🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изпълнение на решение, постановено в ЕС срещу длъжник в България

Възможно ли е в такива случаи директно да се пристъпи към принудително изпълнение

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Кредитор, който разполага с решение по безспорно вземане, издадено в държава от ЕС, няма възможност да се обърне директно към съдебния изпълнител.

С Регламент (ЕО) №805/2004 за въвеждане на европейското изпълнително основание при безспорни вземания общностното право въведе специален механизъм, целящ опростяване на достъпа на кредитори по граждански и търговски правоотношения до принудително изпълнение в държава членка, различна от тази, в която е било постановено съдебното решение. Безпрепятственото функциониране на Общия пазар е една от основополагащите цели на Договора за създаване на ЕС, чието практическо осъществяване се обуславя от възможността решенията, постановени от съда на една държава от ЕС, да бъдат изпълнявани в кратки срокове и без излишни формалности във всяка държава членка. Затова европейският законодател е приел, че в хипотезата, когато длъжникът не е оспорвал отправената към него по съдебен ред кредиторова претенция, не е оправдано да се създават формални изисквания, препятстващи събирането на вземането в рамките на Общия пазар.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал