишев за консултантския проект на американската компания "Джи Ар Ес". От подслушаните разговори между Гамизов и Сирлещов е цитирана емблематична реплика на адвоката: "Явно начинът на мислене е много различен, защото за един "спешно" е едно, за друг - друго, а за някой е спешно да си отиде на почивка и да не работи в събота и неделя и да мърда важно мустаци по разни форуми и да му се смеят на структурата, дето плаши мишките и кани хора на кафе, и да го манипулират като малко дете."

  Сирлещов фигурира и в друг документ, озаглавен "Справка за проблеми, свързани с рехабилитацията и модернизацията на ТЕЦ "Марица-изток 2", който също се завъртя в интернет и изглежда значително по-компетентно от справката на Драшков. В него са описани събития от 2003 г., когато Костадин Сирлещов е още в енергийното министерство. Според справката в договора с японската компания "Мицуи" за рехабилитация на най-голямата топлоцентрала на Балканите "с действията си началникът на кабинета на министъра не е защитил интереса иа държавата, при което е осъществена неизгодна за централата сделка при значително завишени цени вероятно с цел лично облагодетелстване". В документа е описана схема, при която Сирлещов "активно съдейства за включването в
  проекта на Стефан Тодоров Гамизов"...

  Нередност?
 • 8
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov
  • - 5
  • + 8

  Определено мога да заявя, че Сирлещов е един от хората, "изпипали" схемата с ВЕИ в ущърб на всички нас.

  Нередност?
 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 2
  • + 10

  [quote#6:"lemourus"]3. Някой въобще учи ли се от грешките на историята- напр. Германия ? Или като всичко в тук решихме да добавим и собствени? [/quote]

  Не, не се учим. Толкова преведени статии и откъси от статии на тема ВЕИ от немския икономически печат съм пускал на този форум миналите 5-6 години, че ако ги събера на едно място, мога да ги подвържа, прошнуровам и издам в двутомник. Отделно с колко хора на достатъчно високи постове съм споделял, вече ми е трудно да ги изредя. Никой не е длъжен да ме чете или слуша, но поне 1 от 100-те цитирани информации все е видял и това е трябвало да му бъде предостатъчно. Силно се съмнявам обаче, че видели статията, в която се описва от какво пищи немският бюргер, българският депутатин е възкликнал "Бате, е тфа че го приложиме и на нашата рая! Само чанч гърч збръч глад болеести епидемии бой дране е*ане за българската рая, бате! Поне докато я съм у парламенто"

  Нередност?
 • 10
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#5] от "bz":

  Жалко човече си "друже ", жалко и болно ....лекувай се

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал