Къде са парите за иновации
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Къде са парите за иновации

Shutterstock

Къде са парите за иновации

Новата сесия на държавния Национален иновационен фонд до голяма степен дублира действащата схема по програма "Конкурентоспособност"

4000 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Указанията в насоките за кандидатстване по програма "Конкурентоспособност" са значително по-ясни, докато за кандидатите за субсидии от Националния иновационен фонд все още липсва обособен документ, който да им дава подобни разяснения.
Мартин Петков работи по европейски програми и проекти от 2003 г.

От 2007 г. участва като консултант в подготовката и управлението на проекти по оперативните програми "Конкурентоспособност", "Развитие на човешките ресурси", "Административен капацитет", "Транспорт", "Трансгранично сътрудничество" и "Техническа помощ".

Той е лектор и обучител в областта на обществените поръчки. Бил е оценител по схеми за безвъзмездна помощ и външен експерт към структури за управление на проекти по оперативните програми.

Собствени средства, банкови кредити, субсидии от еврофондовете или от националния бюджет – това са вариантите, чрез които можете да финансирате иновативния си проект. В редица случаи обаче осигуряването на частно финансиране е трудно - личните средства рядко са достатъчни, а е трудно да убедиш банката да ти отпусне средства. Особено ако не може да се гарантира технологична реализация на иновацията и достатъчно бърза възвращаемост на направените инвестиции. Последното е проблем най-вече когато иновациите още не са достигнали етапа на пазарна реализация. Затова и ролята на публичните фондове е и ще бъде все по-голяма.

Парите от еврофондовете

През последните няколко години основен източник за финансиране на иновации беше оперативна програма "Конкурентоспособност" (ОПК). Независимо от проблемите, свързани с управлението на подадените проекти, интересът е значителен и продължава да расте. Следва да се отчете като плюс предоставянето на допълнителен финансов ресурс за проектите на стартиращите иновативни предприятия, които чакаха одобрение в продължение на години и които в даден момент надхвърлиха като стойност първоначално предвидения бюджет. Значителен беше и интересът към схемата за осъществяване на научноизследователска и развойна дейност (НИРД) от предприятията, обявена в края на 2011 г.

За съжаление усвоените за последните шест години средства по ОПК за иновации не надхвърлят 12-13 млн. лв., което показва, че администрирането на този тип проекти е затруднено. Причините за това могат да бъдат както в самия проект и бенефициент, така и в комуникацията с финансиращата институция. Което се очертава като очевидна слабост за развитието на иновациите, тъй като от момента на кандидатстване до момента на изпълнение минават минимум две години и половина.

Парите от държавата

Същевременно беше възобновена дейността на Националния иновационен фонд (НИФ), който обяви нова (шеста) сесия за набиране на проекти в началото на октомври. Тази сесия обаче може да се определи до голяма степен като пилотна и експериментална. Бюджетът на НИФ за 2012 г. е 5 млн. лв., което е в пъти по-малко от която и да било схема по ОПК. Същевременно настоящата сесия на НИФ дава много малко време за подготовка на заявления (най-късно до 31 октомври) и до голяма степен дублира като съдържание действащата през 2012 г. схема по ОПК за осъществяване на НИРД от предприятията (с бюджет 58 млн. лв.). А това най-малкото поставя под въпрос ефективността на НИФ в този му вид.

При всички положения обаче е наложително в периода 2014-2020 г. да се координират и съгласуват отделните инструменти, чрез които ще се насърчават иновациите. Важно е да има ясна визия – какво ще се финансира по НИФ и какво през програмата за иновации и предприемачество. Чисто дискусионно може да се постави въпрос дали например при подобно припокриване и при такъв бюджет не е по-добре НИФ да финансира само малките проекти за техническа осъществимост до 50 хил. лв., а същинските проекти, и то повече на брой, да се финансират от структурните фондове.

Сравнение на двата варианта

По традиция се е наложило схващането, че европроектите се съпътстват от изключително сложни и неразбираеми правила. Това обаче е до голяма степен заблуждаващо. В случая и европейските, и националните програми се съобразяват в максимална степен с нормативната рамка на държавните помощи. Нещо повече – при сравнение на документите за подготовка на проект по ОПК и по НИФ прави впечатление, че указанията в насоките за кандидатстване по ОПК са значително по-ясни, докато за кандидатите за субсидии от НИФ все още липсва обособен документ, който да им дава разяснения.

Тези, които желаят да подготвят своите заявления, трябва да прочетат внимателно както правилата за управление на средствата на НИФ, така и отделните документи за кандидатстване. Например единствено в правилата са дадени указания как се избират подизпълнители, но те са съвсем общи и дори объркващи. Същевременно единствено в приложение към документите за кандидатстване е посочен специфичният ред, по който се изплаща надбавката за "действително сътрудничество", т.е. част от субсидията.

Както по цитираната схема за НИРД по ОПК, така и по НИФ  размерът на субсидията може да достигне 500 хил. лв., представляващи не повече от 80% от разходите по проекта – в зависимост от самия проект и вида на кандидата. Отново и в двата случая е допустимо да кандидатстват малки, средни и големи предприятия самостоятелно или в партньорство с други предприятия и научни организации. Оценката по проектите също се извършва по сходни критерии, като отново и в двата случая буди известно учудване очакването от страна на финансиращите органи, че е възможно направената по проекта инвестиция в индустриални научни изследвания, а дори и в експериментално развитие да има възвращаемост в рамките на две-три години.

В допълнение НИФ осигурява и финансиране до 50 хил. лв. и до 75% за осъществяване на проучвания за техническата осъществимост на проекти за НИРД. На свой ред пък ОПК дава по-голяма вариативност при избора на подходяща схема, като мерките, насочени към стартиращи иновативни предприятия, позволяват финансиране на иновационни проекти до 200 хил. евро и до 90% от проектните разходи.

След като Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия беше облекчена в началото на годината от задълженията си по ОПК, нейните усилия би следвало да се съсредоточат върху НИФ и превръщането му в наистина полезен инструмент. Нещо, което е особено важно, като се има предвид, че мненията и реакциите за работата при предходните сесии винаги са били, меко казано, противоречиви.

Указанията в насоките за кандидатстване по програма "Конкурентоспособност" са значително по-ясни, докато за кандидатите за субсидии от Националния иновационен фонд все още липсва обособен документ, който да им дава подобни разяснения.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK